Main menu

header

de Elena Şerban

Bucătăria şi cămara unei gospodine sunt pline de alimente şi de ingrediente numai bune pentru gătit. Există însă şi alimente ale căror întrebuinţări depăşesc spaţiul bucătăriei. Printre acestea se numără uleiul, zahărul, cafeaua şi... votca.

Cu ulei totul merge ca uns

Nu există bucătărie din care să lipsească uleiul. La salate sau la gătit, uleiul este unul dintre ingredientele care pot face diferenţa între preparate. Puţine gospodine ştiu însă că acest aliment poate fi folosit şi la alte activităţi ce se pot desfăşura în curte, în casă şi chiar în maşină.

Deblochează yalele
Dacă aveţi probleme la închisul sau cu deschisul uşilor, deoarece cheia rămâne blocată în yală, nu vă grăbiţi să căutaţi un lăcătuş. Puneţi puţin ulei pe cheie şi încercaţi să o introduceţi în broască. Untdelemnul va acţiona ca un lubrifiant natural şi problema se va remedia. Cel puţin momentan.

Pe post de balsam
Uleiul e bun şi pentru podoaba capilară. Dacă nu aveţi la îndemână balsam, nu vă faceţi griji. Căutaţi rapid în cămară şi scoateţi sticla cu ulei. Umpleţi o ceşcuţă până la jumătate şi încălziţi uşor la microunde. Când ajunge la temperatura camerei, masaţi uşor părul cu el şi apoi şamponaţi şi clătiţi cu apă din belşug. Efectul este rapid şi de senzaţie.

Dă luciu bordului
Acest preparat e de folos şi pentru maşină. De multe ori, de la soare sau de la produsele chimice de întreţinere, bordul devine mat şi capătă un aspect de vechi. Acest lucru se remediază rapid tot cu puţin ulei casnic. Curăţaţi cu o cârpă uscată şi apoi puneţi pe o bucată de finet puţin ulei. Bordul va căpăta o strălucire deosebită şi va arăta ca nou. La fel se va întâmpla cu toate suprafeţele şterse cu ulei.

Bun în grădină
Uleiul are o întrebuinţare şi în cazul ustensilelor pentru grădinărit care joacă feste şi de ele se prind kilograme de pământ. În aceste situaţii, tot uleiul este salvator. Dacă vă loviţi de această problemă, ungeţi cu ulei cazmaua sau sapa. Pământul nu se va mai lipi, şi treaba va merge... ca unsă.

Votca are calităţi nebănuite

„Apa de foc”, aşa cum este cunoscută votca, este folosită încă din Evul Mediu. Ca băutură, de cele mai multe ori. Dar ea poate avea şi alte întrebuinţări.

Alungă mirosul neplăcut din haine
Un restaurant nu foarte bine aerisit. O petrecere îmbibată cu fum. Un dulap neaerisit. Toate acestea pot lăsa urme mirositoare pe hainele dumneavoastră. Dacă îmbrăcămintea nu trebuie neapărat dusă la curăţătorie, scăpaţi de mirosul neplăcut cu care s-au impregnat dacă veţi folosi... votcă. În acest sens, puneţi într-un vas puţină votcă şi pulverizaţi pe haine. Nu vă faceţi griji! Votca nu pătează şi, după ce se evaporă, mirosurile neplăcute dispar ca şi cum nu au fost.

Porţelanurile şi paharele vor fi ca noi
Multă vreme la modă, apoi aruncate în diverse unghere, porţelanurile par să revină la modă. Dacă însă după perioada în care au fost „sechestrate” prin diverse cutii şi-au pierdut strălucirea, puteţi remedia acest aspect cu... votcă. Udaţi o cârpă fină cu puţină votcă şi ştergeţi serios porţelanul. Veţi fi surprinşi de luciu. Puteţi aplica acelaşi tratament şi obiectelor din sticlă. Rezultatul va fi uimitor şi în acest caz.

Păr strălucitor
Podoaba capilară va fi mai strălucitoare dacă va fi tratată cu votcă. Adăugaţi un dop cu această băutură în sticla cu şampon şi apoi spălaţi părul. Nu doar că podoaba capilară va căpăta o strălucire de invidiat, ci firul de păr va fi mai rezistent.

Adio mucegai!
Mucegaiul ce apare în zonele umede este mai uşor de îndepărtat dacă veţi pulveriza votcă pe suprafeţele în care se instalează. Umpleţi un recipient cu băutură şi aplicaţi în locurile mucegăite. După cel puţin 15 minute frecaţi zona cu o periuţă. Mucegaiul va fi înlăturat şi nu va mai apărea aşa de repede.

