de Cătălina Tăgârţă
Inundaţiile din ultimii ani, furturile tot mai frecvente din locuinţe, cutremurul despre care se tot vorbeşte sau numărul mare de accidente rutiere vă dau de gândit? În acest caz, ce-aţi zice de o asigurare a locuinţei şi a autoturimului personal? Înainte de a încheia însă poliţa e bine să studiaţi piaţa, să analizaţi cu atenţie toate clauzele din contractul stufos şi să optaţi pentru cea mai ieftină şi avantajoasă ofertă. Iată ce vă sfătuieşte Răzvan Rusu (foto), broker şi director general al companiei Leader Team.
E bine ca actul să acopere toate riscurile
Din 14 iulie 2010, asigurarea casei e obligatorie, dar numai pentru suma de 10, respectiv 20 de euro (în funcţie de locuinţă), care vă garantează 10.000, respectiv 20.000 de euro în caz de cutremur, alunecări de teren sau inundaţii. Fiţi însă cu băgare de seamă! Aceasta nu vă asigură în cazul în care, de exemplu, vă inundă vecinul. Pentru această situaţie e necesar să faceţi o asigurare facultativă. „În ceea ce priveşte asigurările de locuinţe, poliţa e bine să fie de tip «toate riscurile». Pentru aceasta e bine să apelaţi întotdeauna la serviciile unui broker de asigurări, care vă poate furniza cele mai bune oferte ale asiguratorilor. Aceştia vin în sprijinul clienţilor şi pot oferi cele mai bune condiţii de asigurare cu preţuri mici. Uneori, brokerul poate obţine pentru clienţi oferte exclusive în parteneriat cu unii asiguratori”, ne-a spus Răzvan Rusu.
Cereţi mai multe oferte
Atunci când alegeţi o companie de asigurări, ţineţi cont de câteva reguli. Cereţi oferte de la mai multe firme sau apelaţi la un broker din motivele amintite mai sus. Apoi, verificaţi stabilitatea companiei la care vă asiguraţi şi încercaţi să staţi de vorbă cu alţi clienţi ai acesteia, pentru a afla dacă sunt mulţumiţi. O altă variantă ar fi să verificaţi la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor dacă au existat plângeri împotriva societăţii respective (adresa este: Strada Amiral Constantin Băilescu 18, sector 1, Bucureşti, telefoane: 021/316.78.80 şi 021/316.85.87).
Mare atenţie la clauze! Citiţi fiecare paragraf din contract, mai ales pe cele scrise mărunt. Există firme care pun drept clauză în contract să nu vă despăgubească în caz de calamitate dacă este afectat un număr mare de imobile sau maşini. Nu semnaţi aşa ceva!
Unele companii acceptă plata în rate
În cazul locuinţei, preţul depinde de zonă, mărime, tipul de confort, anul construcţiei, gradul de risc seismic, materialele şi structura clădirii, tipul uşii de la intrare, existenţa unui sistem antifurt sau de istoricul cererilor de despăgubire. Proprietarul unui apartament construit în 1980 în Bucureşti şi evaluat la 55.000 de euro trebuie să plătească anual asiguratorului aproximativ 63 de euro. Pentru o garsonieră de aceeaşi vechime cu o valoare de 40.000 de euro, poliţa anuală ajunge cam la 47 de euro, iar pentru o casă evaluată la 70.000 de euro, suma urcă la 80 de euro pe an. În cazul în care sumele calculate pentru dumneavoastră vi se par mari, căutaţi o firmă care să vă permită plata în rate.
Verificaţi cu atenţie valoarea francizelor
Şi în ceea ce priveşte asigurarea făcută maşinii trebuie să fiţi atenţi. Atât în cazul CASCO, cât şi pentru RCA (Asigurarea de Răspundere Civilă), dacă aveţi multe accidente într-un an, anul următor preţul acesteia creşte cu 30%-100%. „Verificaţi cu atenţie sumele trecute în dreptul valorii maşinii la data încheierii poliţei şi valoarea francizelor (n.r. - partea din daună care este suportată de client). Teoretic, ofertele sunt foarte tentante. Practic însă, unele poliţe nu acoperă toate riscurile pe care vi le doriţi.
În ceea ce priveşte încheierea poliţei CASCO (facultativă), ar fi bine să optaţi pentru varianta în care asiguratorul achită direct service-ul, pentru a nu fi nevoiţi să scoateţi bani din buzunar în caz de accident şi apoi să-i recuperaţi de la asigurator, deoarece operaţiunea poate dura foarte mult”, a avertizat reprezentantul companiei Leader Team.
Tarifele variază de la o societate la alta
În cazul autoturismelor, preţul asigurării poate varia în funcţie de anul fabricaţiei, de model, capacitatea cilindrică, experienţa şi vârsta şoferului, numărul de kilometri de la bord, localitate sau numărul despăgubirilor pentru incidente din culpă. Există însă şi cazuri în care acelaşi proprietar, cu aceeaşi maşină, primeşte oferte cu diferenţe de preţ uimitoare de la mai mulţi asiguratori. De exemplu, o asigurare RCA pentru o Dacia Logan, pentru o persoană care nu a avut niciun accident în anul anterior, poate varia între 333 şi 1.000 de lei, în funcţie de societatea pentru care se optează. Diferenţa poate fi deci şi de câteva sute de lei.
Aşadar, comparaţia ofertelor de la mai multe companii, pe care am prezentat-o în cazul locuinţelor, e valabilă şi în cazul asigurării maşinilor. În plus, nu uitaţi de promoţii. Spre exemplu, Leader Team oferă o reducere de 10% la CASCO persoanelor care completează formularul de comandă pe site-ul www.leaderteam.ro.
În cazul în care aţi trecut printr-un eveniment nefericit, iar maşina şi casa au avut de suferit, e bine să ştiţi că e ideal să depuneţi cererea pentru despăgubire la asigurator, în scris, în maximum 24 de ore de la producerea întâmplării. Nu uitaţi să cereţi un număr de înregistrare! Asigurarea înseamnă să fiţi despăgubiţi pentru ce aţi pierdut, nu să primiţi bani la întâmplare, aşa că nu acceptaţi orice vă oferă firma, mai ales dacă suma e prea mică sau comunicată doar verbal. Cel mai bine e să discutaţi cu un broker sau cu un avocat, înainte de a lua banii.
- Dacă aveţi acces la internet, puteţi introduce datele maşinii dumneavoastră pe http://rca-ieftin.ro şi vi se vor afişa toate ofertele firmelor.
- Preţul poliţelor diferă foarte mult de la o firmă la alta, aşa că puteţi ieşi chiar şi cu câteva sute de lei în avantaj dacă vă informaţi înainte de a semna.
- Există firme care fac reduceri persoanelor care au mai avut asigurare la ele, pensionarilor, persoanelor cu deficienţe locomotorii sau celor care nu au avut accidente în anii anteriori.