de Camelia Onciu
Probabil s-a întâmplat de multe ori să fiți nevoiți să aruncați fructele din frigider din cauza petelor de mucegai vizibile, și asta după numai două zile de când le-ați cumpărat. Cauza este umiditatea excesivă. Există mai multe trucuri cu care puteți salva alimentele perisabile ţinute la frigider, astfel încât să fie proaspete după mai multe zile, ca și cum abia le-ați fi adus de la piață.
Burețelul de vase
Temperaturile scăzute din frigider pot forma umiditate în alimente, ceea ce duce inevitabil la apariția mucegaiului. Un truc foarte eficient care vă poate ajuta să vă păstrați fructele și legumele de două ori mai mult timp este banalul burete de vase. Scoateți toate fructele și legumele din sertarul frigiderului. Curățați-l bine, având grijă să îndepărtați toate petele și excesul de umiditate. Uscați-l bine, apoi puneți doi bureți înăuntru. Așezați fructele și legumele pe bureți. Aceștia, în special cei din microfibră, vor absorbi umiditatea care în mod normal ar fi ajuns în alimente. Astfel vegetalele vor rămâne proaspete mai mult timp. Buretele trebuie să fie nou, dacă este folosit deja, e încărcat cu bacterii și acestea se vor răspândi pe alimente.
Prosop de hârtie
Principalul motiv pentru care fructele, legumele și alte alimente proaspete tind să se strice este excesul de umiditate. Puteți să căptușiți sertarul frigiderului cu prosop de hârtie. E bine să utilizați un tip de hârtie puternică și rezistentă pentru a preveni deteriorarea și mai mult a legumelor.
Oțet sau cartof crud
Profitați de ocazie pentru a elimina și mirosurile neplăcute, adăugând doar câteva picături de oțet alb în bureți. Acest dezodorizant natural va neutraliza toate mirosurile neplăcute și va preveni, în același timp, formarea mucegaiului în frigider. Sau puteți amesteca suc de lămâie, bicarbonat de sodiu și oțet alb. Toate trei sunt renumite pentru performanța lor de curățare, dezinfectare și dezodorizare a frigiderului. Așezați un pahar cu acest amestec pe raft și mirosurile vor fi absorbite. Același lucru îl face și banalul cartof crud. Se lasă să acționeze două sau trei zile. Evitați să folosiți uleiuri esențiale sau plante aromatice în interiorul frigiderului, deoarece acestea emană un miros puternic care se va impregna în alimente.
Temperatura ideală
Temperatura frigiderului este foarte importantă. Pentru că, dacă este prea scăzută, va tinde inevitabil să strice fructele și legumele. Cel mai cald e în zona sertarelor. Temperatura ideală de păstrare a alimentelor este între zero și +4°C. Temperatura mai mică face posibilă încetinirea considerabilă a creșterii microorganismelor precum bacteria Listeria monocytogenes și Salmonella enterica.
Spălați sertarele frigiderului
Un alt sfat foarte important care vă va permite să păstrați fructele și legumele mai mult timp este curățarea sertarelor frigiderului o dată pe săptămână. Igiena menținută constant e de ajutor în eliminarea bacteriilor și a umezelii, deci previne deteriorarea alimentelor. Compartimentele pentru legume sunt cele mai expuse la formarea și proliferarea bacteriilor.
Pungi de hârtie
Este indicat să păstrați întotdeauna fructele și legumele în pungi de hârtie pentru a favoriza o bună circulație a aerului, dar și pentru protecția alimentelor. Evitați pungile de plastic, acestea tind să favorizeze formarea umidității. Dacă nu aveți de hârtie sau nu puteți împacheta legumele în prosop de hârtie, faceți mici găuri în pungi pentru a permite aerului să treacă.
Aruncați produsele putrede
Este clar că nu trebuie să consumați legume și fructe stricate, chiar dacă vedeți că anumite părți nu sunt afectate și par „sănătoase”. Aruncați-le. Bacteriile și mucegaiul se întind cu ușurință și la celelalte alimente. Fructele și legumele mucegăite sunt încărcate de bacterii și pot fi periculoase pentru sănătatea dumneavoastră.
Alimente care pot fi consumate şi după ce au expirat
Toate alimentele care au mențiunea „A se consuma de preferință înainte de” pot fi consumate și după data respectivă, cu condiția să fi fost corect depozitate, în ambalaj ermetic. Astfel, laptele UHT pasteurizat, poate fi băut la două luni de la data expirării, ciocolata rezistă și doi ani peste termen, pastele, orezul și lintea pot fi păstrate încă trei luni. Alimentele congelate pot fi păstrate câteva luni după data de expirare, cu condiția să nu fie niciodată decongelate. Mai precis, fructele și legumele au termen de valabilitate de 30 de luni, carnea de pasăre 18 luni, peștele 24 luni, carnea tocată 9 luni peste data de pe ambalaj. Ouăle crude cu coajă intactă se păstrează aproximativ 21 de zile la frigider. Albușul crud poate fi ținut o săptămână la frigider, gălbenușul doar câteva ore. Condimentele nu expiră niciodată. În cel mai rău caz, își pot pierde aroma. Mierea și sarea pur și simplu nu au termen de garanție.
Sfaturi