de Cătălina Tăgârţă
- Preparatele pentru sezonul rece vă ajută să economisiţi sute de lei
Suntem în al doilea an de criză financiară, iar gurile rele spun că nici în 2011 nu va fi mai bine. Aşa că pregătiţi-vă pentru ce e mai rău, pentru că scumpirile continuă, chiar dacă veniturile sunt din ce în ce mai mici. Pentru a economisi o parte din banii daţi pe mâncare la iarnă, vă sfătuim să vă pregătiţi cămara încă de pe acum. Aşadar, începeţi să strângeţi produsele necesare, să preparaţi compoturile, dulceţurile, zacusca şi chiar murăturile.
Roşiile, cu 1,5 lei mai ieftine la piaţă decât la magazin
Pentru a avea o cămară plină cu bunătăţi începeţi deja pregătirile. Dacă nu aveţi propria grădină sau rude la ţară, de unde să vă aprovizionaţi, puteţi face cumpărăturile din pieţe sau din târgurile special organizate pe lângă marile oraşe, unde vin producători autohtoni. Pe lângă faptul că alimentele sunt naturale, neprocesate, preţurile sunt mult mai avantajoase. Astfel, dacă în magazine găsiţi un kilogram de roşii la 5 lei, din aceste centre îl puteţi lua şi cu 3,5 sau 4 lei, deci cu până la 1,5 lei mai ieftin. Puteţi găsi produse pentru iarnă şi în angrouri. Aici, singura problemă ar fi că mulţi producători nu vând la bucată, însă vă puteţi înţelege cu vecinii sau cu rudele să cumpăraţi cantităţi mari şi apoi să le împărţiţi între voi. Şi în acest caz, cumpărând angro, reducerile pot ajunge şi până la 1 leu pe kilogram de produs cumpărat.
Faceţi singuri boia din ardei iute uscat
Din cămară nu trebuie să vă lipsească: dulceţurile (din orice fructe vă plac), compoturile, zacusca, murăturile (castraveţi, gogonele, varză acră pentru sarmale, conopidă), sucul din roşii pentru supe, zarzavatul pentru ciorbe sau bulionul. Mai puteţi păstra în debara dovlecei, ardei capia copţi, vinete, mazăre, praz sau corcoduşe verzi pentru acrit ciorbiţa, toate în borcane acoperite bine şi fierte la bain-marie. De asemenea, e nevoie să păstraţi verdeţuri (leuştean, pătrunjel şi mărar) pe care fie le uscaţi şi le puneţi într-o casoletă sau în pungi din hârtie, fie le aşezaţi în borcane (un strat de verdeaţă, unul de sare şi tot aşa) sau la congelator.
Nu uitaţi nici de ceaiuri! Muşeţel, tei, coada-şoricelului, traista-ciobanului şi multe alte plante din grădină sau de pe câmp pot fi culese, uscate şi puse la pacheţele. Ca să nu mai daţi banii pe boia, spre exemplu, uscaţi ardei iute, de preferat roşu, apoi pisaţi-l sau râşniţi-l şi puneţi-l la păstrat. La fel puteţi proceda şi cu cimbrul. De asemenea, faceţi singură zahăr vanilat dintr-un kilogram de zahăr brun şi o păstaie de vanilie. Râşniţi ingredientele şi puneţi-le într-un borcan. Aroma va fi puternică şi 100% naturală. Seminţele de orice fel şi nucile pot fi păstrate la fel de bine peste iarnă. Din cămară nu trebuie să lipsească nici ceapa, usturoiul, cartofii sau fasolea uscată. Acestea vor „supravieţui” dacă le aşezaţi în lădiţe sau în saci tip plasă, în debara sau în cămară. Atenţie însă! Trebuie verificate periodic, că nu cumva să se strice. În ceea ce priveşte gândăceii, aceştia vor sta la distanţă dacă puneţi în fiecare lădiţă câte trei-patru căţei de usturoi.
