de Camelia Onciu
Pentru a rezista valului de caniculă, oamenii aleg „soluția” ușoară: aerul condiționat. Din păcate, această tehnologie nu este ideală pentru sănătate. Iată cum puteți răci încăperile fără a apela la acest aparat care răcorește, dar și îmbolnăvește.
Trageți jaluzelele!
Primul reflex ar trebui să fie: beți cel puțin doi litri de apă pe zi! Pentru că primul risc, în caz de căldură, rămâne deshidratarea. Nu consumați alcool și cafea. Evitați efortul, mai ales în cele mai fierbinți ore ale zilei. Cu ajutorul câtorva trucuri simple și bune, puteți să răciți în mod natural interiorul și astfel să faceți față mai bine căldurii mari. Trageți obloanele și jaluzelele imediat ce soarele începe să strălucească prin ferestre, adică atunci când temperatura de afară o depășește pe cea din interior.
Trucuri cu cuburi de gheață
Noaptea, deschideți larg ferestrele pentru a vă bucura de aerul proaspăt și răcoros. Umeziți un cearșaf și atârnați-l în fața ferestrei întredeschise. Trucul acesta moștenit de la bunici chiar funcționează. Aerul trece prin țesătura rece și umedă, ajutând la scăderea temperaturii din cameră. Umpleți un castron sau o pungă de pânză cu cuburi de gheață și așezați-o în fața unui ventilator. Aerul difuzat va fi mai rece și mai umed, ca o briză de mare. Umpleți un săculeț cu cuburi de gheață și puneți-l sub picioare sau pe piept. Umpleți sticla medicinală cu apă și țineți-o în frigider. O puteți așeza în pat, înainte de culcare.
Electronicele care rămân în priză
Seara, porniți ventilatorul din baie și hota de bucătărie. Aceste aparate vor evacua aerul cald din încăperi și-l vor înlocui cu aerul mai rece de afară. Chiar și atunci când nu sunt folosite, computerele noastre, încărcătoarele de telefon, prizele de alimentare generează căldură. Prin urmare, este recomandat să le deconectați complet. Evitați să folosiți aparate de tipul: uscător de păr, cuptor, ceainic.
Decorați interiorul și marginea balcoanelor cu flori
Pentru a favoriza circulația aerului și pentru a încuraja senzația de prospețime, începeți prin a vă reorganiza interiorul. Scăpați de perdelele, covoarele și cuverturile care păstrează căldura. Și la interior, și la exterior, plantele mențin o atmosferă de prospețime. Acesta este un motiv bun pentru a vă decora cu flori interiorul și marginea balcoanelor. Udați-le seara pentru a reîmprospăta aerul din jur. Luați în considerare ca, anul viitor, să plantați pe pereții expuși la soare plante cățărătoare: acestea scad temperatura, blocând lumina soarelui care încălzește zidurile exterioare.
O grădină botanică în casă este o soluţie pentru a învinge canicula din zilele încinse ale verii
Pericolele din perete
Aerul condiționat nu e bun pentru gât și ochi, care devin iritați și uscați de la acest flux constant de aer. Nu e indicat celor cu alergii. Recircularea constantă a aerului favorizează răspândirea alergenilor (polen, păr de animale etc.) care pot agrava simptomele persoanelor alergice. Mai rău, potrivit specialiștilor, aerul condiționat prost întreținut poate deveni rapid un adevărat cuib de bacterii! Filtrele se înfundă cu praf, rezervorul de apă unde se adună condensul este populat cu bacterii și mucegai, pe care le veți inhala.