Main menu

header

788 25 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

La începutul verii, uneori, chiar de prin luna mai, dacă este foarte cald, ţânțarii încep să-și facă apariția. Sunt răspândiți în toată lumea, iar în România există peste 50 de specii. Femelele se hrănesc cu sângele oamenilor, iar în urma înţepăturilor, pe piele rămân zone înroșite și umflate care provoacă mâncărimi. În plus, aceste insecte pot transmite diverse boli periculoase şi crează reacţii adverse, în unele cazuri. Tocmai de aceea, este bine de ştiut cum îi puteţi ţine la distanţă cu soluţii ieftine, tradiţionale, la îndemâna oricui.

Pulverizaţi o soluţie din apă şi usturoi în locul unde staţi

788 25 2Populaţia țânțarilor poate deveni foarte numeroasă, dacă, de exemplu, primăvara este una ploioasă şi foarte umedă. Aceştia au un mediu propice pentru înmulțire. De aceea, este indicat să cunoaşteţi câteva metode eficiente de îndepărtare a inamicilor. Lumânările parfumate, îndeosebi cele cu ulei de citronella, ţin insectele la distanţă şi, în plus, au şi miros plăcut, iar acestora nu le place fumul incolor emanat. Mai puţin plăcută este varianta usturoiului. E nevoie de câţiva căţei zobiţi, amestecaţi apoi cu câteva linguri cu apă. Se strecoară compoziţia şi uleiul obţinut se amestecă cu un litru de apă. Compoziţia se pune într-o sticlă şi se pulverizează, din când în când, în locul în care se stă, pentru a îndepărta ţânţarii. Dintre plante, lavanda este preferată pentru eficienţa de a alunga supărătoarele insecte, fie uscată sau proaspătă, dar la fel de utile sunt şi muşcatele sau gălbenelele. De asemenea, de mare ajutor pot fi busuiocul, mărarul şi rozmarinul. Acestea sunt folosite în bucătarie pentru a aroma fripturile, dar la fel de eficiente sunt şi contra insectelor. Tineţi planta în bucătărie sau în grădină şi nu doar că le veţi îndepărta, dar veţi schimba şi mirosul ambiental.

Uleiul esenţial de eucalipt vă vine în ajutor

O soluţie la îndemâna oricui, care poate fi făcută acasă, se prepară din 200 ml apă caldă, 100 g zahăr brun sau alb şi 1 g drojdie de bere. Se ia o sticlă din plastic de doi litri şi se taie pe jumătate. Se pune soluţia în sticlă şi se aşează cu gâtul în jos, în zona în care se stă. Ţânţarii vor fi atraşi de dulceaţa amestecului, dar dioxidul de carbon emanat îi va îndepărta instant. Şi uleiurile esenţiale, de eucalipt, de mentă sau de lămâie, sunt bune. Puneţi doar câteva picături pe o eşarfă sau pe un prosop şi lăsaţi-le în apropierea ferestrelor.

Apelaţi la Vitamina B1

Şi vitaminele pot lupta cu ţânţarii. Vitamina B1, de exemplu, sau tiamina, este esenţială pentru menţinerea stării generale de sănătate. Stimulează imunitatea, reduce stresul şi, surprinzător, vă scapă de ţânţari. Această vitamină se găseşte în alimente precum kale, vinete, seminţe de floarea-soarelui, ceapă, broccoli, fasole verde, dovlecei, spanac şi varză.

Gheaţa, antiinflamator în caz de înţepătură

Dacă, totuşi, nu aţi scăpat de înţepăturile ţânţarilor, există câteva soluţii pentru a atenua inflamaţia şi mâncărimea provocate. Organismul uman reacţionează împotriva substanţelor care intră în piele odată cu saliva ţânţarului. Are loc o reacţie inflamatorie, pielea se umflă şi apare o senzaţie de mâncărime şi de usturime. Prima dată, spălaţi zona cu apă rece şi săpun, apoi puneţi gheaţă. Aceasta îngustează vasele de sânge şi, astfel, ajung mai puţine substanţe inflamatorii în locul respectiv. O altă variantă este oţetul de mere sau oţetul aromat. Mâncărimea se va diminua şi zona nu se va mai inflama.