de Simona Soare Ghișea şi Daniel Alexandrescu
Stilul de viață sănătos, atât de mediatizat în zilele noastre, nu a ocolit nici domeniul designului interior. Totul pornește de la faptul că un mediu ordonat stimulează creativitatea şi generează bunăstarea, iar unul dezordonat provoacă disconfort. Astfel, dacă puneți preț pe relaxare, vă puteți crea acasă un spațiu luminos, aerisit și organizat, din care nu lipsesc elementele din natură. Nuanțele pastelate și neutre, ce conferă o atmosferă liniștitoare, sugerează rafinament, eleganță și echilibru.
Păstrați doar obiectele esențiale
Design Detoxul se bazează pe un complex de principii ce se aplică în amenajarea interioarelor, nu doar din punct de vedere vizual, ci și funcțional. Acest lucru contribuie la confortul emoțional. Cu alte cuvinte, dacă nu suportați dezordinea și preferați un stil minimalist și contemporan, atunci o „detoxifiere” a casei poate să vă confere calmul și echilibrul de care aveți nevoie. Conceptul este la modă în străinătate, fiind recomandat chiar de specialiști în coaching, modul în care este decorată locuința fiind considerat un factor definitoriu pentru starea de spirit. Primul lucru pe care îl veți face este curățarea în detaliu a locului respectiv. Acest aspect presupune renunțarea la mobilierul și la obiectele inutile, care dau casei dumneavoastră un aspect încărcat și monoton. Vorbim despre „declutter”, adică despre acel englezism ce se referă la un adevărat stil de viaţă bazat pe ordine și armonie, prin eliberarea locuinței de tot ce este inutil. Acest proces presupune doar păstrarea lucrurilor cu adevărat esențiale. Restul obiectelor pot fi donate, excepție făcând cele cu valoare sentimentală. Totuși, bibliotecile masive, vechi, dar și cele din lemn închis, creează o atmosferă apăsătoare și încărcată, iar designerii de interior recomandă să fie înlocuite cu biblioteci sau cu rafturi din MDF vopsite în culori deschise, cu uși de sticlă, ce conferă senzația de spațiu amplu.
Organizați lucrurile pe categorii, implicând întreaga familie
Dacă nu doriți să apelați la un specialist, toți membrii familiei ar trebui invitați să ia parte la procesul de selecție și de organizare a obiectelor. Aranjarea lucrurilor după o analiză amănunțită este mai mult decât binevenită. Nu doar că fiecare membru al familiei va ști unde sunt depozitate lucrurile sale, dar întreaga acțiune poate deveni distractivă, mai ales dacă implicați și copiii. Designerii sugerează să definiți zone separate din casă pentru fiecare categorie de obiecte. Astfel, pentru articolele de uz casnic folosiți debaraua. Articolele vestimentare de sezon trebuie să fie la îndemână, organizate tot pe categorii, rafturile superioare din dulap și dressingul fiind ideale pentru acestea. Utilizați cu încredere lada de depozitare a patului pentru perne și lenjerii de pat. Cutiile de depozitare înalte, în nuanțe deschise, cu diverse mesaje motivaționale, își vor găsi cu siguranță locul potrivit în casa dumneavoastră. De pildă, acestea pot fi umplute cu jucăriile celor mici și vă vor ajuta să mențineți în ordine camera copiilor. Pe lângă curățare și organizare, „detoxifierea” locuinței presupune și creativitate. Obiectele minimaliste, lucrate manual, vor putea fi integrate tot timpul într-o astfel de locuință. De asemenea, puteți realiza din materiale reciclate un decor pe perete sau o veioză. Unele dintre ideile abordate în Design Detox constau în combinația dintre lemn și piatră, dar și în utilizarea de modele geometrice pentru tapițerii sau fețe de masă.
Adăugați elemente din natură
În decorare, designerii optează deseori pentru elemente discrete, funcționale, dar și pentru diversitatea de texturi naturale. În fond, natura a fost dintotdeauna o sursă inepuizabilă de inspirație, determinându-i pe oameni să devină creativi și să uite de probleme și de stres. Ceramica realizată manual, lenjeriile din in, păturile din lână fină reprezintă doar câteva dintre obiectele care adaugă valoare spațiului amenajat. Puteți alege nuanțe și materiale naturale pentru pardoseală, precum parchetul din lemn deschis sau covoarele din pâslă. Optați pentru perdele, draperii și fețe de pernă în tonuri neutre sau pastelate. Este important să vă asigurați că sunt realizate din materiale naturale, precum pânza sau bumbacul. În plus, puteți agăța frunze și flori presate pe perete. Integrați în decor cu predilecție florile galbene. În Feng Shui, galbenul simbolizează fericirea și energia primitoare, dar și lumina solară. Pentru o conectare și mai profundă la natură, veți folosi ca decor crengi adevărate sau plante în ghivece. Plantele naturale nu doar că vor face locuința să pară un colț rupt din natură, ci vor îmbunătăți calitatea aerului. Și plasarea de boluri cu sare de mare în colțurile casei are rol de „detoxifiere”. Totuși, nu este neapărat necesar să apelați la acest truc, întrucât lămpile din sare de Himalaya, pe care le găsiți în comerț, pot fi la fel de eficiente. Căldura luminii „energizează” sarea care trimite ioni negativi în spațiul rspectiv pentru a purifica aerul. Rezultatul este o atmosferă de armonie și stil, ce parcă vă invită la răsfăț și delectare.
Decorarea biroului de acasă pentru mai multă productivitate
Felul în care veți alege să vă decorați biroul va avea un impact major asupra calității muncii. Este indicat să optați pentru un spațiu care să se plieze pe specificul jobului pe care îl aveți. Dacă aveți nevoie de mai multe monitoare, optați pentru o cameră dedicată doar muncii, cu un birou mai mare, cu sertare, și o bibliotecă în culori deschise. Corpurile suprapozabile sunt oricând o opțiune. Beneficiați de cât mai multă lumină, orientând biroul spre fereastră. Nuanțele de crem sau gri conferă liniște și un stil sofisticat. Totuși, un accent colorat al spațiului de lucru, precum un scaun, o vază cu flori sau un tablou, este esențial. Pe un fundal neutru, asemenea obiecte arată senzațional și adaugă interiorului varietate și o pată de culoare. Pe de altă parte, în decorarea spațiilor mici este ceva mai dificil de ales un design, întrucât îmbinarea obiectelor decorative cu achizițiile de ordin practic trebuie să se realizeze întotdeauna în termenii unui echilibru vizual. În cazul în care doriți poziționarea biroului în living sau în dormitor, piesele trebuie să fie potrivite cu designul din restul camerei. Dacă nu dispuneți de o cameră mare, pentru a nu aglomera biroul, creați spații inteligente de depozitare, precum câteva rafturi suspendate pe perete. Acolo veți păstra dosare și documente, iar biroul va fi mai aerisit. Mai puteți monta o etajeră și câteva obiecte de depozitare aranjate strategic, pentru a vă bucura de un birou în care să lucrați cu cea mai mare plăcere. Secretul este să păstrați cât mai mult loc liber, în care să abunde lumina naturală.