de Cătălina Tăgârţă
Din cauza crizei şi a veniturilor tot mai mici, din ce în ce mai mulţi români îşi amână concediile la nesfârşit. Total greşit! Şi în această perioadă se găsesc oferte pentru toate buzunarele, nu trebuie decât să căutaţi cu atenţie. Spre exemplu, dacă nu vreţi să petreceţi Crăciunul sau Revelionul acasă, e momentul să vă apucaţi serios de treabă. Fie mergeţi la agenţiile de turism, să vedeţi ce oferte au, fie - dacă aveţi acces la internet, căutaţi oferte cu bani puţini. Iată ce vă recomandă Gabriela Brînduşa (foto), reprezentanta agenţiei de turism As Global Business.
Dacă alegeţi avionul, apelaţi la companiile low-cost
Când vă hotărâţi să plecaţi în concediu trebuie, în primul rând, să vă planificaţi bugetul. Apoi, în funcţie de acesta, cereţi oferte de la mai multe agenţii, pentru a afla ce vă avantajează în perioada respectivă. Nu rataţi nici târgurile de turism! Acestea se pot dovedi extrem de utile. Cu puţină atenţie, costurile unei vacanţe se pot reduce la jumătate din bugetul planificat iniţial.
E foarte important şi mijlocul de transport. Dacă alegeţi avionul, pentru a ieşi mai ieftin e bine să apelaţi la firmele low-cost. „Şi companiile mari pot avea oferte avantajoase, însă asta se întâmplă în special în timpul săptămânii şi, de obicei, sunt fie pachete last-minute (n.r. - de ultim moment), fie rezervări făcute cu mult timp înainte”, ne-a spus Gabriela Brînduşa. Avantajul călătoriei cu avionul este că ajungeţi la destinaţie în doar câteva ore. Dacă vi se pare scump, puteţi opta pentru transportul cu autocarul, şi în acest fel veţi putea admira şi peisajul din locurile prin care treceţi.
Optaţi pentru hotelurile de la periferie
„Vacanţa poate fi mult mai ieftină decât bugetul la care v-aţi gândit iniţial dacă nu insistaţi să staţi la hotel de cinci stele sau în centrul oraşului şi să mâncaţi în fiecare zi la restaurantele turistice, care de obicei sunt mai scumpe!”, a completat agentul de turism. De exemplu, în Veneţia, şi nu numai, diferenţele de preţuri la cazare între periferie şi centrul istoric sunt chiar şi de 30%. Dacă vreţi să vă petreceţi concediul în străinătate e bine să ştiţi că ofertele pentru ţările afectate de criza economică sau cotate mai slab din punct de vedere turistic sunt mult mai avantajoase. Spre exemplu, de când a izbucnit criza, pachetele turistice din Grecia au scăzut cu 5%-15% faţă de 2009 şi cu 40%-55% faţă de 2008.
Nu trebuie să vă fie teamă nici de destinaţiile îndepărtate! De multe ori, costul total al unei excursii în India, Thailanda, Kenya sau Argentina, spre exemplu, poate fi mai mic decât al unei vacanţe în Europa, deoarece cheltuielile la faţa locului sunt minime. Spre exemplu, o noapte la un hotel de patru stele în India poate costa doar 20 de euro, în timp ce în Franţa, preţul pentru o noapte începe de la 45 de euro. Şi în ceea ce priveşte mâncarea sunt diferenţe semnificative de preţ.
Un sfert din banii cheltuiţi se duce pe intrarea la muzee
Înainte de a bate palma cu agenţia de turism intraţi neapărat pe forumurile de pe internet ca să citiţi impresiile şi sugestiile celorlalţi vizitatori cu privire la destinaţia aleasă de dumneavoastră. Unii vă vor avertiza asupra problemelor pe care le-au întâmpinat şi vă vor da mici trucuri care vă vor ajuta să economisiţi. Apoi, documentaţi-vă asupra tarifelor practicate de mijloacele de trasport pe care le veţi folosi la destinaţie, a taxiului sau a locurilor de parcare. E bine de ştiut că un sfert din banii cheltuiţi în concediu se duce pe transport, iar un alt sfert, pe intrările la muzee sau diferite obiective turistice.
În ţară puteţi locui la pensiuni
Dacă vreţi să vă petreceţi concediul în ţară, cel mai avantajos e să alegeţi pensiuni cochete, pe care le puteţi găsi la faţa locului. Spre exemplu, dacă vreţi să mergeţi pe Valea Prahovei, în Maramureş sau într-un tur al Moldovei, în extrasezon, veţi găsi cazare chiar şi cu 40-50 de lei pe noapte dacă staţi o săptămână. Gazdele sunt foarte flexibile la preţ dacă închiriaţi camera/pensiunea pe termen mai lung. De Crăciun sau de Anul Nou însă, tariful pentru o noapte urcă la aproximativ 100 de lei, la care se adaugă şi masa festivă, care poate costa între 100 şi 200 de lei de persoană. Puteţi însă negocia cu proprietarul. În plus, dacă vă faceţi vacanţa pe plan local, ideal ar fi să vă strângeţi mai mulţi prieteni şi să plecaţi câte patru sau cinci în maşină. Pe lângă distracţie, veţi face economie şi la benzină.
„Concediul în extrasezon, o variantă economică”
Dacă nu sunteţi condiţionaţi de dată, puteţi apela la ofertele gen: „plăteşti 1 şi plecaţi 2” sau „50% reducere, plecarea în 3 zile”. „Vacanţa în extrasezon e o variantă extrem de economică. Puteţi merge când toată lumea s-a întors la lucru şi veţi avea parte de oferte super. Nu doar că veţi ieşi mai ieftin, dar veţi scăpa şi de aglomeraţie! Noi îi sfătuim pe clienţii noştri să ne contacteze periodic, la telefon 0751/10.10.67 sau pe site-ul www.asglobalbusiness.eu, ca să ne ceară câte o ofertă. Nu se ştie când pot găsi un pachet interesant şi extrem de economic. În plus, cei care fac rezervări din timp se pot bucura de preţuri mult mai mici”, ne-a mai declarat agentul de turism Gabriela Brînduşa.
Dacă nu dispuneţi de foarte mulţi bănuţi, e bine să ştiţi că puteţi opta pentru schimbul de ospitalitate - cunoscut şi sub numele de „CouchSurfing”. Acest lucru înseamnă că veţi merge într-o altă ţară, vă veţi caza gratuit la o persoană de acolo care, la rândul său, va locui pentru câteva zile la dumneavoastră acasă, tot fără bani. Pentru aceasta trebuie să intraţi pe internet, pe unul dintre site-urile care vă pun la dispoziţie oferte de cazare gratuită - de exemplu www.couchsurfing.org, http://stay4free.com sau http://welcomepal.com, să vă înregistraţi, să treceţi cât mai multe date despre dumneavoastră şi să începeţi să căutaţi o persoană la care să vă placă să locuiţi în timpul vacanţei.
- În ţară, alegeţi destinaţii mai puţin căutate de turişti! Spre exemplu, în loc de Poiana Braşov puteţi merge la Mărişel din Munţii Apuseni sau în localitatea Pârva din Carpaţii Orientali, unde preţurile sunt la jumătate.
Pont! Pentru vacanţele din sezon este bine să cumpăraţi bilete la începutul perioadei de interes general, iar pentru extrasezon sunt indicate ofertele „last-minute“.