Alină durerile de dinţi
Durerile de dinţi îşi pot găsi alinarea rapid tot graţie unui tratament cu votcă. Astfel, în cazul unei dureri spontane, clătiţi gura cu votcă, insistând pe zona dureroasă. Gingia va fi dezinfectată şi amorţită, iar durerea va deveni mai uşor de suportat, lăsându-vă timp pentru o vizită la stomatolog.
Pont! Votca ajută şi în cazul în care v-aţi urzicat. Tamponaţi zona care a luat contact cu urzicile cu puţină vată îmbibată cu votcă, iar iritaţiile se vor calma rapid.

Cafeaua şi întrebuinţările ei minunate

Aproape cel mai băut lichid din lume, după apă, cafeaua are şi alte întrebuinţări. Astfel, în afară de faptul că ajută omenirea să se trezească, lichidul negru poate fi folosit în diverse situaţii cu aceeaşi eficienţă.

Îngrăşământ pentru plante
Plantele dumneavoastră pot arăta superb graţie lichidului întunecat la culoare. De fapt, al zaţului rămas. Puneţi zaţul la rădăcina plantelor, şi acestea vă vor mulţumi în scurt timp, deoarece vor fi mai frumoase şi mai sănătoase.

Ţine la distanţă insectele
Dacă vreţi să scăpaţi de furnici, tot ce trebuie să faceţi este să presăraţi puţină cafea sau doar zaţ pe locurile preferate de aceste insecte. Îşi vor găsi rapid o altă gazdă.
Efectul poate fi obţinut şi în ceea ce priveşte puricii. Dacă animalele dumneavoastră de companie s-au pricopsit cu astfel de „chiriaşi”, soluţia se află în ibric. Când le faceţi baie presăraţi puţin zaţ în blană. Puricii urăsc zdravăn cafeaua, astfel că vor părăsi rapid blana. Un alt avantaj ar fi acela că, după uscare, blana animalelor dumneavoastră va mirosi foarte frumos.

Scrub natural
Unul dintre cele mai bune tratamente pentru piele are la bază tot cafeaua. Zaţ sau proaspăt măcinată mare, cafeaua poate fi un excelent scrub. Puteţi scăpa pielea de celule moarte fie dacă folosiţi zaţ simplu, fie amestecat cu ulei de măsline. Frecaţi bine epiderma la duş şi aceasta va căpăta un aspect strălucitor şi un miros apetisant.

Deodorant fără chimicale
Cafeaua poate fi un excelent deodorant natural. Puneţi un pliculeţ cu zaţ de cafea lângă o scrumieră şi veţi neutraliza rapid mirosul de scrum din încăperi. Trucul poate fi aplicat şi în genţile de antrenament dacă vreţi să scăpaţi de mirosurile neplăcute din tenişi sau din echipament.

Zahărul nu doar îndulceşte

Aliment bun la gust, dar hulit de doamne, care îl acuză că le îngraşă, zahărul nu trebuie să lipsească din cămări. Pentru că, dacă decideţi să nu îl folosiţi la îndulcit, îl puteţi folosi în alte scopuri. Spre exemplu:

Vă scapă de viespi
Zilele de vară în grădină sunt lucrul la care visăm în toate celelalte anotimpuri. Dacă însă petrecerea unei zile afară este încurcată de micile viespi este cazul să luaţi măsuri. Nu vă baricadaţi în case, înfăşurate în haine groase, prin care nu trece acul insectelor. Rezolvaţi totul mult mai uşor! Găsiţi cuibul de viespi, faceţi un sirop din apă fiartă şi zahăr, în cantităţi egale, şi puneţi-l într-o sticlă cu gura largă. Plasaţi sticla în apropiere de cuib şi veţi vedea cum toate insectele cad în dulcea capcană.

Îndepărtează petele
Vara, ţinutele recomandate sunt cele deschise la culoare. Şi tot vara, plimbările în parc, la iarbă verde, sunt mai mult decât indicate. Dacă din neatenţie vreuna dintre ţinutele dumneavoastră s-a pătat de iarbă, nu o aruncaţi! Amestecaţi puţin zahăr şi câteva picături de apă, într-o soluţie foarte concentrată, şi aplicaţi pe pată. Lăsaţi să acţioneze aproximativ 30 de minute, şi apoi spălaţi ca de obicei. Pata va dispărea ca prin minune!

Hrană pentru flori
Femeile iubesc să primească flori. De la ghiocei la gladiole sau trandafiri şi orhidee, florile sunt preferatele doamnelor. Plantele rezistă mai mult dacă faceţi un amestec din trei linguriţe cu zahăr şi două cu oţet şi puneţi în glastră. Amestecul oferă nutrienţi şi luptă cu bacteriile, astfel că florile vor fi frumoase mai multe zile.