de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu
În orice casă, hota a devenit unul dintre cele mai căutate aparate electrocasnice, indispensabilă oricărei gospodine. Aceasta îndepărtează mirosul de mâncare, dar previne și formarea aburilor care contribuie la deteriorarea pereților. Dacă montarea unei hote nu e deloc complicată, când vine vorba despre curățarea acesteia, apar problemele. Cum se face acest lucru?
Sursă de mirosuri neplăcute
Specialiștii recomandă ca hota să fie curățată periodic întrucât pe filtrele sale se depun uleiurile, grăsimea și praful, un mediu propice dezvoltării bacteriilor periculoase pentru sănătate. Pe de altă parte, o hotă care nu e igienizată la timp se transformă într-o sursă de mirosuri neplăcute în bucătărie. Există și situații în care, acumularea de grăsime poate constitui un factor de risc pentru apariția incendiilor, întrucât aparatul se află în apropierea focului deschis. Odată ce hota va fi spălată, nu doar igiena va fi menținută, ci și calitatea aerului în bucătărie. Se recomandă ca acest proces să aibă loc cel puțin odată pe lună, dar asta depinde de cât de mult gătiți. De aceea, specialiștii recomandă să fiți atenți la stratul de grăsime depus și atunci să începeți procedura.
Nu folosiți detergenți cu structură abrazivă
În momentul în care vă hotărâți să curățați hota, nu trebuie să folosiți detergenți cu o structură abrazivă sau corozivă și nici bureți metalici. În caz contrar, veți zgâria suprafețele componentelor acesteia și aparatul se poate deteriora. Spălați atât carcasa aparatului, cât și filtrul din interior, dar și paletele ventilatorului. Exteriorul hotei poate fi curățat chiar mai des de o dată pe lună. În acest caz, utilizați o lavetă moale și o soluție formată din apă caldă și detergent lichid de vase. Astfel, vor fi îndepărtate petele și depunerile de grăsime și rezultatul final va fi cel dorit. Excelent pentru a curăța exteriorul hotei este și alcoolul, pentru că va scoate orice urmă de grăsime. De asemenea, spun specialiștii, puteți folosi și soluție specială pentru curățarea geamurilor. Va da un aspect uniform și lucios.
Amestecați apă cu bicarbonat de sodiu
Cât privește filtrul hotei, acesta se extrage și se lasă la înmuiat cel puțin o oră într-o soluție obținută din apă fierbinte și detergent degresant. Doar astfel grăsimea va fi dizolvată. De asemenea, puteți amesteca apă fierbinte cu bicarbonat de sodiu. Folosiți un burete pentru a îndepărta urmele de grăsime, apoi clătiți filtrul cu multă apă caldă. În final, toate componentele trebuie șterse bine, apoi montate la loc. Dacă filtrul este îmbibat în mizerie, este indicat să-l puneți la fiert împreună cu jumătate de pliculeț cu praf de copt. După ce apa a dat în clocot, se lasă o jumătate de oră. În final, scoateți filtrul și curățați bine folosind o perie fină. Clătiți cu apă caldă din belșug. O altă soluție eficientă este să puneți filtrul într-o pungă, peste care să turnați apă și amoniac. Lăsați la înmuiat pentru 24 de ore, apoi clătiți cu apă caldă.
Combinați zeamă de lămâie cu oțet
Excepțională este și combinația dintre praful de copt și bicarbonat. Într-o tavă, chiar și cea de la aragaz, turnați apă și puneți pe foc. După ce a fiert apa, adăugați un plic cu praf de copt și o lingură cu bicarbonat. Introduceți filtrul și, cu o perie moale, curățați grăsimea depusă. Scoateți apoi filtrul și clătiți cu multă apă caldă. O soluție bună atât pentru hotă, cât și pentru restul electrocasnicelor se obține din 100 g bicarbonat de sodiu, 100 ml zeamă de lămâie, 100 ml oțet și un litru de apă. Puneți totul într-un recipient cu pulverizator, amestecați bine și în câteva minute veți observa o reacție chimică. Aplicați pe suprafața murdară, lăsați un sfert de oră să acționeze și frecați cu un burete moale. Clătiți și ștergeți cu o lavetă uscată. De asemenea, puteți să luați două lămâi și să le tăiați în două. Frecați suprafața hotei cu pulpa de lămâie și lăsați-o să stea 10-15 minute. Ștergeți apoi cu o cârpă umedă și una uscată. Dacă stratul de murdărie este vechi, atunci procesul va trebui repetat de mai multe ori.
Optați pentru săpun de rufe sau pulbere de muștar
Tot pentru a îndepărta mizeria de pe filtru, puteți prepara o soluție dintr-un litru de apă, trei lingurițe cu sare de lămâie și patru linguri cu sare. Introduceți filtrul în această poțiune și lăsați la fiert pentru un sfert de oră. Rezultatul este cu adevărat cel dorit. Pentru ca grila de admisie a aerului să scape de murdărie, puteți folosi săpunul de rufe. Încălziți bine apă și dizolvați o mână cu săpun răzuit. Puneți filtrul pentru o jumătate de oră în această soluție. Curățați bine când observați că grăsimea a început să se îndepărteze. Clătiți filtrul și îl uscați. Unele gospodine folosesc astăzi o soluție veche, dar extrem de eficientă: pulberea de muștar. Clătiți grătarul cu apă caldă. Amestecați trei-patru linguri cu pulbere de muștar cu două lingurițe cu șampon obișnuit. Se diluează compoziția cu apă fierbinte și oțet (50/50) până când se formează o suspensie lichidă. Introduceți grila de admisie a aerului în acest preparat. Lăsați o perioadă să acționeze și curățați, după care clătiți.
Spălaţi locurile greu accesibile cu o periuță de dinți sau un bețișor pentru urechi
Specialiștii vă sfătuiesc, dacă gătiți des, să curățați partea exterioară a hotei de fiecare dată când faceți mâncare. Când stropii sar, ștergeți rapid cu o lavetă înmuiată în apă caldă. În acest fel grăsimea nu se va mai usca pe suprafața hotei. Cu cât filtrele sunt igienizate mai des, cu atât hota va funcționa mai bine. Locurile cel mai greu accesibile, cum ar fi, de exemplu suprafața dintre butoanele hotei, se vor curăța folosind o periuță de dinți sau un bețișor pentru urechi. Este foarte important să verificați și gura de aerisire a hotei.
Alegeţi modelele în funcţie de dimensiunea camerei
Vestea bună este că există o multitudine de modele de hote din care puteți alege, pentru a-l identifica pe cel adecvat bucătăriei dumneavoastră. Cea mai folosită este hota standard, care se instalează deasupra aragazului sau a plitei. Un alt model apreciat este hota telescopică, alegerea optimă pentru o bucătărie mică. Încorporată în mobila de bucătărie este hota casetă, care este și extensibilă. O notă elegantă bucătăriei o va da hota piramidă, un model destinat în special bucătăriilor mari.