de Cătălina Tăgârţă
Pentru că cei mici au foarte multă energie şi e de preferat să nu o consume pe toată doar în faţa calculatorului sau la locurile de joacă, indicat ar fi să-i înscrieţi la cel puţin un curs extraşcolar. Înainte de a începe căutările, ideal ar fi să analizaţi comportamentul copilului o perioadă, pentru a observa spre ce domenii are înclinaţii. Apoi, fie că e vorba despre pictură, muzică, şah, cursuri de înot sau de tenis, orice alegere trebuie să se potrivească perfect cu buzunarele dumneavoastră.
100 de lei pe lună pentru actorie
Pentru început, e bine să ştiţi că majoritatea cursurilor se desfăşoară tot timpul, chiar şi în vacanţă. Iată însă câteva oferte, pentru a vă face o idee. De exemplu, dacă micuţii dumneavoastră sunt atraşi de actorie puteţi găsi oferte avantajoase pe site-ul http://go-play-art.ro. Taxa cursurilor este de 100 de lei pe lună, timp în care se vor face patru şedinţe a câte 90 de minute fiecare, câte una pe săptămână. Pe lângă rolurile propriu-zise şi abordarea personajului, micuţii dumneavoastră vor învăţa să-şi dezvolte aptitudinile pentru viaţa de zi cu zi prin exersarea atenţiei, concentrării, imaginaţiei, creativităţii, spontaneităţii şi umorului. De asemenea, vor învăţa să-şi controleze emoţiile şi să înlăture timiditatea, vor căpăta încredere în ei, îşi vor exersa viteza de reacţie, memoria şi vor corecta problemele de dicţie şi vorbire în public.
Şi pe http://sincretismulartelor.ro găsiţi oferte pentru cursuri de actorie, care durează trei luni şi se fac câte opt ore pe lună, preţul pentru şedinţa de două ore fiind de 80 de lei, în timp ce pentru pachetul de patru şedinţe se practică o reducere de 12%, preţul fiind deci 280 lei pe lună. Organizatorii nu garantează că vă vor transforma micuţul într-o vedetă, însă promit că în urma cursului copilul va deveni mai creativ şi va descoperi cum poate să se joace mai inteligent. Mai mult, puteţi opta pentru sfaturile unui actor celebru. Spre exemplu, Daniela Nane organizează workshopuri de actorie. Pe site-ul său, www.danielanane.ro veţi observa că preţul unei şedinţe este 110 lei, însă mai avantajos este să plătiţi întregul curs, respectiv 420 de lei pe lună.
Reducere de 25% pentru dansuri
În cazul în care fiul sau fiica dumneavoastră are înclinaţii către dans, ce-ar fi să îl/o lăsaţi să se perfecţioneze? Pe site-ul www.dansam.ro, preţul unui abonament simplu de opt şedinţe este de 95 de lei, iar pe www.scoala-dansuri.ro abonamentul Standard, tot de opt şedinţe, costă 150 de lei. Dacă vă interesează ca cei mici să fie instruiţi de specialişti în domeniu, pe site-ul cântăreţei Andreea Bălan (www.scoalaandreeabalan.com) găsiţi detalii despre lecţiile particulare, ale căror preţuri nu sunt chiar pentru toate buzunarele, dar şi despre cele de grup, pe care vedeta le predă în fiecare zi de luni şi miercuri la Celebrity School, tariful fiind de 200 de lei pentru opt şedinţe pe lună. De asemenea, dacă vă grăbiţi, la „Joie de Vivre Dance Studio” puteţi prinde reducerea de vară pentru cursurile de dans, care este de 25%, ceea ce înseamnă că preţul abonamentului lunar este de 75 de lei.
