de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Cu toţii folosim oţetul pentru gătit, dar acest lichid fermentat are o serie largă de utilizări în gospodărie. Unele dintre acestea sunt cel puțin surprinzătoare, dar au un efect garantat, aspect foarte important în condițiile în care chimicalele folosite în casele oamenilor sunt puse de cercetători în categoria alarmelor pentru sănătate.
Înlătură complet depunerile şi murdăria din canalizare
Oţetul este antiseptic, ceea ce înseamnă că distruge cu succes bacteriile. De asemenea, are efect garantat împotriva musculițelor pe care le atrag rapid legumele şi fructele coapte şi dulci. În loc să introduceţi tot felul de chimicale pentru a le elimina, turnaţi oţet de mere pe fundul unui borcan de sticlă, adăugați câteva picături de detergent de vase şi acoperiţi totul cu o folie de plastic pe care o găuriţi din loc în loc. De asemenea, oțetul este o formulă ieftină și la îndemână pentru a desfunda canalizarea de la bucătărie sau de la baie. Amestecaţi o jumătate de cană cu bicarbonat de sodiu cu o cană cu oţet şi turnaţi amestecul în canalizare. Lăsaţi să facă spumă, după care turnaţi patru căni cu apă clocotită. Daţi apoi drumul la robinet, pentru a înlătura complet depunerile şi murdăria desprinsă. Această soluţie este mult mai sigură pentru familiile cu copii, întrucât cei mici nu intră în contact cu nicio substanță chimică şi toxică.
Curăță ștergătoarele mașinii
Oțetul este foarte eficient și în cazul unei operațiuni casnice care este considerată neplăcută de foarte multe persoane: curățarea vasului de toaletă. În acest scop, amestecaţi o cană cu bicarbonat de sodiu şi una cu oţet de vin alb și turnaţi lichidul în vasul de toaletă. Lăsaţi capacul jos şi în scurt timp veţi observa că petele au început să dispară și apoi pot fi eliminate complet cu o simplă periere. Totodată, puteți îndepărta etichetele lipicioase, pline de adeziv, înmuind în oţet o lavetă pe care o puneţi peste eticheta respectivă. Apoi folosiţi un card vechi şi răzuiţi suprafaţa. Și ștergătoarele mașinii pot beneficia de proprietățile oțetului. O cârpă înmuiată în oțet va îndepărta rapid murdăria şi resturile prinse pe ştergătoare și astfel nu va mai fi nevoie să le înlocuiți.
Elimină bacteriile și mirosurile din frigider
După vacanță, inclusiv la mare, mașina are nevoie de regulă de o curățare temeinică. Aici poate interveni oțetul. Aspiraţi interiorul autoturismului, după care folosiţi o cârpă înmuiată într-un amestec format dintr-o parte apă şi o parte oţet. Cu această formulă veți îndepărta eficient toată murdăria, chiar și sarea adusă de la plajă. La final, ştergeţi suprafețele cu o cârpă umedă. De altfel, același oțet este binecunoscut pentru felul impecabil în care curăță frigiderul, eliminând nu doar murdăria și petele, ci și mirosurile amestecate și bacteriile. Interiorul acestui aparat electrocasnic se șterge integral cu un amestec format dintr-o parte apă și o parte oţet. La rândul său, mașina de spălat vase se curăță foarte bine cu oțet, pe care îl turnați în recipientul pentru clătire. Vasele vor fi curate şi strălucitoare fără să intervină în acest proces tot felul de chimicale.
Grătarul redevine ca nou
Unele dintre cele mai periculoase obiecte casnice pentru sănătate, potrivit oamenilor de știință, sunt tigăile neaderente, acoperite cu chimicale periculoase și despre care mulți cercetători afirmă că ar trebui interzise. În loc de formulele cu teflon folosiţi vasele clasice, din oţel inoxidabil, dar înainte de utilizare umpleţi-le cu oţet de mere şi lăsați lichidul să fiarbă în recipient timp de zece minute. Noul strat antiaderent va rezista până la trei săptămâni. Iar dacă procesul de gătit a lăsat mirosuri persistente în bucătărie, tot oțetul este cel chemat să elimine acest neajuns: puneţi la fiert într-o oală o parte oţet şi două părţi apă şi lăsaţi lichidul să fiarbă până când mirosurile dispar. De asemenea, oțetul poate fi util în curăţarea obiectelor de alamă şi cupru, ca şi la curăţarea deschizătoarelor de conserve - se freacă rotiţa cu o periuţă de dinţi înmuiată în oţet. De altfel, puterea oțetului se poate observa ușor în cazul grătarului, care devine ca nou dacă este stropit cu oţet şi şters bine cu folie de aluminiu strânsă în palmă.
Face să dispară calcarul din fierbătoare
Din arsenalul oricărei bucătării nu lipsesc fierbătoarele de apă. Pentru a le curăța de depunerile de calcar aveți la îndemână oțetul, pe care îl puteți turna în interiorul fierbătorului și lăsaţi să acţioneze un minut, după care frecaţi cu un burete şi clătiţi (dacă stratul de calcar este mai gros, prelungiți timpul de acțiune a oțetului). După clătire, umpleţi fierbătorul cu apă, lăsați lichidul să fiarbă puţin, aruncaţi-l şi aparatul este gata de o nouă utilizare. Și tot oțetul este un campion al curățării eficiente a unui obiect din bucătărie care adună bacterii și se impregnează rapid de mirosuri: tocătorul din lemn. Pentru a-l curăța, este suficient să înmuiați o cârpă în oțet și să frecați ușor suprafața acestuia. Odată cu murdăria dispar și bacteriile. La rândul lor, bureţii de bucătărie devin ca noi dacă îi înmuiați în destulă apă cât să-i acopere, adăugați 1/4 cană cu oţet şi îi lăsați astfel peste noapte. După ce îi clătiți bine, îi puneți să se usuce, eventual la soare.
Desprinde tapetul vechi
Oțetul curăţă perfect jaluzelele orizontale şi verticale. Se amestecă cu apă călduță și se pulverizează pe jaluzele, după care se șterge fiecare element purtând o mănuşă de bumbac. Și vechiul tapet se îndepărtează imediat dacă este udat cu un trafalet înmuiat în oţet amestecat cu apă fierbinte, în proporţii egale. Iar dacă doriți să scăpați lesne de vopseaua uscată de pe geamuri, tamponați zona cu o cârpă înmuiată în oţet fierbinte. Reveniți după câteva ore, când s-a înmuiat, şi îndepărtați petele cu un cutter. Același oțet este redutabil în cazul covoarelor pătate de animalele de companie și care pot părea irecuperabile: tamponați zonele cu probleme cu oţet amestecat cu apă, apoi presărați bicarbonat de sodiu. A doua zi aspirați.
Salvează pensulele
Capacitățile oțetului de a curăța suprafețele sunt binecunoscute celor care preferă să evite curățarea chimică. Acest aspect este relevant și de o formulă dedicată pensulelor cu care se aplică pe față produsele cosmetice. Acestea pot fi curățate impecabil cu o formulă din o lingură cu oțet, una cu apă călduță și zeama de la o jumătate de lămâie. Totodată, pensulele pline de vopsea veche pot fi salvate dacă sunt lăsate la înmuiat într-o oală cu oţet, iar apoi vasul este pus pe foc, cu pensule şi oţet cu tot.