Congelaţi vinete, spanac, fasole şi fructe
La congelator puteţi pune vinete coapte, care, pe lângă faptul că sunt foarte scumpe în sezonul rece, se găsesc foarte greu, fasole verde, spanac, fructe, ciuperci sau verdeţuri. Nu uitaţi nici de tarhon, busuioc, salvie sau cimbru. Aceste verdeţuri pot fi împachetate în punguliţe şi puse la congelator. Procedaţi la fel şi cu leuşteanul sau pătrunjelul. Şi mustul poate fi ţinut la rece, în lada frigorifică, în recipiente din plastic. Când îl veţi scoate veţi observa că va fi ca abia stors. De asemenea, dacă vă place carnea de porc nu aşteptaţi Sărbătorile de Iarnă ca să o cumpăraţi, pentru că atunci va fi foarte scumpă, diferenţa de preţ ajungând chiar la 2-3 lei pe kilogram. Aşadar, puteţi lua carne încă de pe acum sau să cumpăraţi un porc întreg, îl porţionaţi şi îl păstraţi la congelator. Şoriciul, spre exemplu, tăiaţi-l felii subţiri de unu-doi centimetri şi lungi, opăriţi-l puţin şi apoi puneţi-l la borcan, în saramură. Când îl veţi scoate şi-l veţi pune pe masă, de Crăciun, va fi ca acela proaspăt.
Urmăriţi promoţiile şi comparaţi preţurile!
Este foarte important să urmăriţi ofertele, promoţiile şi să comparaţi preţurile. De exemplu, dacă găsiţi brânză, caşcaval sau legume la reducere, cumpăraţi în cantităţi mai mari. Caşcavalul poate fi porţionat şi pus la congelator, iar de fiecare dată când aveţi nevoie scoateţi câte o bucăţică, brânza poate fi ţinută în saramură, iar legumele le tocaţi şi le puneţi într-un borcan, cu puţină sare, la frigider. De fiecare dată când gătiţi, puteţi pune la mâncare din acest zarzavat, şi astfel veţi economisi aproximativ 6 lei, cât ar trebui să daţi pe o cutie cu bulion.
Iată un truc şi pentru a păstra banii daţi pe ardeiul iute. Fie îi puneţi la borcan, fie puneţi într-un ghiveci câteva seminţe. Prin noiembrie-decembrie, planta ar trebuie să ajungă la maturitate şi să rodească. În acest fel veţi avea gratis ardei proaspeţi de Sărbători.
Dacă locuiţi la curte, profitaţi la maximum de tot ce găsiţi prin grădină. Dacă aveţi un măr sau un păr păstraţi fructe şi pentru sezonul rece sub diverse forme. Merele, spre exemplu, le puteţi ţine în lada de la frigider sau le puteţi rade, le căliţi puţin şi le ţineţi în congelator, iar când le scoateţi sunt gata de pus la prăjituri. La fel puteţi proceda şi cu dovleacul pentru plăcintă. Pentru pere, morcovi sau gutui folosiţi un truc de la bunici, care le ţineau în beci într-o lădiţă în care puneau puţin nisip şi paie deasupra.
Alimentele îşi păstrează valorile nutritive chiar şi în timpul congelării, iar gustul şi mirosul se modifică foarte puţin. În plus, pe lângă faptul că puteţi cumpăra produsele atunci când sunt mai ieftine, în momentul în care se decongelează, fibrele acestora se înmoaie şi uşurează digestia.
Pont! Printre produsele ce nu pot fi păstrate la congelator sau în lada frigorifică se numără: laptele integral, brânzeturile, ouăle fierte tari, pastele făinoase, băuturile acidulate sau smântâna.
Legumele, fructele, verdeţurile şi carnea se păstrează foarte bine la congelator însă congelaţi-le în pacheţele, cât folosiţi o dată, pentru că nu e bine să le recongelaţi.