de Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa
Indiferent cât de atenți ați încerca să fiți, întotdeauna vă veți confrunta cu o problemă: petele. Fie că sunt pe haine, pe covor, pe perdele sau pe orice alt obiect, nu folosiți substanțe chimice pe care le conțin produsele din supermarket, ci alegeți să scăpați de nedoritele pete în mod natural.
Sarea face lenjeria intimă albă ca zăpada
Orice femeie care se respectă adoră să poarte lenjerie intimă imaculată. Însă această alegere este una pretenţioasă, având în vedere cât de repede se pătează sau capătă acele nuanţe gri sau verzui nedorite. Cu următorul truc însă, toate aceste probleme vor dispărea, iar lenjeria îşi va păstra nu doar culoarea, ci şi ţesătura. Puneţi apă caldă într-un lighean din plastic şi adăugaţi următoarele ingrediente: două linguri cu sare, o lingură cu bicarbonat de sodiu, o lingură cu detergent. Amestecaţi bine, apoi introduceţi lenjeria intimă și lăsaţi la înmuiat pentru 15 minute. Dacă ţesătura este gri, o puteţi ţine chiar o jumătate de oră. Ulterior, spălați lenjeria, clătiți-o bine și uscați-o. Efectul va fi uimitor! Acest truc se poate folosi şi în cazul cămăşilor albe sau al lenjeriilor de pat.
Zeama de lămâie distruge rugina
Printre cele mai grele pete de îndepărtat sunt cele de cerneală. Nu și atunci când folosiți „tratamente” homemade. Înmuiați pata într-un vas cu lapte fierbinte, lăsați o jumătate de oră, iar după ce aceasta dispare, clătiți hainele cu apă călduță. Zeama de lămâie caldă este o altă metodă excelentă pentru îndepărtarea petelor de cerneală. Așezați pata peste o bucată curată de tifon, stoarceți zeama de lămâie, acoperiți cu încă un tifon și treceți peste ea cu fierul de călcat. Pata va fi absorbită între cele două bucăți de tifon și va dispărea ca prin minune. Și tot zeama de lămâie este un remediu util în cazul petelor de rugină. În această situaţie se pun pe pată câteva picături de zeamă de lămâie, apoi se spală în mod obișnuit. În cazul petelor de cerneală de pe hainele de lână, acestea pot fi scoase prin tamponarea locului afectat cu glicerină.
Oțetul elimină ciocolata din țesături
Sunteți nefericita posesoare a unei pete de ruj tocmai când trebuie să plecați la un eveniment? Luați o bucată de pâine, scoateți miezul și rulați-l. Frecați bine pata cu acesta, apoi cu puțin detergent și cu apă. Problema e rezolvată cât ați bate din palme! Petele de marker permanent pot fi foarte dificil de eliminat, așa că cel mai bine este să acționați imediat ce le-ați observat. Turnați direct pe pată o lingură cu săpun lichid pentru mâini, fără parfum, și tamponați ușor zona, până ce se absoarbe complet în țesătură. Metoda este folosită chiar de curățătoriile profesionale! În cazul petelor de ciocolată, tamponați locul cu o cârpă înmuiată în oțet. Greu de scos par și petele de sânge, dar apa rece rezolvă situația. Umeziți porțiunea pătată cu apă rece, apoi frecați locul cu un tifon înmuiat în aspirină pisată, dizolvată în apă. Pentru petele proaspete de vin, folosiți următoarea metodă: presărați sare, pentru că absoarbe lichidul, apoi frecați bine cu o bucată de săpun de casă.
Uleiul de portocale, ideal pentru mobilă
Idei salvatoare există și pentru a scăpa de povara petelor de grăsime de pe mobilă. O primă soluție ar fi să folosiți pasta de dinți pentru a scoate petele de apă de pe mobilă. Ceara de lumânări se înmoaie întâi cu uscătorul de păr, apoi se absoarbe cu un şervet, în vreme ce semnele de presare din lemn se îndepărtează prin frecare ușoară cu o cârpă umedă. Dacă aveți urme de pahar lăsate pe mesele de lemn, frecați cu un amestec obținut dintr-o linguriță cu unt, o linguriță cu maioneză și puțin scrum de țigară. Perdelele îngălbenite vor deveni albe dacă le veţi ține la înmuiat în apă cu sare sau dacă veţi adăuga în soluția de spălat un pachet cu praf de copt, iar dacă vă doriți ca acestea să fie apretate, dar fără să le deteriorați, puneți-le în apa în care înainte ați fiert orez.
Gheaţa scoate guma de mestecat din covor
În urma unei petreceri reușite, v-ați trezit cu pete de scrum? Nicio problemă, acestea dispar urgent cu o cârpă înmuiată în oțet de vin alb. La rândul lor, urmele de creion sau de pix devin doar o simplă amintire dacă se aplică peste ele o pastă din săpun ras și bicarbonat de sodiu. Pentru a scoate petele de vin roșu de pe covor, puneți puțin lapte sau apă minerală, apoi ștergeți cu o bucată de tifon curat. În cazul în care covorul are pete de suc de fructe, totul se rezolvă frecându-le cu oțet. Guma de mestecat devine o problemă uriașă atunci când este prinsă în covor. Dacă vă confruntați cu o asemenea situaţie, puneți câteva cuburi de gheață. Pentru a curăţa petele de pe canapelele tapiţate cu piele, îmbibați o cârpă în bere blondă şi curăţați delicat. Atenție! Nu lăsați petele să se usuce!