de Cătălina Tăgârţă
Ninsorile din ultima perioadă au pus în dificultate zeci de mii de români surprinşi atât de cantităţile imense de zăpadă, cât şi de viscol. Cum prognozele meteorologice nu sunt îmbucurătoare, vă oferim câteva sfaturi ce vă pot fi utile în cazul în care rămâneţi înzăpeziţi.
Aveţi grijă la ţurţuri!
Cel mai bine ar fi să nu plecaţi de acasă pe vreme rea, însă, dacă acest lucru e absolut necesar, evitaţi, pe cât posibil, să treceţi foarte aproape de clădiri, copaci, stâlpi şi panouri publicitare. Viscolul poate în orice moment să rupă bucăţi din acestea sau să desprindă ţurţuri ce pot răni trecătorii.
Umpleţi rezervorul
În cazul în care sunteţi nevoiţi să plecaţi la drum cu maşina, umpleţi rezervorul cu combustibil. În acest fel, dacă aveţi ghinionul să rămâneţi înzăpeziţi veţi putea ţine motorul pornit pentru a vă încălzi cât mai mult timp. Din portbagaj nu trebuie să vă lipsească: lopata, o pungă cu antiderapant (nisip sau amestec de nisip cu sare), cabluri de tensiune (pentru alimentat bateria), cablu pentru tractare, racletă pentru parbriz, mătură, un spray împotriva îngheţului pentru încuietorile maşinii şi o scândură utilă în cazul în care roţile se blochează în zăpadă.
Lanţurile, de mare ajutor
În afara cauciucurilor de iarnă, care sunt obligatorii în această perioadă, pe ninsoare sunt indicate şi lanţurile antiderapante. Acestea pot fi utilizate cu maximă eficienţă atât pe străzile sau terenurile înzăpezite, cât şi pe cele acoperite cu gheaţă, pe piaţă existând modele special concepute în acest sens. Şoferii trebuie să aleagă lanţurile pe măsura cauciucurilor cu care este echipată maşina, altfel acestea nu vor avea eficienţă maximă. N-ar fi rău să exerseze montatul şi demontatul acestora într-o zi când sunt acasă şi au timp, pentru că acestea se ţin în portbagaj şi se folosesc la nevoie. Lanţurile antiderapante nu trebuie utilizate pe drumurile deszăpezite, pentru că pot strica anvelopele, şi în niciun caz nu călcaţi brusc acceleraţia când acestea sunt montate. Pentru a circula în siguranţă, cel mai bine e să rulaţi cu cel mult 50 km/h.
Accesorii pentru drum
Fie că plecaţi la drum cu maşina proprie, cu trenul sau cu autobuzul, pe timp de iarnă nu trebuie să vă lipsească din bagaj un bidon cu apă, hrană (de preferat neperisabilă, gen conserve, ciocolată, biscuiţi sau alune), chibrituri sau brichetă şi un termos cu ceai sau cafea. Ar fi bine să puneţi în rucsac şi o păturică sau haine groase de schimb.
15 minute de încălzire pe oră
Persoanele rămase cu maşina între localităţi, care nu îşi pot lua puncte de reper, nu trebuie să iasă din maşină şi mai ales să se îndepărteze de aceasta, întrucât se pot rătăci. Ideal e să pornească motorul timp de 10-15 minute pe oră pentru a se încălzi, să se hrănească şi să se alimenteze. Dar să nu facă exces de căldură sau de alimente, pentru a nu rămâne fără rezerve.
În cazul în care se iese din maşină trebuie avut la îndemână sprayul pentru dezgheţat încuietoarele. La nevoie, se poate sufla în încuietori pentru a o dezgheţa.
Este foarte important să se verifice din când în când ca ţeava de evacuare de la toba de eşapament să nu fie obstrucţionată de zăpadă. În caz contrar există riscul de intoxicare cu monoxid de carbon.
Mergeţi în adăposturile indicate de autorităţi
În unele cazuri, în momentul în care autorităţile ajung la persoanele înzăpezite, acestea refuză să îşi părăsească autoturismele, de teamă că acestea vor fi jefuite când se eliberează drumul. Acest comportament este greşit, întrucât, cu cât se stă mai mult în frig, cu atât riscul de a face şoc hipotermic este mai mare. În plus, maşina nu este mai importantă decât viaţa.
Mişcaţi-vă încontinuu
Persoanele surprinse afară de căderile masive de zăpadă sau de viscol trebuie să se adăpostească imediat într-o zonă sigură. În cazul în care nu există niciun refugiu în apropiere e important să nu stea pe loc, să se mişte încontinuu, astfel vor pune sângele în mişcare şi vor rezista mai mult timp. Încercaţi să nu staţi unde sunt nămeţii foarte mari, iar dacă vă deplasaţi prin „tuneluri” de zăpadă faceţi-o rapid şi cu grijă, ca nu cumva aceştia să se prăbuşească peste dumneavoastră.
Dacă locuiţi într-o zonă în care e pericol de înzăpezire ar fi bine să ţineţi în casă o lopată. Aceasta vă va ajuta să săpaţi tunele în cazul în care nu reuşiţi să deschideţi uşa sau ferestrele.
Pentru ca benzina să ajungă cât mai mult timp din momentul în care rămân înzăpezite, persoanele trebuie să ţină cont de următoarele trucuri: să folosească doar cât e necesar instalaţiile de dezaburire, să nu ţină căldura pornită mai mult de 15 minute pe oră, să nu obosească maşina şi să accelereze exagerat în încercarea de a ieşi din zăpadă. De asemenea, trebuie curăţat omătul ce se depune sub aripile maşinii şi în jurul roţilor, pentru că în momentul în care înaintaţi cu maşina acesta atinge roţile şi creşte consumul de combustibil.
- În cazul în care rămâneţi înzăpeziţi într-o zonă puţin populată şi sunteţi în pericol sunaţi la numărul de urgenţă 112.