de Ștefania Băcanu şi Florica Pintea
Fie că vorbim despre locuința permanentă sau despre cea de vacanță, terasa este o oază de liniște și de relaxare în mijlocul cotidianului gălăgios și obositor. Amenajarea acestui spațiu este foarte importantă și trebuie să îi acordăm o atenție deosebită de la materialele folosite pentru construcție, până la elementele de decor. Andra Marinescu, arhitect în echipa „Visuri la cheie”, ne-a vorbit despre amenajarea terasei, despre orientarea potrivită, dar și despre detaliile de la care nu avem voie să ne abatem.
„Casa și incinta trebuie să funcționeze asemenea corpului uman”
- Andra, te-ai alăturat anul acesta echipei „Visuri la cheie”. Spune-ne, cum este să faci ceea ce-ți place pentru niște oameni care chiar au nevoie de o schimbare?
- Se zice că o coincidență este felul lui Dumnezeu de a rămâne anonim. Ceea ce îmi doresc eu ca arhitect în echipa „Visuri la cheie” este să fiu această coincidență în viața unor oameni care și-au pierdut orice urmă de speranță. Îmi doresc să pot reaprinde în viața lor scânteia de a spera din nou, de a se bucura de liniștea lui „acasă”. Voi folosi toate informațiile acumulate în toți anii mei ca arhitect pentru a încerca să aduc un zâmbet oamenilor care cred că Dumnezeu nu le-a mai zâmbit demult.
- Cât de importantă este amenajarea spațiului exterior al casei?
- Casa și incinta trebuie să funcționeze ca un organism viu, asemenea corpului uman. Curtea are un rol foarte important în existența acestui organism, astfel trebuie mereu tratată cu aceeași atenție ca și restul amenajării. A fost nevoie de o pandemie pentru a ne ajuta să realizăm importanța unei curți, a unei oaze de liniște la un pas de casă.
„Nu ar trebui încărcată cu mobilier și cu obiecte de decor prea multe”
- Cum ne putem aranja o oază de liniște în propria curte, de exemplu?
- Pornind de la plante și terminând cu cele mai mici elemente de decor, componentele unei amenajări au fiecare rolul lor bine determinat, ca actorii dintr-o piesă de teatru. Pentru că, în fond, curtea casei nu este doar o oază de liniște pentru familie. Este scena unde actorii, membrii familiei, își pot crea propriile lor scenarii de calm, de relaxare și de odihnă.
- De ce ar trebui să ținem cont atunci când vrem să ne amenajăm terasa?
- În primul rând, să uităm de „ceea ce este la modă”. Trebuie să ținem cont de ceea ce ne face pe noi să ne simțim bine, de ce plante ne plac, de cât de intensă ne dorim să fie lumina, de ce materiale ne plac. Nu în ultimul rând, terasa ar trebui tratată ca o prelungire a casei, astfel e bine să fim atenți la stilul locuinței, la spațiul pe care îl avem la dispoziție (să nu îl încărcăm cu obiecte inutile). O terasă trebuie să transmită sentimentul de loc aerisit. Astfel, părerea mea de arhitect este că nu ar trebui încărcat cu mobilier și cu obiecte de decor prea multe.
„Recomand, pe cât posibil, acoperişul retractabil”
- Unde este indicat să ne construim terasa?
- Asemenea unui living, ar fi bine ca terasa să beneficieze de prezența luminii soarelui. Ca recomandare, aș sugera, pe cât posibil, să fie amplasată pe Est, pentru a beneficia de razele soarelui dimineața și de puțină umbră în timpul după-amiezelor de vară toride.
- Cu sau fără acoperiș? Care este cea mai practică variantă?
- Pentru fiecare beneficiar în parte, ideea poate fi diferită, însă, eu aș recomanda, pe cât posibil, cu acoperiș retractabil.
- Care sunt elementele care nu ar trebui să lipsească din terasa noastră?
- Plecând de la premisa că terasa este oază de liniște și de relaxare, ar fi indicat să aveți un fotoliu sau un balansoar, în funcție de preferințe, o măsuță de cafea, o zonă de plante naturale și câteva accesorii care să dea viață amenajării. Să nu uităm de importanța luminii. Astfel, un lampadar decorativ cu lumină caldă va anima terasa pe timp de seară.
„Ratanul este cel mai indicat material”
- Ce nu trebuie să avem pe terasă?
- Aș putea sugera să omitem zona de dinning. Pentru o terasă cu dimensiuni medii, o masă de dinning cu scaunele aferente ar încărca prea mult spațiul. Consider că un fotoliu cu o măsuță de cafea sunt suficiente.
- Care este materialul cel mai utilizat sau ce material este indicat pentru un astfel de spațiu?
- Să nu uităm că toate elementele folosite ar fi bine să fie destintate exteriorului, având în vedere umiditatea din zilele ploioase. Sunt de părere că ratanul, prin cromatica sa lemnoasă, este cel mai indicat material. Aduce atât viața, cât și căldura unei terase și, bineînțeles, este rezistent la umiditate.
„Principalul rol al plantelor este de purificare a aerului”
- Ce culori se folosesc?
- Când amenajez o terasă, mă gândesc mereu cum pot să aduc sentimentul de natură într-o locuință personală. Tratez mereu terasa ca o trecere exterior-interior, pentru că mi se pare că este liantul perfect ce poate face această tranziție. Astfel, sugerez culori neutre, nuanțe naturale și accente de culori tari pentru a anima amenajarea.
- Verdeața, plantele ce rol au?
- Să nu uităm că principalul rol al plantelor este de purificare a aerului, apoi au rol estestic și decorativ.
- Cum ar trebui să fie mobilierul?
- Pe principiul „less is more” (puțin este mai mult) așa ar trebui să fie și mobilierul, nu doar în amenajarea unei terase, ci în orice amenajare.
„Nu folosiţi niciodată corpuri de iluminat fără factor de protecţie“
- Putem adapta terasa atât pentru vară, cât și pentru iarnă?
- Desigur. Dacă ținem cont de aspectele detaliate mai sus, adăugăm și o protecție de vânt verticală (storuri PVC, foi de sticlă glisantă) și un încălzitor/șemineu pentru exterior, ne putem bucura de terasă și pe timp de iarnă.
- Cum se întreține terasa, astfel încât să reziste la ger, soare, eventuale ploi?
- O terasă trebuie tratată ca un mediu umed, astfel toate materialele folosite trebuie să fie destinate utilizării exterioare (pardoseală, mobilier, lumini etc.). Nu se recomandă de niciun fel materialele fără protecție la umiditate și/sau care nu rezistă la schimbările bruște de temperatură. Nu folosim niciodată corpuri de iluminat fără factor de protecție IP. Dacă vrem pete de culoare pe pardoseală, putem utiliza covoare destinate exteriorului.