de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Sunteți mari consumatori de ouă, însă după ce le folosiți aruncați cojile? Cu siguranță nu ați știut că acestea sunt extrem de utile în gospodărie, pentru că au virtuți necunoscute. Iată care sunt cele mai inedite întrebuințări ale acestora.
Îngrășământ organic de excepție
Puțini sunt cei care cunosc faptul că una dintre cele mai bune surse de calciu, nitrogen și alte substanțe organice folositoare solului sunt cojile de ouă. Acesta este motivul pentru care sunt considerate un excelent îngrășământ organic pentru plante, iar agricultorii spun că sunt ideale pentru a evita putrezirea roșiilor și a vinetelor. Luați cojile a minimum zece ouă, pisați-le cât puteți de bine și puneți-le într-un borcan. Adăugați apoi trei căni cu apă și acoperiți borcanul. Depozitați într-un loc răcoros și întunecat timp de 48 de ore. Cu lichidul obținut stropiți plantele. De asemenea, puteți pune câteva bucăți de coajă pe suprafața pământului. Și tot cojile de ouă pot constitui capcane pentru melcii cu sau fără cochilie. Dacă aplicați coji de ouă pisate în jurul plantelor, la suprafață, veți preveni stricarea răsadurilor și secționarea tulpinilor la nivelul solului de vietățile care nu tolerează suprafețele tăioase.
Excelent înălbitor
Dacă hainele dumneavoastră au căpătat un aspect inestetic ca urmare a petelor de transpirație, aveți un prieten extraordinar în cojile de ouă, care vă ajută să redați albul strălucitor de odinioară. Cel mai bun înălbitor se prepară folosind cojile a trei ouă și un săculeț din organza. Pisați cojile de ouă și puneți în săculeț. Introduceți săculețul în mașina de spălat. Porniți un ciclu de spălare normal și veți rămâne surprinși de rezultate. Pentru a ascuți și, totodată, a curăța ustensilele de bucătărie, vă puteți folosi doar de banala coajă de ou. Introduceți o coajă de ou întreagă în congelator și folosiți-o pentru a ascuți lamele mixerului. O variantă excelentă pentru suport de plante sunt jumătățile de coji de ouă. De altfel, puteți crea multe ghivece mici pentru a umple un carton de ouă, care vor arăta spectaculos. Adăugați puțin pământ în carton pentru susținerea plantelor. Cel mai bine este să folosiți plante suculente, pentru că acestea rețin suficientă apă și nu trebuie udate mereu.
Întăritor pentru unghii
Grație calciului conținut, cojile de ouă s-au dovedit a fi un aliat al doamnelor care au probleme cu unghiile, întrucât previn exfolierea și ruperea în cazul în care acestea sunt fragile. Pisați coaja unui ou până veți obține o pudră cât mai fină, iar preparatul adăugați-l într-o sticlă cu lac transparent. Agitați bine pentru a se amesteca. Aplicați un strat de lac de unghii de două sau de trei ori pe săptămână. V-ați tăiat sau v-ați zgâriat? Nu vă faceți niciun fel de probleme, pentru că substanțele nutritive din cojile de ouă sunt utile pentru a grăbi procesul de vindecare. Acest lucru se datorează faptului că membrana transparentă din interiorul oului conține proteine care contribuie la regenerarea celulelor. În acest sens, pisați cojile a două ouă până veți obține o pudră fină. Aplicaţi remediul pe zona cu probleme, apoi puneți un bandaj. Lăsați să acționeze timp de câteva ore. Dacă este necesar, repetați tratamentul. Atenție! Procedeul nu se folosește pe răni deschise!
Exfoliant pentru corp
Aveți nevoie de un exfoliant natural care să elimine celulele moarte și impuritățile? Aveți acum la îndemână unul pe bază de coji de ouă, pe care îl puteți pregăti rapid și care vă va încânta. Pentru obținerea acestuia, aveți nevoie doar de câteva ingrediente, respectiv coaja unui ou, albușul și o linguriță cu miere. Pisați coaja de ou până obțineți granule, amestecați cu albușul și la final adăugați mierea. Spălați foarte bine fața, apoi aplicați exfoliantul obținut folosind o pensulă. Lăsați amestecul să acționeze timp de 30 de minute, iar la final clătiți bine cu apă caldă. Pentru efect maximum, folosiți de două ori pe săptămână. De asemenea, cojile de ouă sunt excepționale pentru asimilarea calciului în organism. În acest sens, uscați pentru câteva zile cojile de la patru ouă, apoi le mărunțiți foarte bine într-un mojar până devin extrem de fine şi capătă consistenţa făinii. Adăugați zeama de la două lămâi și aceeași cantitate de miere și lăsați la macerat pentru trei zile. Consumați ca atare înainte de mesele principale. Tratamentul se face timp de o lună.
Formă excelentă pentru lumânări
Mâncarea s-a lipit de farfurii sau pe suprafețele din bucătărie? De acum încolo nu mai aveți nevoie de tot felul de soluții-minune, pentru că veți rezolva problema rapid folosind cojile de ouă. Pisați bine coaja unui ou și amestecați cu două linguri cu detergent de vase. Aplicați amestecul obținut pe suprafața pe care doriți să o curățați și frecați foarte bine. La final, clătiți cu multă apă. Iar dacă vreți să aveți în casă lumânări cu un design nou, atunci când fierbeți ouăle, deschideți cu multă grijă partea de sus a cojii și puneți deoparte partea goală. Aveți acum o formă excelentă pentru lumânări. Tot ce mai aveți de făcut este să introduceți un fitil și ceara fierbinte, lăsați să se răcească, apoi îndepărtați ușor coaja de ou. În plus, cojile ouălor desfundă ţevile. Acestea împiedică acumularea depunerilor, așa că le puteţi folosi în locul produselor din comerţ care pot provoca alergii şi probleme respiratorii.
Ameliorează aspectul ridurilor
Pentru a alunga ridurile, zdrobiți câteva coji de ouă, iar pudra obținută se pune într-o tavă de cuburi de gheață. Introduceți amestecul în congelator. Frecați fața cu acest produs și veți avea cea mai plăcută surpriză. Și tot cu ajutorul cojilor de ouă puteți face o mască pentru față. Zdrobiți coji de ouă într-un mojar, apoi amestecați pudra rezultată cu un albuș. Aplicați substanța obținută pe față. Această mască are rolul de a întări pielea feței. Dacă aveți pielea iritată, înmuiați o coajă de ou în oțet de mere timp de două zile, apoi aplicați pe zonele pielii unde au apărut iritaţii şi urticarie. Veți reduce mâncărimile şi roşeaţa. Pentru a avea cele mai frumoase dimineți, adăugați un praf de coajă de ouă în cafeaua pe care o consumați. Va căpăta un gust irezistibil.