de Elena Şerban
Primul aliment cu care oamenii iau contact, laptele, are proprietăţi care îl recomandă în orice dietă, sub orice formă. Însă, laptele nu este doar un aliment-minune, ci are şi alte întrebuinţări.
Taie apetitul
S-a observat că persoanele care beau frecvent lapte, neîndulcit, au o greutate mai mică decât cei care nu au acest obicei. Acest lucru este explicat de oamenii de ştiinţă prin faptul că un pahar cu lapte degresat conţine 8 g de proteine, suficiente pentru ca următoarea masă să fie mai puţin consistentă. Specialiştii recomandă celor care vor să slăbească să bea, cu un sfert de oră înainte de masă, un pahar cu lapte degresat, la temperatura camerei.
Binevenit pentru podoaba capilară
Datorită conţinutului mare de calciu, laptele poate reprezenta un excelent produs de îngrijire pentru păr. Fie sub formă de balsam sau mască de păr, laptele ajută la menţinerea unei podoabe capilare sănătoase, viguroase şi strălucitoare.
Clătiţi părul după spălare cu o cană cu lapte proaspăt, nedegresat, şi lăsaţi să acţioneze cinci-şase minute. Apoi clătiţi din nou podoaba capilară. După doar trei tratamente de acest fel veţi vedea cum părul dumneavoastră va fi senzaţional. În cazul în care nu aveţi la îndemână lapte proaspăt, apelaţi la varianta praf. Amestecaţi o ceşcuţă cu lapte praf cu atâta apă cât să se formeze o cremă groasă. Întindeţi-o pe păr şi lăsaţi-o să acţioneze un sfert de oră. Clătiţi cu apă din belşug.
Vă scapă de mahmureală
De cele mai multe ori, distracţiile sunt încununate cu alcool din exces. Care se pot solda cu o mahmureală... pe cinste. Dacă acest lucru se întâmplă, veţi scăpa rapid de senzaţia de mahmureală cu ajutorul unui pahar cu lapte. Acest lucru se întâmplă deoarece laptele conţine amino-cisteină, care are capacitatea de a neutraliza acetaldehida, substanţă ce se produce după excesul de alcool.
Are efect calmant
Majoritatea femeilor se luptă în fiecare lună cu simptome neplăcute cauzate de menstruaţie. Dureri, stări de agitaţie sau, dimpotrivă, de somnolenţă. Pentru a scăpa de aceste stări neplăcute este indicat să beţi în perioada de dinaintea ciclului menstrual lapte. Specialiştii recomandă să beţi câte o cană cu lapte călduţ, fiert în prealabil. Efectul de calmare este dat de conţinutul mare de calciu şi de vitamina D. În funcţie de vârsta fiecăreia, unele femei au nevoie de o doză mai mare de calciu, între 1.000 şi 1.300 miligrame. Atenţie! Laptele consumat cu multă cafeină, zahăr, sare sau alcool nu are niciun efect. Dimpotrivă! Poate acutiza stările neplăcute.
În loc de pastă de dinţi
Cea mai eficientă pastă de dinţi în lupta cu cariile este... laptele. Acest lucru este posibil deoarece mineralele (mai ales calciul şi fosforul), proteinele şi grăsimea din lapte sunt factori de protecţie extrem de eficienţi împotriva cariilor. Laptele neutralizează pH-ul acid din gură, împiedică aderarea bacteriilor la smalţul dinţilor şi favorizează remineralizarea smalţului acolo unde acesta a fost deja afectat de carii sau tartru. Aşa că specialiştii recomandă ca după fiecare masă să ne clătim gura cu puţin lapte.
Luptă cu SIDA
O reuşită uimitoare a fost anunţată la sfârşitul anului trecut. Laptele protejează de infectarea cu HIV. În acest scop, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Melbourne au vaccinat mai multe vaci. În replică, organismul bovinelor a produs anticorpi, care se regăsesc şi în lapte. Consumul acestui lapte protejează organismul celui care îl bea de infectarea cu HIV, au demonstrat o serie de teste de laborator. Potrivit acestora, spre deosebire de alte tratamente la care se lucrează în prezent, acesta nu presupune costuri mari şi este relativ uşor de obţinut. Laptele va fi testat pe animale şi apoi şi pe oameni.
• Datorită efectului antifungic, plantele de apartament se vor simţi perfect dacă, din când în când, le veţi uda cu puţin lapte.
• Scăpaţi de petele de cerneală de pe hainele copilului dacă puneţi în apa de spălat lapte fierbinte.
Acest aliment este de mare ajutor în casă, deoarece repară crăpăturile fine ale porţelanurilor, vă scapă de petele de cerneală sau îndepărtează petele de pe obiectele din piele. Cum trebuie să procedaţi? Foarte simplu. Puneţi într-un vas mai mare lapte până când lichidul ajunge la trei sferturi. Introduceţi obiectele din porţelan fin crăpate sau fisurate. Puneţi pe flacără şi, când laptele clocoteşte, daţi focul mic. Lăsaţi încă o oră pe focul care arde încet. Porţelanul absoarbe calciul şi mineralele din lapte dacă acesta este fierbinte. În acest fel, porţelanurile se recondiţionează natural. Mobila veche, din lemn preţios, devine ca nouă dacă o veţi şterge cu o cârpă îmbibată în lapte, dar foarte bine stoarsă. Dacă veţi aplica acelaşi tratament pe tacâmurile sau pe bijuteriile din argint, veţi obţine acelaşi rezultat. În cazul în care bijuteriile sau tacâmurile sunt pătate considerabil, ştergeţi-le cu o pastă formată din lapte praf şi apă călduţă. Efectul este rapid şi uluitor. Obiectele sau îmbrăcămintea din piele sunt fine, frumoase şi delicate. Au însă un mare dezavantaj. Se pătează rapid şi, uneori, iremediabil. În cazul în care nu vreţi să le aruncaţi la gunoi, ştergeţi-le cu o cârpă îmbibată în lapte gras. Apoi curăţaţi cu o cârpă din bumbac, foarte curată şi uscată. Tratamentul se aplică fie că e vorba despre pantofi, haine despre piele, mănuşi sau canapele.
• Dacă vreţi să preparaţi peşte dulce şi suculent, marinaţi carnea în lapte pentru 30 de minute.