Plătiţi unul… şi trimiteţi la ore doi
Pe www.eurocor.ro/cursuri.php găsiţi cursuri pentru toate vârstele, gusturile şi buzunarele. De exemplu, la „Engleză pentru copii” puteţi beneficia de reducere de 20% din preţurile actuale, adică veţi plăti 37 de lei pentru un caiet, în loc de 46,30 de lei cum era până acum. În plus, veţi primi şi un cadou, care constă într-o geantă de studiu. De asemenea, dacă vă hotărâţi să achiziţionaţi toate pachetele de curs o dată, respectiv cele nouă caiete, vă puteţi bucura de un discount de 35%. Aceleaşi oferte şi reduceri se practică în cadrul Eurocor şi pentru cursurile handmade pentru copii, numai că aici e vorba despre nouă module, preţul fiecăruia fiind de 59 de lei, în loc de 73,80, cât era iniţial. Mai mult, pe site-ul www.cursuricopii.ro puteţi găsi oferte de genul: „Un curs plus unul gratis dacă vă grăbiţi să vă înscrieţi”. Astfel, fie plătiţi cursul dorit şi micuţul dumneavoastră poate merge la ore împreună cu un coleg sau cu fratele/sora, fie îl urmează singur şi apoi face gratuit, la alegere, cursul „Codul bunelor maniere” sau „International IT Training for Kids - EqualSkills”. Pe sincretismulartelor.ro găsiţi oferte pentru muzică, pictură sau arte plastice. Testarea aptitudinilor muzicale, de exemplu, este gratuită, iar firma practică un discount de 12% în această perioadă. Astfel, pachetul de patru şedinţe îl puteţi achiziţiona la preţul de 280 de lei, iar pe cel de opt şedinţe, la doar 480 de lei.
Dacă le place mişcarea înscrieţi-i la un club sportiv
Copiii pasionaţi de sport şi competiţii pot fi înscrişi la un club sportiv. De exemplu, la clubul sportiv Dinamo, din Bucureşti, cei mici pot face înot, tenis sau fotbal. Un curs de iniţiere de opt şedinţe pe lună costă în jur de 240 de lei, însă se face reducere de 10% pentru fraţi şi pentru abonamentul de trei luni ori un discount de 20% dacă optaţi pentru abonamentul pe şase luni. Şi la clubul FC Rapid se pot face înscrieri la numărul de telefon 021/318.92.91, iar antrenamentul se pare că este gratuit. De asemenea, pentru activităţile sportive puteţi lua legătura cu profesorii de educaţie fizică de la şcoala micuţilor, pentru a-i înscrie la clubul şcolar din localitate, iar în acest fel pot avea şansa să participe şi la diverse competiţii.
La Palatul Copiilor pot studia gratuit
O variantă la îndemână şi gratuită o reprezintă Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, care este o instituţie de învăţământ cu activitate extracurriculară, subordonată direct Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Copiii care doresc să desfăşoare activităţi cu conţinut ştiinţific, cultural-artistic, umanitar, ecologic, moral-civic, tehnico-aplicativ, sportiv, turistic şi recreativ sau chiar cursuri de informatică, limbi străine şi multe altele se pot adresa direct reprezentanţilor de la sediul instituţiei, din Bulevardul Tineretului, numărul 8-10, unde se fac înscrieri în perioada 15-30 septembrie. Nu vă descurajaţi însă dacă nu locuiţi în Capitală. În fiecare judeţ trebuie să existe un Palat al Copiilor sau un centru asemănător, unde cei mici pot urma cursuri gratuite.
Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti organizează pe timp de vară, şi nu numai, tabere de creaţie pe diverse teme: olărit, modelaj, sculptură în lemn, icoane pe lemn, icoane pe sticlă, pictură naivă, ouă încondeiate, cusut-ţesut, împletituri textile, podoabe populare, măşti populare şi păpuşi. De asemenea, sunt organizate ateliere de pictură-desen, fotografie sau teatru de păpuşi, astfel încât dacă micuţii sunt interesaţi de aceste domenii ar fi bine să vă informaţi din timp asupra lor la muzeu. Până la 26 august 2011 Global Mindscape în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană organizează ateliere de creaţie cu temele: „Arta şi oraşul” sau „Benzile desenate şi desenele animate” pentru copii de 6-13 ani, cu preţul de 100 de lei.
Pont! Cursurile extraşcolare îi ajută pe cei mici să îşi descopere personalitatea şi talentul individual, să înveţe să comunice mai bine, să realizeze şi să prezinte fără emoţii un proiect în faţa publicului, să gândească liber şi să aibă iniţiativă la şcoală, acasă sau pe terenul de joacă.
Ştiaţi că... în sectorul 2 din Capitală s-a înfiinţat de curând Complexul de Servicii Socio-Educative „Sf. Maria”. Aici, copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani pot participa la următoarele cursuri: chineză, engleză, arabă şi informatică. De asemenea, micuţii cu dizabilităţi pot face şedinţe de logopedie, hidroterapie sau kinetoterapie.