de Roxana-Ioana Ancuța
Trăim vremuri incerte, cu un război care se desfăşoară la graniţele ţării noastre. Şi, cum paza bună trece primejdia rea, ar trebui să ştim ce provizii putem să ne facem. Alimentele se pot congela, dar, din păcate, nu toate se conservă în cele mai bune condiții. Unele îşi schimbă gustul și nu mereu în bine. Așadar, ce alimente sunt mai potrivite pentru congelare?
Brânza
Multe persoane sunt mari consumatoare de brânză și folosesc acest aliment la aproape orice fel de mâncare. Dacă și voi vă numărați printre fanii de top ai brânzei, aflați că puteți cumpăra mai multe pachete din sortimentul preferat fără a exista riscul ca brânza să se strice înainte de a fi consumată. Pentru a împiedica lucrul acesta, păstrați în frigider cantitatea pe care știți că o veți devora curând, restul puneți-l în congelator. Brânza poate fi congelată în ambalajul inițial, în folie de aluminiu sau în folie de plastic. Se pare că brânza moale și cea cremoasă nu rezistă mai mult de o lună în congelator, spre deosebire de sortimentele tari care pot dura până la șase luni. După decongelare, puneți brânza în frigider, înainte de a o consuma.
Ouăle
Dacă sunt puse la congelat fără coajă, ouăle rezistă până la un an întreg. Înainte să le depozitați în congelator, separați albușurile și puneți-le în recipiente care pot fi închise ermetic. Gălbenușurile sunt puțin mai dificil de congelat din cauza texturii lor. Pentru a obține compoziția propice congelării, amestecați gălbenușurile cu o linguriță cu sare (cantitate potrivită pentru aproximativ o cană cu ouă crude). De asemenea, se pun la congelat acoperite sau închise ermetic. Când doriți să le folosiți, lăsați-le să se dezghețe în frigider ori sub un jet de apă rece. Asigurați-vă că nu le dezghețați pe blatul din bucătărie, deoarece acest lucru ar putea crește riscul de răspândire a bacteriilor. Ouăle care au fost congelate și dezghețate este indicat a fi folosite doar în preparate de mâncare bine gătite.
Untul
Un alt aliment pentru care merită să faceți „stocuri” este untul. Mai ales dacă vreți să aveți provizii pentru sezonul de coacere al prăjiturilor sau al plăcintelor. Cum se congelează? Foarte simplu. În ambalajul propriu, după care băgat într-o pungă pe care o închideți ermetic sau învelit bine în folie. Ca și alimentele de mai sus, atunci când doriți să îl folosiți, decongelați-l mai întâi în frigider. Dacă sesizați că și-a schimbat gustul, mirosul ori consistența, renunțați la a-l mai folosi. Nu mai este bun pentru consum. Cel mai bine se păstrează în congelator untul care conține sare.
Ciocolata
Este absolut în regulă să congelați ciocolată. Nu prezintă niciun risc pentru sănătate. Dar odată decongelată, nu va mai fi aceeași ca la început. La temperaturi scăzute, conținutul de zahăr și de grăsimi se cristalizează, rezultând ușoare modificări ale texturii. Înainte de a pune ciocolata la congelator, asigurați-vă că o lăsați la frigider timp de 24 de ore. Și invers, atunci când decongelați ciocolata, nu o mutați din depozitul frigorific direct la temperatura camerei. Aceasta trebuie băgată în pungi speciale pentru congelare sau în folii care o acoperă ermetic și care nu lasă aerul să pătrundă. În aceste condiții, poate rezista aproape doi ani buni, fără schimbări majore în ceea ce privește gustul. Dacă totuși simțiți că aroma a suferit ceva modificări, nicio problemă, o puteți folosi în continuare la gătit. Cu cât este mai bogat conținutul ciocolatei în grăsimi și zahăr, cu atât mai dificil de conservat. Procesul de acoperire a ciocolatei cu acel strat albicios poartă numele de „floare de grăsime” și este rezultatul congelării ciocolatei la temperaturi prea scăzute. Procesul de dezghețare lent al ciocolatei previne formarea condensului la suprafață.
Avocado
Acest fruct tot mai des întâlnit pe mesele românilor poate fi congelat foarte ușor. Se taie în bucăți mici ori se pasează. Coținutul se bagă în pungi sau în recipiente resigilabile. Pentru că textura lui se poate schimba în urma procesului de congelare, asigurați-vă că scopul pentru care îl înghețați este acela de a-l folosi ca ingredient în prepararea altor alimente și nu pentru a-l consuma crud.
Bananele
Pentru smoothie, ori produse de patiserie, bananele pot fi și ele congelate cu succes. Cele mai bune banane de congelat sunt acelea coapte și foarte coapte, când prind o culoare galben aprins sau dacă prezintă pete maronii pe ele. La congelator, se bagă într-o pungă sigilată, după ce au fost decojite și rupte sau tăiate în bucățele sau feliate. Bananele rupe în jumătați pot fi folosite la smoothiuri, iar cele feliate pentru prăjituri, plăcinte ori în combinație cu fulgii de ovăz sau în iaurturi.
Vinul și șampania
Data viitoare când deschideți o sticlă cu vin ori cu șampanie și nu beți decât un pahar sau două, păstrați sticlele, dar nu în frigider, ci în congelator. Este adevărat, puteți congela vinul și șampania în recipientele proprii, dar aveți grijă ca atunci când le decongelați, să respectați câțiva pași. Și anume: sticlele, odată scoase de la congelator, întâi se lasă o perioadă în frigider și nu în aer liber, la temperatura camerei, deoarece există riscul ca ele să se spargă ori să plesnească. După două, trei ore, scoateți-le din frigider și depozitați-le într-un loc mai răcoros. De la un moment dat, veți observa că s-a topit toată gheața. Mai așteptați circa 40 de minute și abia atunci puteți bea din vin ori din șampanie. Sub nicio formă nu deschideți sticlele dacă încă mai au bucăți de gheață și nici nu încercați să accelerați procesul decongelării punându-le sub jet de apă fierbinte ori în boluri cu apă caldă! O altă metodă de congelare a acestora ar fi să vărsați conținutul în alte recipiente. Vase ori tăvi și forme pentru cuburile de gheață. În acest caz, puneți băuturile la înghețat împreună cu bucățele de fructe de pădure. În felul acesta, puteți servi conținutul ca pe un desert delicios congelat.
Ierburi
Poate ați încercat deja să congelați verdețuri și procesul nu v-a mulțumit pe deplin, deoarece acestea s-au înmuiat și, mai rău, și-au pierdut aromele. Pentru a le congela corect, tăiați frunzele de salvie, oregano, cimbru, rozmarin sau alte plante aromatice preferate și faceți pachețele pe care apoi le puneți în tava pentru cuburi de gheaţă. Adăugați ulei de măsline peste fiecare cub în parte, iar la final înfășurați tava într-o folie de plastic. Astfel congelate, își pot păstra calitățile chiar și șase luni bune.