de Simona Soare Ghișea şi Daniel Alexandrescu
Uneori, schimbarea jobului este oportună, mai ales dacă simțiți că v-ați plafonat. Cum ar trebui să procedați atunci când doriți să demisionați? Ce să spuneți șefului și ce să nu spuneți? Demisia reprezintă un subiect sensibil, dar există metode prin care puteți acționa ca niște profesioniști, pentru a avea doar de câștigat în carieră.
În 2021, peste 450.000 de români au decis să plece de la job
Pandemia de COVID-19 a provocat incertitudine atât pentru firme, cât și pentru angajați. Mulți salariați au descoperit avantajul muncii de acasă și sunt foarte puțini cei care doresc să se întoarcă la jobul tradițional, cu prezență fizică la birou. În acest sens, o mare parte dintre angajatori încearcă să facă un compromis și implementează munca hibrid, cu prezență fizică, o dată sau de două ori pe săptămână. Cu toate acestea, unii angajați preferă să demisioneze. În România, s-au înregistrat peste 450.000 de demisii în 2021, față de 300.000 în 2020. Din totalul demisiilor, 96% au fost în mediul privat și doar 4% la stat. Nu mai puțin de 71% dintre respondenții unui sondaj recent, efectuat de platforma de recrutare eJobs, vizează o schimbare profesională. Potrivit sondajului derulat pe un eșantion de 2.677 de respondenți, motivele ce au stat la baza deciziei salariatului de a demisiona sunt variate. Fie că ne referim la un nou job în țară (30,8%) ori în străinătate (4,1%), fie la un salariu mai mare (30,9%), angajații par, în prezent, mult mai hotărâți să facă o schimbare. Circa 5% dintre ei plănuiesc chiar o reconversie profesională. Potrivit sondajului eJobs, 21% dintre angajați și-ar da demisia fără să aibă un plan de rezervă.
8 din 10 persoane care doresc alte posturi au început deja căutările
Specialiștii în recrutare se așteaptă ca și în 2022 să se înregistreze un număr mare de demisii. De la debutul campaniei de vaccinare, piața globală a muncii se află sub imperiul unui val masiv de demisii, cel mai mare din ultimii 20 de ani. Fenomenul s-a declanșat inițial în Statele Unite ale Americii, a atins Europa de Vest, iar apoi s-a mutat spre Est. Începând de anul trecut, valul masiv de demisii s-a resimțit și în țara noastră. În prezent, aproximativ 8 din 10 români, care au ca principal obiectiv schimbarea locului de muncă în 2022, au început deja căutările. Angajații au dreptul de a decide când doresc să-și rezilieze contractul de muncă. Foarte important este ca demisia să nu fie făcută printr-o declarație verbală, pentru că nu are nicio valoare juridică de încetare a contractului individual de muncă. Angajatorul are obligația de a-și respecta condițiile inițiale referitoare la notificarea deciziei, salariu, precum și la beneficii.
În cele mai multe situații, preavizul este obligatoriu
Pe toată perioada preavizului, se mențin aceleași drepturi și obligații prevăzute în contractul individual de muncă ca până la prezentarea cererii de demisie. Durata preavizului este de 20 de zile lucrătoare pentru funcțiile de execuție (muncitori, tehnicieni, contabili și altele) și 45 de zile lucrătoare pentru funcțiile de conducere (manager, director de resurse umane, director financiar). Dacă sunteți în perioada de preaviz și absentați nemotivat, puteți fi concediați disciplinar din acest motiv. Există și contracte care nu cer preaviz obligatoriu. În cazul în care trebuie să plecați cât mai repede, cel mai indicat este să vă întrebați superiorul dacă este posibil acest lucru. În situații de stres, nu luați decizia de a demisiona. Practic, demisia este un act unilateral de voință și nu necesită aprobare din partea angajatorului. Totuși, în cazul în care vă răzgândiți, va fi foarte greu să o retrageți.
Solicitați recomandări foștilor șefi
Realizați un plan de dezvoltare și de învățare cât încă mai sunteți la locul de muncă pe care doriți să-l părăsiți. Încercați să acumulați noi informații utile până ajungeți la noul job. În prezent, există multe variante de cursuri online la prețuri accesibile. În plus, păstrând relații amiabile cu foștii șefi și colegi, le puteți cere oricând o recomandare. Păstrați în email recomandările respective, deoarece vă vor fi de folos în momentul în care vă veți căuta un nou loc de muncă. O strângere de mână înainte de plecare și un email de rămas bun vor fi foarte apreciate. Lăsați numărul de telefon foștilor șefi și colegi, pentru a putea fi contactați în viitor. Arătați-vă disponibilitatea să ajutați persoana care va prelua postul dumneavoastră, oferindu-i toate informațiile necesare. Luați decizia să plecați din firma respectivă cu eleganță, cu o atitudine amabilă, cu oarecare emoții pozitive, fix așa cum ați venit. Lumea este mică, iar probabilitatea de a vă întâlni cu foștii colegi sau șefi este mare.
Nu scrieți lucruri negative despre companie pe rețelele sociale
Înainte de a pleca, informați-vă despre tot ce înseamnă lichidare: câte zile de concediu mai aveți, câți bani ar trebui să mai primiți, ce acte trebuie să vă recuperați sau să semnați. Salariatul are dreptul să i se elibereze anumite documente, dacă acestea sunt solicitate în scris angajatorului: adeverința care să ateste vechimea, salariul, condițiile de desfășurare a activității, copii ale documentelor din dosarul personal, copii ale paginilor din registrul electronic ce cuprind înscrierile referitoare la persoana sa și o notă de lichidare. Luați în calcul că, în momentul în care nu mai sunteți angajați, toate contribuțiile la stat vor fi stopate, inclusiv cele pentru sănătate și accesul gratuit la medicul de familie. Înainte de a pleca, faceți curățenie în calculator. Nu păstrați documente personale care pot deveni compromițătoare. Oricât de mult v-ați detesta locul de muncă, șeful sau compania, nu scrieți aceste lucruri în cererea de demisie. Aceasta va fi anexată la dosarul dumneavoastră și vă poate aduce preju dicii în viitor. Nu scrieți pe Facebook sau pe altă platformă de social media lucruri negative despre jobul pe care l-ați avut. Majoritatea angajatorilor analizează profilurile de Facebook ale potențialilor angajați. O altă greșeală pe care o fac unele persoane după ce demisionează este să se laude cu noul loc de muncă, încercând să transmită ce minunat va fi viitorul lor profesional în comparație cu cel al foștilor colegi. Oricât de mult v-ați dori să împărtășiți cu ceilalți motivele reale ale plecării dumneavoastră, încercați să nu vă puneți fostul angajator într-o postură proastă.
Nu aveţi dreptul la compensaţii pentru încetarea contractului
Contractul poate să prevadă că un angajat care părăsește compania înainte de o anumită perioadă de timp va fi obligat să restituie angajatorului costul trainingurilor, în cazul în care a beneficiat de acestea. Se mai poate întâmpla ca un angajator să ofere posibilitatea unui salariat să demisioneze, pentru a se evita concedierea. Este important de menționat că salariatul care decide să demisioneze nu are dreptul la nicio compensație pentru încetarea contractului de muncă. Totuși, în cazul în care nu a beneficiat de concediul de odihnă, urmează să-i fie plătite zilele neefectuate, aferente perioadei lucrate. Înainte de a lua decizia să demisionați pentru a accepta o nouă ofertă de muncă, analizați compania în care urmează să lucrați, imaginea acesteia în piață, oportunitățile pe termen mediu și lung.