de Carmen Ciripoiu şi Mihaela Cotîrnea
Indiferent cât de mult ați avut grijă de mobilă, v-ați trezit cu zgârieturi și acum nimic nu pare să o readucă la forma inițială? Cu siguranță, aceste remedii naturale vă vor fi de un real ajutor și vă vor aduce zâmbetul pe buze. Iată cum rezolvați cu bani puțini o problemă uriașă.
Zațul de cafea, prietenul care nu vă lasă la greu
Fiecare dintre dumneavoastră are în casă o piesă de mobilier cu mici probleme. Fie că ați zgâriat-o din neatenție, fie că ați atins-o cu un obiect ascuțit, dacă acest lucru s-a întâmplat, vi se pare că e un capăt de țară, pentru că nu găsiți ieșirea din această situație. Aveți la îndemână însă câteva trucuri care vă vor ajuta să reparați obiectul de mobilier rapid și ieftin. Ce spuneți să încercați pentru început cu zațul de cafea? Cu o singură observație. Această soluție se va folosi doar dacă aveți mobilă închisă la culoare, în caz contrar se va păta. Tot ce aveți de făcut este să îmbibați în zaț o dischetă demachiantă sau vârful unei lavete din bumbac, apoi ştergeți zgârietura și astfel o veți masca. Și tot pentru zgârieturi, puteţi încerca un alt truc eficient. Amestecați o cană cu apă caldă, cu o cană cu oţet şi o jumătate de ceşcuță cu zaţ de cafea. Agitați şi lăsați soluţia în recipient cel puţin o oră, pentru ca zaţul să absoarbă toate ingredientele. Înainte de a o folosi, testați soluţia pe mobilier, într-un loc mai puţin vizibil, să fiți siguri că poțiunea nu va păta textura acestuia.
Frecați cu miez de nucă
În cazul în care vă confruntați cu zgârieturi superficiale, apelați la un amestec extrem de util. Puneți într-un bol o parte ulei de măsline și o parte zeamă de lămâie și amestecați cu simț de răspundere. Folosiți o pensulă subțire pentru a aplica soluția pe zgârietură. Lăsați să acționeze în jur de 10-15 minute și la final ștergeți cu o lavetă umedă. Dacă zgârietura nu s-a diminuat, miezul de nucă vă sare urgent în ajutor. În acest caz, se freacă în diagonală zgârietura cu acesta și se lasă ca uleiul din nucă să fie absorbit în lemn. După zece minute, lustruiți folosind o cârpă curată și moale. În funcție de culoarea mobilei, puteți opta și pentru nuci de pădure, alune de pământ sau alune pecan.
Amestecați ceară de albine cu puțin colorant
Un alt truc care vă este de folos pentru a acoperi zgârieturile, crăpăturile, dar și imperfecțiunile mobilei este ceara de albine. Care se poate amesteca cu puțin colorant și astfel se va potrivi cu mobila dumneavoastră. Primul pas este să frecați cu ceară zgârietura de pe mobilă și să o lustruiții apoi cu o cârpă sau cu un burete moale. Dacă zgârieturile sunt profunde, umpleți chiar și găurile formate cu ceara de albine. Pentru a scăpa de zgârieturile albe de pe mobilă alegeți ceaiul negru. Preparați o soluție de ceai cât mai concentrat, lăsați la răcit, apoi puneți pe zgârietură folosind un bețișor de urechi. Dacă nu aveți ceai negru, utilizați tot zaț de cafea. Lăsați să acționeze în jur de un sfert de oră, apoi curățați cu o lavetă moale.
Restabiliți aspectul original cu maioneză
În cazul zgârieturilor profunde, cea mai bună soluție pentru a reda mobilei aspectul original rămâne maioneza. Se pune maioneză pe o dischetă de bumbac, se freacă bine zona crăpată şi, după eliminarea excesului, se lasă să acționeze încă două-trei zile. Veți constata că lemnul se va umfla puțin, dar fisurile vor dispărea ca și când nu au fost niciodată. Împotriva zgârieturilor subțiri și nu foarte adânci de pe mobila închisă la culoare folosiți praf de coajă de stejar, care se achiziționează de la orice magazin naturist. Presărați coajă de stejar pe o bucată de tifon și frecați bine locul cu probleme. Nu durează decât vreo câteva minute și nu vor mai fi. Dacă mobila s-a pătat, aveți nevoie de 300 ml ulei de in și o linguriță cu sare. Se adaugă sarea la uleiul de in și se amestecă bine. Se toarnă puțin din acest preparat pe o cârpă din lână și se freacă mobila cu aceasta. Se șterge apoi cu o cârpă curată.
Vinul roșu, din nou la înălțime
Pentru a oferi obiectelor de mobilier și luciu, dar și un parfum plăcut, amestecați două linguri cu ulei de floarea-soarelui sau de măsline cu aceeași cantitate de vin roșu. Tot ce mai aveți de făcut este să frecați bine zona până când constatați că urmele dispar. Dacă zgârietura e pe un lemn de culoare închisă, minuni poate face și iodul. Dizolvați în apă, aplicați pe o dischetă de bumbac și acoperiți defectele. Dacă aveți, însă, mobilă deschisă la culoare, îndepărtați zgârieturile cu vaselină albă sau cu un amestec de ulei de măsline, floarea-soarelui și aceeași cantitate de oțet ori suc de lămâie. În cazul în care zgârietura este foarte fină, puteți folosi un creion de ochi de culoare brună. Creionul moale va colora foarte bine mobila și chiar o va proteja, fiind foarte gras. Puteți da și o ceară deasupra, dar dacă zgârietura este foarte fină nu mai este nevoie. Pare incredibil, dar obțineți rezultate bune folosind chiar și ceara de pantofi, cele mai potrivite fiind culorile închise. Aplicați direct pe zgârietură, lăsați să pătrundă în lemn apoi ștergeți cu o cârpă. Și tot pentru colorare puteți utiliza și markere sau creioane de colorat de copii. Important este să se potrivească la culoare.
Pastă de dinţi pentru articole din sticlă
Dacă vi s-a întâmplat să zgâriaţi unul dintre obiectele preferate din sticlă, nu vă grăbiţi să îl înlocuiţi, pentru că pasta de dinți este tot ceea ce aveți nevoie. Puneți pastă de dinți, dar nu din cea care are efect de albire, pe o dischetă de bumbac sau o bucată de pânză şi frecaţi uşor suprafaţa sticlei timp de un minut, folosind mişcări circulare. Îndepărtaţi apoi urmele de pastă de dinţi cu apă. Aplicaţi un strat subţire de ulei vegetal pe o lavetă din microfibră sau de bumbac şi frecaţi uşor suprafaţa pentru câteva secunde. Puteţi obţine acelaşi efect utilizând o cantitate mică de vaselină sau puteți apela și la ajutorul bicarbonatului de sodiu. Dacă veți amesteca două-trei linguri cu o cantitate mică de apă, veți obține cea mai bună pastă contra zgârieturilor de pe sticlă. Aplicaţi pe locul afectat, păstrați zece minute, apoi ştergeţi zona folosind o bucată de ţesătură de bumbac.