de Carmen Ciripoiu şi Ştefania Băcanu
Știați că pasta de dinți poate fi utilizată la mult mai multe lucruri decât pentru curățarea și albirea dinților? Iată care sunt cele mai surprinzătoare întrebuințări ale acestui produs.
Reduce mâncărimea cauzată de înțepăturile de insecte
Dacă pe piele v-a apărut o bășică ca urmare a unei arsuri, pasta de dinți vă este de mare ajutor. Tot ce trebuie să faceți este să ungeți locul cu un strat mai gros de pastă de dinți mentolată și să lăsați să acționeze în jur de 20 de minute. Nu ștergeți, lăsați să cadă singură. Și tot pasta de dinți vă ajută atunci când ați fost înțepați de insecte, pentru că reduce mâncărimea și umflăturile. În acest caz, aplicați o cantitate mică pe zona afectată și lăsați să acționeze pe timpul nopții.
Eficientă în alergie și dermatită
De cele mai multe ori, atunci când folosiți în gospodărie diferite produse chimice pentru spălat sau dezinfectat, vă puteți trezi cu alergii. În acest caz, ungeți locurile cu un strat de pastă de dinți, spălați cu apă caldă și ungeți cu cremă de gălbenele. În cazul intoxicației alimentare la copii, când toxinele ce trebuie să fie eliminate rămân în organism, sistemul de apărare încearcă să le scoată prin piele și apar erupțiile cutanate. Pe aceste locuri, puneți un strat mai gros de pastă de dinți cu plante, lăsați să se usuce și spălați cu apă rece. Pentru efect maximum, procedura se repetă în prima zi din două în două ore, iar a doua zi din trei în trei ore.
Clătiți cavitatea bucală
Pruritul anal poate fi stopat dacă veți folosi pastă de dinți cu propolis și eucalipt. În fiecare seară, înainte de culcare, faceți toaleta, ștergeți bine și ungeți cu pastă de dinți. La început, va apărea o senzație de arsură, dar nu vă faceți probleme, pentru că va trece foarte repede. Pentru efect maximum, repetați procedura seară de seară, timp de zece zile. Specialiștii recomandă ca imediat ce apar primele simptome de răceală, să luați trei centimetri de pastă de dinți cu fluor și să clătiți gura, dar și gâtul cu apă călduță. Fiți atenți să nu înghițiți! Procedura se repetă de două-trei ori pe zi.
Vindecă herpesul
Dacă herpesul nu vă dă pace, iar bășicuțele pline cu lichid, inestetice și dureroase, nu vor să dispară, leacul cel mai bun este pasta de dinți. În acest sens, tamponați zilnic cu alcool sanitar și ungeți cu pastă de dinți. În scurt timp, veți constata că bășicile se vor usca și herpesul va dispărea. Pentru a curăța pancreasul, timp de trei zile, beți de trei ori pe zi, între mesele principale, un pahar cu apă caldă în care ați amestecat o linguriță cu praf de pastă de dinți, fără aromatizanți. Cât privește otita, din cele mai vechi timpuri, bunicii suflau în urechea bolnavă, câteva zile, timp de trei-patru ori pe zi, praf de pastă de dinți.
Redă strălucirea obiectelor din argint
Dacă aveți acasă obiecte de argint sau bijuterii care s-au înnegrit, curățați bine cu o periuță de dinți acoperită cu pastă și spălați cu multă apă, apoi lustruiți cu un prosop de bumbac. În cazul în care ceaunul sau tigaia din fontă s-au acoperit cu rugină sau funingine, puneți un strat mai gros de pastă de dinți și frecați cu o perie aspră. Veți rămâne surprinși de rezultat. Pentru a reduce zgârieturile de pe automobile sau de pe CD-uri, puneți pe un burete moale puțină pastă de dinți și frecați ușor. Ștergeți resturile folosind un șervețel umed.
Curăță oglinzile din baie
Vă plângeți că nu mai reușiți să curățați faianța așa cum vă doriți? Acoperiți-o cu pastă de dinți și veți constata că aceasta va străluci de curățenie. Totodată, vor arăta ca noi și locurile unde se îmbină plăcile. În plus, pentru ca oglinzile din baie să nu fie pline cu picături de apă, spălați-le cu pastă de dinți. În altă ordine de idei, dacă veți freca petele rămase de la ceai cu pastă de dinți, apoi le veți clăti cu apă, veți avea cel mai frumos ibric.
Alungă petele de ruj
Cea mai frumoasă cămașă s-a pătat cu ruj? Puneți rapid peste pată un strat mai gros de pastă de dinți, frecați puțin și lăsați să acționeze 15-20 de minute. Clătiți cu apă călduță și introduceți la mașina de spălat. Și tot așa veți putea înlătura petele de pe haine și covoare: frecați pata cu pastă și spălați cu apă caldă. Pentru a face covorul să strălucească, adăugați în apă o linguriță cu șampon. Pasta de dinți vă este un bun prieten și atunci când aveți nevoie să reparați încălțămintea de piele zgâriată sau o pereche de adidași. Ungeți cu pastă locul murdar sau afectat, frecați ușor cu o perie și spălați cu apă. Când clapele instrumentelor muzicale rețin grăsime naturală de pe degete și trebuie curățate, umeziți o bucată de țesătură care nu lasă scame, puneți puțină pastă pe aceasta și ștergeți cu atenție obiectul. Ulterior, ștergeți clapele cu un prosop uscat și curat.
Remediu bun pentru coșuri
Când acneea își face de cap, aplicați puțină pastă de dinți pe coșuri zilnic, în fiecare seară și veți constata că vor începe să se usuce. Pentru a scăpa cât mai repede de problemă, puteți pune pastă și în timpul zilei și acoperiți cu un leucoplast. Dacă vă vopsiți singure acasă, ca să nu vă murdăriți pielea, aplicați puțină pastă de dinți pe urechi, frunte și gât. Există alimente precum ceapa, usturoiul sau peștele care vă pot lăsa un miros neplăcut pe mâini. Aplicați pe degete o cantitate generoasă de pastă de dinți, lăsați să acționeze o oră și clătiți.
Şterge urmele de cariocă
Când aveți bebeluși, se întâmplă des ca resturile de lapte ce rămân în sticlă să miroasă urât, chiar și după ce o spălați. Puneți pe o perie de spălat sticle pastă de dinți pentru copii, frecați pe dinăuntru și clătiți de mai multe ori cu apă. Marea bucurie a celor mici este să deseneze cu carioca pe pereți. Nu e un capăt de țară, pentru că vă salvează pasta de dinți. Îmbibați un prosop în apă caldă, puneți pastă de dinți pe desenele de pe pereți și frecați până când totul revine la normal. Nu în ultimul rând, pasta de dinți sub formă de gel, vă ajută să vă coafați părul. Pentru ca unghiile să-și păstreze strălucirea, lustruiți-le zilnic cu o periuță de dinți mai aspră, pe care ați pus puțină pastă.