de Cătălina Tăgârţă
Vă pregătiţi de concediu? Ei bine, dacă v-aţi făcut planuri de călătorie în străinătate e necesar să consultaţi site-ul www.mae.ro sau să vă interesaţi pe internet sau direct la agenţiile de turism cu privire la condiţiile speciale de călătorie în ţara pe care aţi ales-o drept destinaţie. Până atunci, iată ce recomandări fac reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) pe site-ul oficial.
Documentele de călătorie trebuie să fie valabile
Persoanele care călătoresc într-o ţară străină e necesar să respecte regimul de şedere, limitele de valabilitate ale vizelor sau ale permiselor de şedere (după caz). „În acest sens, verificaţi rubrica «Vize şi servicii consulare» - Regimul de vize. Consultaţi «Ghidul Serviciilor Consulare» - conţine informaţii utile care vă pot ajuta să fiţi în siguranţă atunci când vă aflaţi în afara ţării şi să rezolvaţi o serie de situaţii nedorite şi neprevăzute care pot apărea pe parcursul călătoriei dumneavoastră. Informaţi-vă asupra situaţiei de securitate din ţara de destinaţie, verificând rubrica «Alerte de călătorie»”, sfătuiesc reprezentanţii MAE. Apoi, documentele de călătorie trebuie să fie valabile şi în bună stare! Este indicat ca turiştii să aibă asupra lor, pe lângă un document de călătorie valabil, şi un act de identitate (preferabil cu fotografie - de exemplu permisul de conducere).
Atenţie sporită la bagaje!
E necesar ca fiecare persoană să se asigure că are la ea mijloace financiare suficiente pentru întreţinerea proprie şi a membrilor de familie (după caz). În situaţia în care călătoria se face cu avionul - să se informeze în legătură cu produsele pe care le pot lua în bagajul de mână şi să nu accepte să transporte bagajele unor persoane necunoscute, întrucât există riscul ca acestea să conţină produse interzise! În cazul călătoriilor cu autobuzul/trenul e necesară atenţie sporită la bagaje pe întreaga durată a călătoriei, iar persoanele însoţite de animale de companie e necesar să se informeze asupra documentelor de călătorie necesare pentru acestea!
În caz de dificultate contactaţi Ambasada sau Consulatul României
În cazul în care călătoria are loc în zone nesigure sau îndepărtate, călătorii trebuie să se înregistreze la cea mai apropiată misiune diplomatică, iar dacă se află în dificultate în străinătate să contacteze Ambasada sau Consulatul României, pentru a putea beneficia de asistenţă consulară de specialitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare. „Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica «Misiuni ale României»”, anunţă oficialii MAE pe site.
De asemenea, trebuie evitată implicarea în demonstraţii sau manifestări de stradă în ţările vizitate, iar, indiferent de zona de destinaţie, e necesar să se păstreze documentele, lucrurile de valoare, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil.
Discuţia cu un medic epidermolog e necesară
În funcţie de destinaţia aleasă, călătorii trebuie să îşi facă sau nu o serie de vaccinuri care îi vor menţine sănătoşi şi care le pot salva viaţa. În anumite ţări, consumul de apă sau muşcăturile de insecte pot transmite boli infecţioase, în timp ce în unele regiuni, bolile cu transmitere pe cale respiratorie sunt cele mai periculoase. Aşadar, nimeni nu trebuie să se bazeze pe faptul că are un sistem imunitar puternic. Este foarte posibil ca, în ciuda faptului că nu a fost niciodată bolnav, să ia un virus puternic, care să îi pună viaţa în pericol. De aceea, e necesar ca persoanele care călătoresc să discute cu un medic epidermolog, care le va spune care sunt vaccinurile obligatorii/opţionale pe care le pot face, în funcţie de destinaţia aleasă, de condiţiile de cazare, de igiena alimentară sau de starea de sănătate. Aceste tratamente de imunizare, numite şi vaccinuri de călătorie, se fac cu aproximativ trei-patru săptămâni înainte de a părăsi ţara.
Spre exemplu, cine vizitează anumite părţi din Africa sau America de Sud va avea cu siguranţă nevoie de vaccin împotriva febrei galbene (iar certificatul de vaccinare poate fi cerut de autorităţi la sosirea în ţara respectivă). Tot din Africa se întorc adesea persoane bolnave de febră tifoidă, hepatită acută de tip A şi poliomielită (o boală infecţioasă severă, produsă de virusurile poliomielitice) sau malarie.
Pe de altă parte, cine alege să-şi petreacă vacanţa în Arabia Saudită va avea nevoie de imunizare împotriva meningitei meningococice, iar cine va vizita zone tropicale şi subtropicale este necesar să facă un vaccin împotriva difteriei.
Turiştii trebuie să respecte legislaţia locală din zona în care merg şi să se supună jurisdicţiei acelor state. Ei sunt responsabili pentru orice încălcare a legilor sau regulilor locale şi nu pot invoca faptul că nu cunoşteau legea. Fotografiile cu localnicii se fac numai cu permisiunea acestora şi trebuie evitate deplasările în zone periculoase şi procurarea unui ghid al ţării în care se călătoreşte.
• Cele mai frecvente afecţiuni ce pot fi „aduse” din vacanţă sunt: hepatita de tip A şi B, febra galbenă, meningita meningococică, rabia şi encefalita japoneză.