Main menu

header

911 20 1de Simona Soare Ghişea şi Adrian Barna

O discuție cu șeful privind mărirea salariului poate reprezenta una dintre cele mai inconfortabile situații pentru mulți angajați. Teama că vor fi percepuți de manageri ca fiind interesați numai de aspectul financiar sau că solicitarea va fi respinsă își pune amprenta asupra stării emoționale a angajaților. Astfel, șansele de a obține ceea ce-și doresc sunt mult reduse. Potrivit specialiștilor în cariere, negocierea salariului nu ar trebui să constituie un subiect stânjenitor, ci o discuție firească și necesară în traseul profesional al fiecărei persoane.

Analizați cu atenție piața muncii

Peste 61% dintre respondenții unui studiu realizat de D&D Research la solicitarea BestJobs susțin că principalul motiv pentru care doresc să facă un pas într-o nouă direcție în carieră este obținerea unui salariu mai mare. Studiul s-a desfășurat printr-un chestionar online, pe un eșantion reprezentativ la nivel național, de 1.058 de oameni. Specialiștii recomandă ca înainte să acționați în vederea schimbării jobului, să încercați o negociere a salariului cu șeful. Atunci când spuneți suma exactă pe care o doriți sau un procentaj care v-ar mulțumi, veți avea mai multe șanse să obțineți mărirea salarială. Este posibil să apară și temerea că veți cere prea mult sau prea puțin. În general, majoritatea angajaților cer șefului o mărire cuprinsă între 10% și 20%. Totuși, este necesar să vă documentați înainte de a participa la discuția cu angajatorul. Dacă dumneavoastră considerați că a venit momentul să vă negociați salariul, realizați o analiză a pieței. Deși de cele mai multe ori salariul este confidențial, acesta reprezintă cel mai discutat aspect în rândul colegilor, prietenilor și rudelor. Există diverse site-uri, cum ar fi salario.ro și undelucram.ro, de unde puteți afla informații cu privire la salariile existente în alte companii, pentru joburi similare, din domeniul în care activați. Puteți afla informații nu doar despre remunerație, dar și despre mediul de lucru, comportamentul managerilor și al angajaților. Veți vedea care este salariul mediu în funcție de oraș, poziție, domeniu, experiență. Utilizați datele respective, țineți cont de nevoile dumneavoastră și estimați unde se situează, în prezent, salariul pe care îl primiți.

Evitați scuzele și feriți-vă de cuvintele aspiraționale

Negociatorii profesioniști au încredere în valoarea pe care o aduc companiei unde lucrează și nu au rețineri în a împărtăși acest lucru managerului lor. Dacă ați primit aprecieri pentru munca dumneavoastră de la colegi sau de la șefi, nu uitați să le menționați la negociere. Aduceți în discuție contribuțiile dumneavoastră în termeni specifici, cum ar fi cu ce procent ați crescut vânzările sau veniturile companiei. Amintiți și informațiile despre proiectele la care ați lucrat și au avut succes. Pentru mai multă putere de convingere, adăugați date și opinii obiective din exterior. Veți reuși să vă convingeți angajatorul că meritați o mărire de salariu, dacă spuneți: „Experiența mea pe piața muncii este evaluată în acest moment la această sumă... În aceste condiții, doresc o mărire de salariu cu…”. Feriți-vă de cuvintele aspiraționale, cum ar fi „sper” și „cred”, deoarece ați putea da de înțeles că nu aveți siguranța că veți primi vreodată creșterea salarială pe care o solicitați. Totodată, evitați scuzele în tot acest proces de negociere. Dacă vă scuzați pentru așteptările dumneavoastră, creați senzația că nu știți ce vreți, iar acesta nu este mesajul care trebuie transmis. De asemenea, nu menționați faptul că aveți de achitat rate, că trebuie să plătiți medicamentele părinților sau școala privată a copiilor. Apelați numai la argumente din sfera profesională, ce țin de experiență și de realizări. Când vă cunoașteți exact așteptările, cererea de mărire va părea mai rațională și mai dificil de respins.

