de Cătălina Tăgârţă
Crăciunul bate la uşă, iar criza financiară îi va împiedica pe mulţi români să se bucure de această sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului. Mesele festive pline de bucate vor fi pentru mulţi o amintire frumoasă. Nu vă panicaţi însă! Cu răbdare, puţină perseverenţă şi imaginaţie puteţi avea parte de o zi de sărbătoare minunată chiar şi cu bani puţini.
Confecţionaţi singuri decorurile
Fie că e vorba despre darurile pe care le pregătiţi celor dragi, despre împodobirea locuinţei sau a bradului de Crăciun, trebuie să vă organizaţi foarte bine pentru a face economii şi să vă puneţi imaginaţia la contribuţie. În primul rând, renunţaţi la ideea de a cumpăra dulciuri pe care să le oferiţi, mai apoi, celor dragi, pentru că veţi cheltui foarte mult. Mai bine faceţi diverse tipuri de prăjituri în casă, le ambalaţi frumos şi le dăruiţi ca atare, pentru că acestea vor fi mult mai apreciate. Fiecare bănuţ economisit vă poate fi de folos.
De asemenea, e important să nu mai cumpăraţi coroniţă pentru uşa de la intrare. Această decoraţiune poate fi realizată acasă, de întreaga familie, şi astfel veţi economisi aproximativ 10 lei. Iată de ce aveţi nevoie: silicon, crenguţe de brad, conuri, staniol şi puţină imaginaţie. În funcţie de gusturile dumneavoastră, mai puteţi pune şi fundiţe roşii sau clopoţei.
Învăţaţi copiii să facă beteală din hârtie colorată pentru brad
În ceea ce priveşte bradul de Crăciun, nu achiziţionaţi globuri noi, ci folosiţi-le pe cele de anul trecut. Chiar şi mărimea bradului contează în vremuri de criză. Dacă aveţi deja unul artificial nu mai trebuie decât să luaţi câteva crenguţe, pentru miros. În caz contrar, alegeţi un pom micuţ, ca să fie mai ieftin. În funcţie de locul din care îl cumpăraţi (magazin, piaţă, colţ de stradă), preţurile variază de la câteva zeci de lei la câteva sute de lei, aşa că fiţi cu mare băgare de seamă! De asemenea, antrenaţi-vă copiii într-un mod plăcut, învăţându-i să confecţioneze beteală din hârtie colorată. Procedeul e foarte simplu: tăiaţi fâşii înguste de 1 cm şi lungi de 3-4 cm, apoi lipiţi-le în aşa fel încât să formaţi un cerc. Apoi faceţi o za din hârtie de altă culoare şi lipiţi cercul de primul, astfel încât veţi obţine un frumos lănţişor colorat. Cei mici vor fi mândri să vadă că puneţi în brad ceva făcut de mânuţele lor, iar dumneavoastră veţi economisi câteva zeci de lei (30-40 de lei, în funcţie de model şi de cantitate).
Mai puteţi face steluţe din carton, peste care să puneţi puţin lipici şi apoi să presăraţi globuleţe pisate mărunt. Dacă vi se pare complicat, le puteţi îmbrăca, pur şi simplu, în poleială. Efectul va fi uimitor.
Lumânări parfumate versus coji de portocală
Multe persoane obişnuiesc să cumpere lumânări parfumate şi să le aprindă în jurul bradului în preajma Sărbătorilor. Ei bine, pentru că acestea sunt destul de scumpe (de la 10 lei în sus), vă sugerăm o soluţie mai bună. Păstraţi cojile de la câteva portocale (pe care oricum le consumaţi), îmbrăcaţi o farfuriuţă în staniol şi puneţi-le pe aceasta deasupra caloriferului. În funcţie de preferinţe, puteţi aşeza deasupra şi câteva crenguţe de brad. Ornamentul creat va împrăştia un miros foarte plăcut în încăpere. Acelaşi efect îl poate avea şi scorţişoara.
