de Dana Purgaru
Nucile de săpun, cunoscute şi sub denumirea de nuci de spălat, sunt fructe ale unei specii unice de arbori, conţin saponină şi sunt folosite pentru spălarea rufelor, pentru obţinerea de soluţii destinate curăţeniei casei, igienei personale şi a animalelor de companie sau ca îngrăşământ natural. Fiind naturale, reprezintă alternativa optimă la toate produsele de curăţenie din comerţ care conţin chimicale.
Conţin saponină
Nucile de săpun sunt folosite de sute de ani în zone din India, Nepal şi China. Deşi există mai multe specii de arbori ce produc aceste nuci, Sapindus mukorossi este genul cu cel mai mare procent de saponină. Aceşti copaci se găsesc în principal în nordul Indiei şi în Nepal, ajung la o înălţime de 10-20 de metri, înfloresc şi fac fructe după ce ating vârsta de 9 ani. Nucile au iniţial culoarea galbenă, apoi devin maronii. Sunt culese după ce cad din arbori, seminţele sunt îndepărtate, iar cojile sunt uscate la soare, fără a se folosi substanţe chimice.
Saponina din nucile de săpun este eliberată în contact cu apa caldă şi reprezintă alternativa 100% naturală la detergenţii şi substanţele de curăţare bazate pe sodiu lauril sulfat (SLS), cunoscut pentru efectele sale alergene.
„Merg” la circa trei spălări
Nucile de săpun sunt economice. Practic, potrivit echipei de la www.nucidesapun.ro, dintr-un kilogram de nuci pot fi spălate rufele unei familii de patru persoane timp de un an la trei spălări pe săptămână cu maşina automată încărcată cu cinci kilograme de rufe. Se economiseşte astfel mai mult de 50% din bugetul familiei alocat pentru detergentul de rufe.
De asemenea, nucile de săpun sunt uşor de utilizat. Se pun patru-cinci nuci într-un săculeţ din bumbac sau într-o şosetă şi apoi adăugaţi în cuva maşinii de spălat. În contact cu apa se eliberează saponina care curăţă.
La sfârşitul ciclului de spălare scoateţi săculeţul şi puneţi-l la uscat fără a scoate nucile. Acestea pot fi folosite de aproximativ trei ori. În momentul în care nu mai conţin saponină devin subţiri, foarte moi şi au culoarea cafeniu deschis sau cenuşiu.
Au efect antibacterian
Pot fi folosite la spălarea oricărui tip de ţesături, de orice culoare, din bumbac, mătase, lână, vâscoză sau orice altceva şi nu mai este nevoie de balsam de rufe, deoarece rufele vor fi moi şi vor avea miros neutru.
Dacă doriţi să aveţi rufele parfumate natural, adăugaţi câteva picături de ulei esenţial peste săculeţul în care se află nucile înainte de introducerea în maşina de spălat.
Importante sunt şi proprietatea antibacteriană a nucilor de săpun şi faptul că, fiind un produs natural, nu sunt agresive pentru maşinile de spălat sau pentru sistemul de ţevi.
Se utilizează şi în apă rece
Nucile de săpun pot fi folosite şi în apă rece. Ca şi în cazul utilizării apei calde, puneţi patru-cinci nuci de săpun sau echivalentul lor în cazul în care sunt bucăţi separate într-un săculeţ sau ciorap bine legat şi apoi lăsaţi-l într-o cană cu apă foarte fierbinte. Va rezulta o infuzie ce se toarnă în cuva de la maşină peste rufele ce urmează a fi spălate şi adăugaţi săculeţul de bumbac.
În cazul în care spălaţi rufele cu mâna adăugaţi în apă 50 ml soluţie concentrată din nuci de săpun sau procedaţi ca în cazul în care spălaţi cu apă rece şi pregătiţi o infuzie din nuci de săpun.
Pudră sau lichid concentrat
În varianta pudră, ce se poate obţine prin măcinarea nucilor cu o râşniţă de cafea, fie că spălaţi manual sau cu maşina de spălat, adăugaţi două-trei linguriţe cu pudră într-un săculeţ de bumbac, lăsaţi să curgă apă fierbinte peste el sau îl puneţi un cuva maşinii şi spălaţi ca de obicei.
Există şi varianta folosirii lichidului din nuci de săpun. Într-un vas puneţi un litru de apă în care adăugaţi aproximativ 12-14 jumătăţi de nuci de săpun. Lăsaţi să fiarbă până ce s-a evaporat un sfert din lichid şi nucile sunt cafenii deschis sau gri şi moi. După ce se răceşte strecuraţi soluţia şi depozitaţi-o într-un recipient de sticlă închis ermetic. Ca şi pudra, lichidul obţinut trebuie păstrat într-un loc rece şi întunecat, ferit de soare. Poate fi păstrat şi în frigider, pentru câteva zile, dar e mai economic să pregătiţi soluţia de câte ori aveţi nevoie.
Curăţă casa şi corpul
Nucile de săpun sunt o soluţie excelentă şi sănătoasă dacă doriţi să nu mai folosiţi produsele chimice în gospodărie. Saponina curăţă delicat, are calităţi antimicrobiene şi antifungice, are miros neutru şi nu trebuie să vă mai faceţi griji pentru copiii din casă sau pentru animalele de companie ce ar putea fi afectate. Pentru că nucile nu produc multă spumă trebuie să folosiţi mai puţină apă. Pentru a curăţa dulapurile, podelele, gresia sau faianţa, chiuveta sau cada puneţi lichidul concentrat obţinut prin fierberea nucilor într-un recipient cu pulverizator. Pentru geamuri folosiţi 250 ml apă cu 15 ml lichid din nuci de săpun şi 15 ml oţet alb. În cazul vaselor, dar şi pentru a înlocui săpunul, utilizaţi lichidul concentrat în care puteţi pune câteva picături de ulei esenţial, după preferinţe, pentru miros plăcut. Din lichidul concentrat se poate prepara şampon natural şi eficient, cu efect antimătreaţă, prin combinarea cu ceaiuri benefice pentru păr (de urzică, de muşeţel sau de frunze de nuci).
• Un kilogram de nuci de săpun costă în jur de 50 de lei.
• Nucile de săpun sunt produse vegetale, naturale, nu conţin niciun aditiv poluant şi sunt hipoalergenice, fiind recomandate mai ales persoanelor care au probleme de piele la folosirea detergenţilor din comerţ (în special copiii mici).
• Trebuie păstrate într-un mediu uscat, ferit de umiditate; astfel rezistă chiar şi doi ani.
• Nucile de săpun igienizează rufele, dar nu îndepărtează petele evidente, aşadar, înainte de a le băga în maşina de spălat e bine să curăţaţi urmele de mizerie cu bicarbonat de sodiu sau cu înălbitor ecologic.
Ponturi!
- Nucile de săpun pot fi un excelent îngrăşământ pentru plante, deoarece după utilizare nu mai conţin saponină;
- Într-un vas în care aveţi lichid concentrat din nuci de săpun puneţi la înmuiat bijuteriile, le lăsaţi pentru 20 de minute, după care le puteţi freca pentru a îndepărta orice urmă de murdărie cu ajutorul unei periuţe de dinţi vechi.