Amenințarea cu demisia este o abordare nepotrivită

Ofertele de muncă din partea firmelor concurente pot fi utilizate drept pârghie, dar trebuie gestionate cu mare grijă. Este mult mai productiv să menționați că există interes pentru dumneavoastră pe piața muncii, dar că vă doriți să rămâneți la jobul actual, pentru a vă pune în aplicare anumite idei. O abordare eficientă ar putea suna în felul următor: „Am primit și alte oferte, dar sunt mult mai interesat de poziția mea actuală, în această companie”. Efectiv, în timp ce transmiteți mesajul că angajatorul va trebui să vă mărească salariul pentru a vă menține în companie, încercați să păstrați o abordare pozitivă. Evitați declarațiile de tipul: „Dacă mă angajați, nu o să regretați, pentru că o să stau peste program. Dacă trebuie, vin la muncă și în weekend”; „Sunt o mulțime de alte firme care mă vor. Pot pleca oricând din compania dumneavoastră”. Este important de menționat că amenințarea cu demisia este o abordare necorespunzătoare în relația cu angajatorul. El poate considera că nu mai aveți motivația necesară să lucrați în cadrul firmei sale, chiar dacă vă mărește salariul. Prin urmare, poate să decidă întreruperea colaborării.

Pregătiți-vă un plan de rezervă

Uneori, poate dura ceva mai mult pentru a obține ceea ce vă doriți. Efectiv, chiar dacă meritele vă sunt recunoscute, intervin alți factori care împiedică mărirea de salariu. În asemenea situații, este important să vă păstrați calmul și să întrebați când puteți reveni la discuția respectivă. Dacă angajatorul vă spune că aveți nevoie de mai multă experiență, încercați să aflați amănunte despre ce își dorește mai exact să faceți. Aceste informații vă vor fi de folos în momentul în care veți relua conversația cu privire la salariu. Pregătiți-vă întotdeauna un plan de rezervă. În cazul în care managerul dumneavoastră evită răspunsurile, puteți lua în considerare căutarea unui nou job. Cu toate că veți merge la negocierea salariului cu argumentele bine pregătite în avans, este posibil să vă confruntați cu situații impredictibile. Veți rămâne plăcut surprins dacă șeful vă va spune: „Chiar mi-am propus să te invit la o astfel de discuție” sau „Am decis să te las pe tine să inițiezi negocierea, ca să te pot testa puțin”. Totuși, nu este exclus ca negocierea să se finalizeze cu un refuz ori cu o amânare din partea specialistului în resurse umane sau a managerului: „Pentru măriri de salarii, nu avem buget alocat în următorii doi ani”.

În urma negocierii, indiferent dacă acceptați sau refuzați o ofertă, asigurați-vă ca ați luat în calcul toate avantajele și dezavantajele acesteia

Aduceţi numai argumente din sfera profesională, nu din problemele personale, de acasă, în negocierea majorării salariului cu şeful direct

Nu cereţi mai mulţi bani într-un moment delicat pentru companie

Țineți cont de practicile actuale de creștere a salariilor din compania respectivă. În cazul în care măririle sunt acordate, de obicei, în prima zi a anului, abordați-vă șeful în noiembrie sau decembrie. În acest fel, îi veți oferi oportunitatea de a lua în considerare cererea dumneavoastră. Dacă nu există o practică standard pentru măriri salariale, încercați să vă abordați șeful într-un moment prielnic, cum ar fi atunci când știți că acesta este mulțumit de munca dumneavoastră, într-un trimestru profitabil sau într-o perioadă a anului în care toată lumea este mai relaxată. Stabiliți dinainte o limită sub care nu ați accepta o ofertă salarială. Nu cereți o mărire de salariu într-un moment delicat pentru companie. De pildă, dacă firma unde lucrați tocmai a făcut concedieri, departamentul dumneavoastră a avut cifre scăzute pentru trimestrul trecut sau șeful se confruntă cu o situație personală dificilă, amânați momentul negocierii salariale.