Pentru decorarea mesei puteţi renunţa la ornamentele şi florile scumpe din comerţ. O faţă de masă roşie, cu şerveţele albe şi o vază mică în care puneţi două-trei crenguţe de brad vor avea mare succes. Mai puteţi pune pe masă sau sub brad şi câte un bol cu bomboane sau cu biscuiţi cu scorţişoară făcuţi în casă. Puteţi împodobi şi ghivecele cu staniol şi cu fundiţe roşii.
Urmăriţi promoţiile
Nu-i un secret pentru nimeni că cei mai mulţi bani se duc de Sărbători pe mâncare. Masa de Crăciun, cu toate pregătirile specifice româneşti, vă poate duce la cel puţin 200-300 de lei. Odată plecaţi la cumpărăturile pentru masa festivă nu vă opriţi în primul magazin. Luaţi-vă agenda, mergeţi prin mai multe magazine şi notaţi-vă preţurile alimentelor care vă interesează, ca să vedeţi unde sunt mai ieftine. Alcătuiţi o listă cu cele necesare, pe care să o respectaţi cu stricteţe, şi urmăriţi promoţiile. De asemenea, e bine de ştiut că produsele marcă proprie a hypermarketurilor sunt mai ieftine, iar gama e din ce în ce mai variată: de la ulei, zahăr, făină, băuturi răcoritoare, produse lactate şi până la mezeluri. În acest fel puteţi economisi chiar şi jumătate din suma alocată iniţial cumpărăturilor.
Nu gătiţi în exces!
Oricât de bun ar fi bucătarul de la un restaurant sau de la o firmă de catering, cei dragi vor aprecia mai mult sărmăluţele, toba sau caltaboşul preparate în casă. Aşadar, pentru ca succesul să fie garantat, vă recomandăm să le pregătiţi chiar dumneavoastră celor dragi. Nu gătiţi mai mult decât credeţi că se va consuma sau cu gândul că vor apărea musafiri nepoftiţi. S-ar putea ca alimentele să se altereze dacă sunt prea multe şi e păcat să le aruncaţi apoi! Eventual, dacă aveţi mulţi invitaţi, puteţi opta pentru bufetul suedez (platouri reci sau calde, din care să se servească fiecare cu ce vrea, oricând). În acest fel nu se va face risipă, pentru că fiecare va lua exact cât va consuma şi, mai ales în cazul în care sunteţi gazdă, nu trebuie să staţi toată noaptea să serviţi. Nu uitaţi că veţi avea cheltuieli şi după Crăciun şi de Revelion, aşa că nu aruncaţi cu banii în stânga şi-n dreapta!
Dacă aveţi prin casă o panglică roşie puteţi face fundiţe de pus în brad. De asemenea, tăiaţi un burete în formă rotundă sau folosiţi mingiuţe de care nu mai aveţi nevoie, prindeţi o agăţătoare şi apoi „împodobiţi-le” cu boabe de cafea, lipind bob lângă bob, pentru un aspect inedit şi pentru a răspândi un miros plăcut. Un astfel de glob ornat cu cafea costă pe internet 30 de lei. Un alt tip de globuleţe la modă sunt cele din ciucuri de mohair. Dacă nu vă pricepeţi să le faceţi puteţi pune în brad ciucurii de la căciuliţele care le-au rămas mici copiilor. Coloraţi, haioşi, aceştia vor arăta foarte bine în brad.
Nu v-aţi hotărât încă unde veţi face Revelionul? Dacă o ieşire la munte sau în străinătate vi se pare prea costisitoare propuneţi-le prietenilor să faceţi o superpetrecere acasă la unul dintre dumneavoastră. Cheltuielile vor fi minime, iar distracţia garantată. Pentru aceasta, nu uitaţi să alegeţi din timp muzică bună, pe placul tuturor, să pregătiţi câteva bancuri grozave şi să le cumpăraţi copiilor artificii. Până la urmă, nu contează foarte mult locul, ci oamenii cu care petreceţi.
De reţinut! Indiferent ce doriţi să cumpăraţi (carne de porc, legume, condimente, băuturi sau ornamente), e bine să ştiţi că la piaţă, în târguri şi angrouri preţurile sunt mult mai mici.