de Cătălina Tăgârţă
Fie că aleg să meargă în concediu în România, fie într-o altă ţară din Uniunea Europeană, de obicei românii optează pentru transportul cu avionul, trenul sau autocarul. Însă, pentru a se deplasa mai uşor de la un obiectiv turistic la altul, ar putea apela la serviciile unei firme de închirieri autoturisme.
Este necesar ca rezervarea să se facă din timp
În funcţie de destinaţia aleasă şi de firma de la care veţi închiria autoturismul e bine să ţineţi cont de mai multe lucruri. În primul rând este vorba despre rezervare, care în cazul celor mai multe firme e necesar să se facă din timp. În acest sens puteţi căuta pe internet site-uri specializate de închirieri auto. Printre cele mai populare site-uri de închirieri auto se numără: rentalcars.com, autoeurope.eu, inchirieriautoonline.ro sau avis.ro. Spre exemplu, potrivit www.avis.ro, rezervările vor fi confirmate doar pentru o grupă auto, nu pentru un anumit tip/model de maşină, întrucât este posibil ca unele grupe auto să nu fie disponibile la anumite birouri de închiriere. În plus, înainte de a achita e bine să citiţi cu atenţie condiţiile generale de închiriere. Şi fiţi atenţi la opţiunile suplimentare pe care aţi putea să le comandaţi ulterior - de exemplu scaunul pentru copil - şi la taxele suplimentare de circulaţie, kilometraj nelimitat sau nu.
Şoferul suplimentar, prezent în momentul preluării
Odată confirmată rezervarea, orice modificări aduse acesteia pot afecta preţul şi/sau disponibilitatea vehiculului. În plus, nu uitaţi să aveţi la dumneavoastră numărul rezervării în momentul în care mergeţi să ridicaţi autovehiculul, dar ideal ar fi să întrebaţi dinainte dacă mai aveţi nevoie şi de alte documente în acest sens. Spre exemplu, ar fi bine să aveţi pregătite: actul de identitate sau paşaportul şi permisul de conducere valid, deţinut de minimum 12 luni. În cazul în care există un şofer suplimentar, trebuie să fie prezent şi acesta la momentul preluării maşinii.
Nu acceptaţi contracte pe care nu le înţelegeţi
Citiţi cu atenţie contractul de închiriere şi cereţi lămuriri dacă nu înţelegeţi clauzele. Starea autovehiculului şi nivelul combustibilului trebuie stabilite în prezenţa reprezentantului companiei de închirieri, iar dacă maşina prezintă avarii, cereţi să fie menţionate în procesul-verbal de predare-primire, care trebuie să fie semnat, neapărat, şi de reprezentanţii companiei. Nu uitaţi să cereţi un număr de telefon la care puteţi suna în cazul în care maşina sau dumneavoastră păţiţi ceva.
Solicitaţi o asigurare împotriva oricărui risc
Înainte de a lua maşina de la firma de închirieri verificaţi şi tipurile de asigurări incluse în tarif. Dacă aveţi orice fel de îndoieli cu privire la acestea, solicitaţi o asigurare împotriva oricărui risc pentru perioada în care închiriaţi maşina. Şi nu uitaţi să încheiaţi asigurări şi să plătiţi taxe pentru podurile şi ţările în care ajungeţi. De altfel, nici benzina nu este inclusă în preţul de închiriere - care variază de la o firmă la alta, între 20 şi 50 de euro/zi, spre exemplu. În ceea ce priveşte durata minimă de taxare, de obicei aceasta este de 24 de ore. În cazul în care maşina e returnată chiar şi cu 30 de minute mai târziu de ora stabilită, se va taxa o zi suplimentară.
Predarea, doar unui agent abilitat al companiei
În ceea ce priveşte predarea maşinii, aceasta trebuie lăsată la locul prevăzut în contractul de închiriere, dar doar unui agent abilitat al companiei de la care aţi luat-o. Nu uitaţi să verificaţi din nou starea autovehiculului şi nivelul combustibilului în prezenţa reprezentanţilor firmei cu care aveţi contract. În situaţia în care aţi fost implicat într-un accident sau dacă maşina a fost avariată sub o altă formă prezentaţi documentele de constatare amiabilă şi/sau pe cele emise de Poliţie în acest sens. Însă, pentru eventualitatea unui litigiu, ar fi bine să păstraţi şi dumneavoastră copii de pe contractul de închiriere, corespondenţa şi fotografiile efectuate de Poliţie ori martori.
• Anumite companii de închiriere vă pot solicita să depuneţi o garanţie corespunzătoare cu suma datorată pentru închiriere. Aceasta va acoperi orice degradare a autovehiculului închiriat.
Nu uitaţi să întrebaţi personalul specializat dacă puteţi părăsi ţara (România sau oricare alta) cu autovehiculul pe care l-aţi închiriat. Spre exemplu, potrivit site-ului www.avis.ro, maşinile Mercedes, vehiculele de tip 4X4/SUV (grupele K, O şi P) şi microbuzele cu 8/9 locuri (grupa L) nu au dreptul de a părăsi România. Toate celelalte vehicule pot călători doar în următoarele ţări europene (pentru care este necesară notificarea în prealabil): Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Luxemburg, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, dar şi în Franţa, Grecia şi Italia, pentru acestea trei din urmă fiind interzisă trecerea către insule.
Pe de altă parte, dacă intenţionaţi să călătoriţi cu autoturismul închiriat nu uitaţi să vă interesaţi dinainte cu privire la regulile de circulaţie din ţara în care mergeţi.
• Cele mai multe societăţi de închirieri maşini solicită o taxă suplimentară de „asigurare pentru şoferul tânăr“, pentru cei care au mai puţin de 25 de ani.