Main menu

header

916 28 1de Camelia Onciu

După Sărbătorile de iarnă, cu toții ne trezim cu o grămadă de pungi de cadouri. Pe unele le păstrăm, ca să le folosim tot ca pungi de cadouri, pe altele le aruncăm. Dar știați că nu pot fi reciclate pentru că sunt realizate din hârtie și plastic, care nu pot fi separate? Cea mai bună idee e să le reutilizați, dându-le noi întrebuințări. Sunt bune ca sacoșe de cumpărături, mai rezistente decât cele de plastic. Dar aceste pungi pot deveni și altceva, de la semne de carte, la decorațiuni, plicuri, rame de tablouri sau alte lucruri utile pentru care nu trebuie să mai cheltuiți bani. Nu aruncați pungile de cadouri, chiar și cele deteriorate sunt bune la ceva. Iată câteva idei care vă vor ajuta să dați o nouă viață pungilor de cadouri, economisind bani și protejând mediul.

Pot deveni hârtie de împachetat

916 28 2În primul rând, pungile de cadouri pot deveni hârtie de împachetat. Nu trebuie decât să scoateți mânerele și veți avea un ambalaj vesel și rezistent pentru a ambala cartea pe care o veți face cadou. Sau poate fi copertă pentru a proteja cartea de bucate sau jurnalul. Un alt mod de a refolosi vechile pungi de cadouri este să le transformați în cutii de cadouri, adică lucruri unice, handmade, pe care le puteți oferi în dar. Lipiți hârtia pe cutiuțe de carton. Iar dacă vreți să puneți și o etichetă la sfoara cu care o legați, o puteți confecționa tot dintr-o bucată de hârtie de la o pungă de cadouri.

Plicuri colorate

916 28 3Un alt mod inteligent de a folosi pungile de cadouri este să le transformați în plicuri obișnuite pe dinafară și colorate la interior. Tot ce trebuie să faceți este să decupați o bucată pătrată sau dreptunghiulară din punga de cadou, apoi să lipiți capetele în așa fel încât să obțineți un plic. Desfaceți unul vechi pentru a vedea mai bine forma necesară și zonele unde trebuie să aplicați lipiciul.

Felicitări handmade

Orice cadou aniversar e frumos să fie însoțit de o felicitare. Puteți să realizați singuri o felicitare dintr-o pungă de cadouri, în loc să petreceți ore întregi în magazin încercând să vă hotărâți care e cea mai potrivită. Pungile de cadouri sunt resursa ideală pentru acest proiect de bricolaj. În plus, veți putea scrie chiar dumneavoastră un mesaj sincer, care va face cu siguranță impresie. Dacă punga avea mânere cu fir auriu, acestea pot fi transformate în fundițe aplicate pe felicitare.

Materie primă pentru origami

916 28 4Orice decorațiuni ați dori să realizați prin forțe proprii, dacă veți folosi pungile de cadouri, acestea vor fi mai rezistente și mai vesele. În plus, cu hârtia groasă se lucrează mai bine. Puteți începe să învățați arta japoneză a plierii hârtiei, adică origami. Există modele prietenoase pentru începători, cum ar fi laleaua, barca, evantaiul sau macaraua, apoi puteți încerca ornamente mai complicate.

Organizator de hârtii

Aveți o mulțime de reviste și ziare prin casă? Pungile vechi de cadouri sunt perfecte pentru a le organiza. Pur și simplu scoateți-le mânerele și ordonați publicațiile pe an, gen sau orice alt criteriu vă e util. Sau lipiți hârtia recuperată pe bibliorafturi.

Suport pentru pahare

Suportul pentru pahare este un alt exemplu de reutilizare a pungilor cadou pentru a crea ceva nou, dar și rezistent la apă. Puteți decupa orice formă doriți, chiar și dantelată, nu doar simple cercuri. Dacă suportul vi se pare prea subțire, lipiți mai multe bucăți de hârtie una peste alta.

Ghivece pentru răsaduri

Pungile cadou pot fi transformate cu ușurință în pahare improvizate pentru încolțirea semințelor. De obicei, se folosește ziarul deoarece este biodegradabil, dar pentru o alternativă mai robustă puteți schimba ziarul cu hârtie de pungă de cadouri de care nu mai aveți nevoie.

Ploaie de confetti

916 28 5Risipa de hârtie în perioada Crăciunului e imensă. De ce să plătiți bani în plus pentru confetti când aveți confetti acasă în mormanul de pungi vechi de cadouri? Folosiți un tocător de hârtie sau un perforator pentru a transforma pungile în hârtiuțe colorate.

Decorațiuni pentru petreceri

Din pungile de cadouri puteți face lănțișoare și ghirlande de hârtie, utile la Crăciunul viitor sau la orice aniversare de peste an, dacă hârtia nu are tematică de iarnă. Tăiați panglici de hârtie și lipiți-le între ele, două câte două, cu partea colorată în afară. Apoi uniți-le ca un lanț, sub formă de inele.

Trusă de prim-ajutor

Cine spune că trebuie să cumpărați o cutie specială pentru trusa de prim-ajutor? Și o pungă de prim-ajutor este la fel de bună, dacă folosiți o pungă de cadouri. Pentru a simplifica recunoașterea, pictați un cerc alb cu o cruce roșie în mijloc. Dacă nu aveți timp sau priceperea necesară pentru a da viață acestor idei și sfaturi, pur și simplu donați pungile de cadouri curate la biserici, școli, azile, case de copii. Aceste instituții le acceptă cu ușurință, deoarece adesea caută ambalaje pentru a oferi cadouri celor nevoiași.

Pungile pentru cadourile de Crăciun sunt utile şi după ce s-au golit de „bucurii”, de folos în toată casa

E frumoasă, dar poluează

Pare un pic ciudat, dar este indicat să puneți pungile de cadouri în gunoiul menajer și nu în containerul pentru hârtie de reciclat. Hârtia lucioasă, cerată sau plastifiată nu se reciclează. Adăugarea unei pungi de cadouri în containerul de reciclare a hârtiei ar putea distruge un lot întreg de hârtie reutilizabilă. De asemenea, tone de hârtie pot fi compromise de paietele, fundițele și panglicile cu care sunt decorate pungile de cadouri. Singurele pungi de cadouri care se reciclează sunt cele care sunt 100% hârtie, dar pot fi depuse în container numai după ce ați eliminat toate podoabele.