de Georgiana Mihalcea
Din vara anului 2023 legea s-a modificat, astfel încât minorii care au 16 ani împliniți pot ieși neînsoțiți din țară, dar numai în anumite condiții. Pentru ceilalți, regulile anterioare rămân în vigoare: copiii pot călători în străinătate în baza documentului de călătorie individual valabil - pașaport sau carte de identitate (cei peste 14 ani) numai însoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali. În rândurile următoare vom prezenta ce documente trebuie arătate autorităților la ieșirea din țară, pentru fiecare situație posibilă: însoțit de ambii părinți, de unul singur, de o terță persoană ori singur.
Acordul părinților trebuie să fie dat sub forma unei declarații notariale
Conform prevederilor Legii nr. 274/2023, care modifică Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, începând cu data de 20 august 2023, cetățenii români minori (16-18 ani) pot călători în străinătate fără a fi însoțiți de un adult, în baza acordului notarial al părinților. Legea prevede patru situații specifice în care adolescenții pot părăsi țara neînsoțiți: „să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol și prezintă acte doveditoare în acest sens”. Din punct de vedere formal, amintitul acord al părinților trebuie să fie dat sub forma unei declarații notariale, care va fi prezentată de către minor la ieșirea din țară. Conform legii, declarația respectivă va avea o valabilitate de trei ani și este necesară numai la ieșirea din țară a minorului, nu și la intrare. Potrivit informațiilor disponibile pe pagina de internet a Poliției de Frontieră, dacă minorul pleacă din țară pentru a participa la concursuri ori studii în străinătate, trebuie să prezinte la controlul de frontieră documente doveditoare privind participarea la acestea, emise de instituția organizatoare, din care să rezulte perioada și statul sau statele în care se vor desfășura studiile sau concursurile oficiale - în original și copie (care va rămâne la Punctul de Trecere a Frontierei).
Acte necesare pentru trecerea frontierei cu ambii părinți
Minorului care călătorește în străinătate însoțit de ambii părinți i se permite ieşirea din România în baza documentului de călătorie individual, fără a fi necesară prezentarea unor acte suplimentare.
Doar cu un singur părinte
Minorul care călătorește însoțit doar de unul dintre părinți i se permite ieșirea din țară în următoarele situații: dacă părintele însoțitor prezintă o declarația a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia. A doua situație posibilă este atunci când părintele însoțitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredințat sau că exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013. Alte cazuri sunt: părintele însoțitor face dovada decesului celuilalt părinte; părintele însoțitor face dovada că celălalt părinte este decăzut din drepturile părintești sau declarat dispărut, în condițiile legii; părintele însoțitor prezintă o hotărâre a instanței de judecată care suplinește acordul celuilalt părinte.
Dacă este împreună cu un reprezentant legal
Cetățeanul român minor care călătorește însoțit de un reprezentant legal i se permite ieșirea din țară în baza hotărârii judecătorești rămasă definitivă și irevocabilă/definitivă, din care să reiasă că persoana/persoanele însoțitoare exercită drepturile și obligațiile părintești asupra acestuia.
Cazul în care o terță persoană ține locul părinților
Dacă minorul cetățean român este însoțit de o persoană - cetățean român, alta decât părinții sau reprezentantul legal, i se permite ieșirea în aceleași condiții şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoțitoare prezintă: declarația ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia, datele de identitate ale însoțitorului respectiv. În acest caz se solicită și hotărârea judecătorească de stabilire a autorității părintești sau de desemnare a reprezentantului legal, rămase definitivă și irevocabilă/definitivă. Documente din care să rezulte calitatea de persoană desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate, în condițiile legii, să desfășoare activități de transport internațional de persoane, în cazul în care minorul este însoțit de aceasta.
Cu un copil care va urma un tratament în străinătate
Pentru minorul, cetățean român, care urmează să se deplaseze în străinătate pentru a beneficia de tratament medical, i se permite ieșirea din țară, fără a fi necesar acordul ambilor părinți, al celuilalt părinte, al părintelui supraviețuitor sau al reprezentantului legal, în baza documentelor doveditoare ale situației medicale a minorului - în original și copie (care vor rămâne la Punctul de Trecere a Frontierei), emise sau avizate de autoritățile medicale române, din care să rezulte perioada şi statul ori statele în care urmează să se acorde tratament medical.
Copiii care participă la studii sau concursuri oficiale
În cazul minorilor care se deplasează în străinătate pentru studii sau concursuri oficiale, este necesar doar acordul unuia dintre părinți. În acest sens, însoțitorul trebuie să prezinte la controlul de frontieră documente doveditoare privind participarea minorului la studii sau concursuri oficiale în străinătate, emise de instituția organizatoare, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care se vor desfășura studiile sau concursurile oficiale - în original și copie (care vor rămâne la Punctul de Trecere a Frontierei). În situația în care minorul este însoțit de o terță persoană (alta decât părintele sau reprezentantul legal), aceasta trebuie să prezinte și certificatul de cazier judiciar.
Situaţie specială: minorul român are reşedinţa în străinătate
Dacă minorul, cetățean român, are domiciliul sau reședința în străinătate, i se permite ieșirea din România, fără prezentarea unei declarații din care să rezulte acordul părintelui/părinților, dacă însoțitorul prezintă la controlul de frontieră documente care atestă faptul că minorul se deplasează în statul de domiciliu/reședință. În situația în care minorul este însoțit de o terță persoană (alta decât parinții sau reprezentantul legal), aceasta trebuie să prezinte certificatul de cazier judiciar și, după caz, actul din care să rezulte calitatea de persoană desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate, în condițiile legii, să desfășoare activități de transport internațional de persoane. Atestarea destinației călătoriei se face prin bilete de călătorie emise de companiile transportatoare, pentru întregul parcurs al călătoriei. Dacă minorul respectiv călătorește în altă țară decât cea în care își are domiciliul sau reședința, însoțit de către un părinte sau un alt însoțitor major, este necesară declarația care să cuprindă acordul părintelui/părinților reprezentantului legal cu privire la călătoria minorului.