Main menu

header

964 25 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Decizia de a-i oferi copilului primul telefon mobil inteligent este una dintre cele mai complexe pentru părinți, date fiind potențialele urmări și numeroasele semnale de alarmă din toate direcțiile - de la pericolele de pe internet până la dependență și pierderea interesului pentru alte activități. Specialiștii au anumite recomandări pentru momentul în care cel mic pri- mește în dar primul său smartphone.

Una dintre cele mai dificile decizii

Un recent sondaj derulat de OnePoll a relevat cât de complicată este pentru părinți decizia de a le oferi copiilor primul lor smartphone. Potrivit rezultatelor cercetării de piață, această alegere este la fel de dificilă precum alegerea școlii potrivite (36%) și depășește selectarea colegilor de joacă potriviți (29%). Cercetătorii au descoperit că unor copii li se oferă propriile telefoane încă de la vârsta de 6 ani. Dacă pe de o parte, în general, studiul a constatat că 74% dintre părinți consideră că este esențial ca un copil să dețină un telefon atunci când începe liceul, pe de altă parte, peste jumătate dintre adulți (56%) sunt îngrijorați de acest lucru. De asemenea, cercetarea de piață a relevat faptul că 28% dintre părinți se luptă cu hotărârea asupra acestei achiziții, invocând lipsa de încredere în asigurarea siguranței online a copilului. În plus, 53% își fac griji în legătură cu expunerea la conținut neadecvat sau la hărțuire cibernetică.

Cei mici și le doresc, părinții evaluează provocările

Sondajul OnePoll a arătat că părinții chibzuiesc pe marginea achiziționării unui smartphone pentru copilul lor timp de cel puțin cinci luni. Dintre părinții participanți la sondaj care au furnizat deja telefoane copiilor, 42% au făcut acest lucru pentru siguranță în timpul navetei școlare. De partea lor, copiii sunt entuziasmați să obțină primul telefon, solicitând unul, în medie, de la vârsta de 9 ani. În acest context, cercetarea a vădit faptul că micuții sunt mai încântați de primul lor telefon mobil inteligent decât de primul animal de companie sau de prima bicicletă. „Cercetarea noastră evidențiază că multe mame și tați nu se simt încrezători că știu tot ce trebuie pentru a-și menține copiii în siguranță online sau de unde să înceapă pentru a alege primul telefon pentru copilul lor”, spune Nicki Lyons, director în cadrul Vodafone, compania care a comandat cercetarea de piață.

Gestionarea presiunii sociale

Mulți copii încep să ceară un smartphone imediat după ce prietenii lor au primit unul. Rugămințile pot veni încă de la începerea școlii, iar presiunea crește pe măsură ce micuții înaintează în vârstă. Înțelegerea motivației copiilor poate ajuta părinții să decidă: vor telefonul doar ca să fie în rând cu ceilalți? Dacă nu-l au, vor fi excluși din interacțiunile sociale? Uneori, presiunea poate proveni chiar din partea școlii, unii profesori solicitând descărcarea unor aplicații sau texte de pe internet. Justin Ruben, co-fondator al grupului nonprofit de susținere a familiei ParentsTogether, din SUA, susține că „telefoanele inteligente pot fi utile, dar pot fi și instrumente care duc la excluziunea socială”. De asemenea, există peste Ocean grupuri ale părinților copiilor, în care se discută dacă ar fi bine pentru cel mic să primească un smartphone până prin clasa a VIII-a.

Control, limite, discuții cu minorul

Potrivit specialiștilor, există mai multe măsuri de siguranță care pot fi luate înainte ca primul smartphone să-i fie dăruit copilului. Configurați-l ca „telefon pentru copil”, cu ajutorul furnizorului de servicii de telefonie, pentru a evita accesul la anumite conținuturi sau cheltuielile prea mari. Activați controlul parental pe telefon - tot cu ajutorul operatorului se pot limita rețelele pe care telefonul copilului le poate accesa. Mai departe, activați setările de siguranță ale aplicației: filtre de conținut, filtre de chat, setări de confidențialitate și de achiziție pentru toate aplicațiile. De asemenea, puteți contacta furnizorul de servicii de internet pentru a configura comenzile WiFi pentru dispozitivele din casă. Un alt aspect foarte important este discuția cu copilul. Mai precis, dacă acesta este suficient de mare pentru a sta de vorbă despre anumite subiecte fără să se supere sau să se sperie, ar trebui abordate potențialele riscuri legate de utilizarea telefonului inteligent. Mai departe, verificați setările de locație pentru aplicațiile sau jocurile preferate și amintiți-i copilului că nu trebuie să-și partajeze locația online. În plus, se recomandă să fiți la curent cu setări de siguranță, cum este cazul TikTok, care are o funcție în familie ce conectează contul unui părinte cu cel al copilului, Snapchat, care oferă funcții de control parental încorporate, sau Instagram, care are un Ghid parental pentru adolescenți, cu sfaturi utile. Nu în ultimul rând, verificați evaluarea de vârstă, în așa fel încât să fie adecvată, și eventual setați limite pentru timpul de utilizare.

Căști împotriva radiațiilor

Există și o componentă de sănătate asupra cărora părinții trebuie să fie foarte atenți atunci când decid să-i ofere celui mic primul telefon mobil inteligent. Pediatrii recomandă utilizarea căştilor, pentru a reduce efectul undelor electromagnetice asupra capului. De asemenea, este important ca micuțul să nu vorbească mult la telefon. Deşi nu există dovezi potrivit cărora copiii ar fi mai sensibili decât adulţii la radiaţiile emise de telefoanele mobile, această posibilitate nu poate fi eliminată. De aceea, smartphone-ul nu trebuie folosit mai mult de o oră pe zi, cu atât mai mult cu cât sistemul imunitar al copiilor este încă în dezvoltare şi sensibil la radiaţii. De asemenea, specialiştii recomandă ca dispozitivul să fie ţinut cât mai departe de pat şi în niciun caz pe noptieră sau sub pernă, întrucât undele electromagnetice perturbă somnul copilului. Din același tablou al măsurilor de siguranță face parte și interdicția de a merge cu telefonul mobil la școală. Oricât de necesar ar părea, dispozitivul îi poate distrage atenţia și astfel copilul îşi poate pierde concentrarea şi îşi poate ocupa timpul de studiu jucându-se. Totodată, una dintre măsurile de siguranță pentru părinții care oferă copilului primul smartphone este să raporteze orice conținut online dăunător.

Telefoanele inteligente pot fi utile, dar pot fi şi instrumente care duc la excluziune socială

Pentru siguranţa copilului care a primit primul smartphone, părinţilor li se recomandă să-l verifice periodic

Testarea unei alternative

În cazul în care copiii mai mici nu sunt pregătiți pentru un smartphone, există și alte opțiuni care vizează în principal monitorizarea din partea părinților. Telefoane precum Gabb și Pinwheel le oferă copiilor posibilitatea de a apela și de a trimite mesaje text, dar nu includ și browser de internet. Există, de asemenea, ceasuri inteligente pentru copii, care fac același lucru. De exemplu, există o variantă de Apple Watch care poate fi folosită de copiii care nu au un iPhone pentru a-l asocia. Ceasul se configurează prin telefonul părintelui, care poate în acest fel controla dacă aplicațiile pot fi accesate pe ceas și se poate urmări locația dispozitivului.