de Cătălina Tăgârţă
Dacă aşteptaţi să vă vină pe lume un copilaş ar fi bine să începeţi şi pregătirile pentru botezul lui, deoarece, imediat după naştere, veţi fi obosiţi, prinşi de minunea ce a apărut în viaţa dumneavoastră şi nu veţi mai avea timp să căutaţi biserică, restaurant, hăinuţe şi alte lucruri necesare acestui eveniment deosebit.
Rezervaţi din timp restaurantul
Teoretic, botezul presupune creştinarea micuţului în religia ortodoxă sau catolică, pe care părinţii o aleg pentru el. În vremurile mai îndepărtate, era nevoie de o pereche de naşi, o moaşă, care de obicei era bunica bebeluşului, şi de oficierea slujbei la biserică. După aceasta, toată lumea se întorcea acasă, unde aveau loc băiţa făcută de naşă şi un mic ospăţ, după posibilităţi. Practic, în prezent, acesta a devenit un eveniment aproape la fel de important ca şi nunta, deoarece se fac rezervări din timp la local, se închiriază tot felul de personaje din poveşti sau ursitoare în cinstea celui mic, iar petrecerile sunt care mai de care mai frumoase şi mai costisitoare. La prima vedere, totul pare extrem de complicat. Probabil vă îngrozeşte deja gândul că, de exemplu, meniul de la restaurant costă peste 200-300 de lei de persoană, fotografii şi cameramanii vă vor scoate şi ei o sumă importantă din buzunar, iar despre muzică, nici nu mai vorbim. Dacă faceţi parte din categoria celor care gândesc aşa ar fi bine să vă faceţi ordine în idei, pentru că există soluţie pentru orice problemă.
Profitaţi de criză şi negociaţi meniul „la sânge”
Paradoxal, criza financiară a adus şi lucruri bune. Unul dintre acestea ar fi că, din dorinţa de a nu da faliment, din ce în ce mai multe localuri fac oferte avantajoase şi lasă din preţ, pentru a nu îşi pierde clienţii. Tot ce trebuie să faceţi este să urmăriţi acest gen de restaurante, dispuse să negocieze meniul „la sânge”. De exemplu, să vă lase să vă alegeţi ce doriţi, să „umblaţi” la preţ şi chiar să aduceţi o parte din băuturi, eventual şi tortul, de acasă. În acest caz, un aperitiv şi o friptură, de exemplu, ar fi suficiente pentru botez, ceea ce înseamnă câteva zeci de lei, maximum 100 de lei de persoană cu tot cu băutură şi prăjituri. Dar dacă stăm să ne gândim că la 20-30 de invitaţi vorbim deja de 2.000-3.000 de lei, bani care pentru mulţi înseamnă două-trei salarii, atunci vă puteţi reorienta asupra locaţiei. Fie faceţi petrecerea la curte, fie mai tăiaţi din numărul de invitaţi şi atunci aceştia vor încăpea şi într-un apartament. Până la urmă, locaţia nu e atât de importantă, ci gestul celor dragi, care doresc să fie alături de dumneavoastră într-un moment deosebit.
Dacă vreţi să decoraţi locul unde se ţine petrecerea cu foarte multe flori, nu mergeţi la florărie, pentru că vă va costa foarte mult, ci, mai bine, interesaţi-vă din timp despre preţurile din angrourile de flori din localitatea dumneavoastră sau din împrejurimi. În aceste locuri, tarifele sunt mult mai mici, iar dacă luaţi o cantitate mare de flori vi se vor face reduceri substanţiale. Ce-i drept, există şi dezavantaje, mai exact trebuie să faceţi personal aranjamentele, dar nu-i un sacrificiu atât de mare, mai ales că economisiţi o sumă de bani.
Renunţaţi la cameraman şi fotograf
Dacă la nuntă eraţi pionii principali, la botez părinţii nu au un rol atât de important, astfel că puteţi renunţa cu uşurinţă la cameramani şi fotografi şi vă puteţi ocupa chiar dumneavoastră de acest aspect. În fond, la acest eveniment bebeluşul e cel mai important, iar în momentul în care se termină botezul şi vreţi să apăreţi şi dumneavoastră în poze sau în film rugaţi pe cineva apropiat să vă ajute. Apoi, cu puţin talent sau ajutor din partea prietenilor care se pricep la astfel de lucruri puteţi face şi montajul. Nu vă agitaţi prea tare nici pentru costumaşul pe care-l va purta bebeluşul în acea zi. Teoretic, e datoria naşei să cumpere trusoul cu care cel mic va merge la biserică să se creştineze. La fel ca la nuntă, unele persoane dăruiesc invitaţilor mărturii (de obicei o cruciuliţă cu şnur roşu dacă bebeluşul e fată sau cu şnur albastru dacă e băiat). Acesta este un obicei relativ nou, la care puteţi renunţa cu uşurinţă.
Împodobiţi singuri lumânarea
În ceea ce priveşte taxa de la biserică, ar fi bine să alegeţi un lăcaş religios nu foarte pretenţios, unde nu se înghesuie lumea, iar dacă aveţi o situaţie financiară precară explicaţi-i acest lucru preotului. Teoretic, oficialii Patriarhiei susţin că nu există o taxă fixă pentru slujbă, dar că naşii (de preferat) trebuie să lase o sumă modică preotului, pentru utilităţi, în schimbul unei chitanţe. În ceea ce priveşte lumânarea pentru slujbă, fie că o cumpără părinţii, fie că o iau naşii, cea mai simplă metodă este să achiziţionaţi una simplă, micuţă şi ieftină, pe care să o împodobiţi acasă cu voal sau cu flori. O lumânare luată de-a gata de la florărie poate ajunge şi la 300-400 de lei, iar una confecţionată după exemplul nostru vă poate costa doar 30-40 de lei, deci de zece ori mai puţin.
Prima băiţă de după botez o face naşa sau naşul, iar în cădiţă trebuie puse următoarele obiecte: flori (pentru ca micuţul să fie frumos), un ban de argint (pentru sănătate), puţin zahăr (ca să fie plăcut de toată lumea), busuioc (pentru noroc), pâine (pentru bogăţie) şi cruciuliţa de aur a mamei (pentru protecţie). Dacă nu aveţi ban de argint sau cruciuliţă de aur împrumutaţi-le de la cineva, nu mai daţi banii pe ele doar pentru a respecta acest obicei. Apoi, apa de la băiţă trebuie aruncată la rădăcina unui pom roditor ziua, nu seara.
Sfat! Pregătirile diferă de la o zonă la alta, aşa că, pentru a nu cheltui bani pe lucruri inutile, cel mai bine este să rugaţi naşii să meargă la biserică şi să se intereseze din timp de ce au nevoie.
Pont! Dacă mergeţi la botez în calitate de invitat, pentru a ieşi mai ieftin profitaţi de reducerile din magazine din această perioadă, care sunt şi de până la 70%, şi luaţi-i celui mic un cadou, ca să nu-i mai daţi bani. Oricum, acesta din urmă este un obicei „împământenit“ relativ de curând.