de Cătălina Tăgârţă
Vi s-a întâmplat să vă consideraţi nedreptăţiţi când aţi primit o amendă sau ca maşina dumneavoastră să fie singura ridicată de echipele speciale, deşi multe altele de lângă ea erau parcate tot neregulamentar? În cazul în care consideraţi că primiţi amenda pe nedrept, e bine să ştiţi că legislaţia a lăsat câteva portiţe prin care vă puteţi apăra. Iată, aşadar, cum puteţi scăpa, legal, de amenzile date de Poliţia Rutieră, Poliţia de Ordine Publică, Jandarmerie sau orice altă instituţie a statului abilitată să aplice sancţiuni contravenţionale.
Scrieţi la „Observaţii”: „Constatarea nu corespunde adevărului”
Întoarcerea pe linia continuă, de exemplu, se sancţionează cu amendă între 675 şi 1.500 lei şi 6 puncte de penalizare. Puţină lume ştie că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, lasă multe portiţe pentru ca amenda să nu mai fie achitată niciodată. Potrivit unui articol publicat pe www.bistritanews.ro, după constatarea contravenţiei de agentul de circulaţie, acesta are obligaţia să vă întrebe dacă aveţi de făcut observaţii. Observaţia cel mai des folosită de foarte multă lume este următoarea: „Constatarea nu corespunde adevărului”. Următorul pas legal care trebuie făcut de poliţist este să vă întrebe dacă doriţi sau nu să semnaţi procesul-verbal şi să luaţi un exemplar.
Puteţi refuza să semnaţi procesul-verbal
Dacă şoferul depistat că a încălcat Codul Rutier refuză să semneze procesul-verbal, agentul este obligat să aducă un martor. Însă de faţă cu acesta se poate face de obicei doar dovada refuzului conducătorului auto de a semna procesul-verbal şi a primi un exemplar, nu şi de atestare a săvârşirii contravenţiei. În această situaţie, procesul-verbal va fi trimis la domiciliul şoferului, unde trebuie să ajungă în maximum 30 de zile. Articolul 27 din OUG 2/2001 prevede că una dintre cele două posibilităţi de comunicare a procesului-verbal va fi prin poştă, cu confirmare de primire. Acest lucru presupune ca destinatarul, respectiv conducătorul vehiculului sau pietonul, să semneze de primire pentru procesul-verbal. Dacă nu este acasă când vine poştaşul, dacă locuieşte la altă adresă decât cea din buletin o perioadă de zece zile sau dacă pur şi simplu nu merge la Poştă să ridice procesul-verbal şi să semneze, documentul va fi trimis înapoi la Poliţie.
Necomunicată contravenientului într-o lună, suma se prescrie
Poşta păstrează corespondenţa doar vreme de zece zile. În acest caz, Poliţia Rutieră fie retrimite documentul prin Poştă, fie aplică cea de-a doua variantă de comunicare prevăzută de acelaşi articol 27: prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces-verbal semnat de cel puţin un martor, se mai arată în articolul publicat de Bistritanews.ro. Aşadar, portiţa legală de scăpare care se află în Ordonanţa 2/2001 este prevăzută de articolul 14, care stabileşte că „executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii”, respectiv data când a fost scris/întocmit de poliţist. Cu alte cuvinte, dacă Poliţia nu poate face dovada că v-a comunicat procesul-verbal în termen de 30 de zile, sub semnătura dumneavoastră, teoretic, amenda primită nu mai poate fi executată de Direcţia Finanţelor Publice.
• Pentru a evita să vi se ridice maşina parcată în locuri nepermise puteţi recurge la următorul truc: viraţi roţile la maximum. În felul acesta nu vor avea cum să fixeze „prinzătoarele” pentru a o ridica pe platformă
Ideal e să conduceţi prudent, fără viteză prea mare, fiindcă principala victimă în caz de accident poate fi chiar şoferul. În situaţia în care aveţi de-a face cu radare, e bine de ştiut că fotografiile făcute de camerele radar surprind autoturismul doar din spate, deci identificarea şoferului după faţă nu poate fi efectuată. În situaţia în care în ziua în care aţi fost „luat” de radar împrumutaserăţi maşina cuiva, spre exemplu, declaraţi acest lucru organelor competente. Pentru a aplica sancţiunea, Poliţia Rutieră trebuie să facă dovada că persoana trecută de dumneavoastră în invitaţie a condus sau nu autoturismul. Apoi, pasul recomandat este să trimiteţi înştiinţarea de plată la Poliţie, ca să redirecţioneze amenda către cine a condus de fapt maşina. Iată şi alte sfaturi utile şi legale pentru a fenta o amendă pentru radar. Îi puteţi cere poliţistului ordinul de serviciu prin care are misiunea să efectueze radar în locul cu pricina. Motivul este eliminarea suspiciunii de ieşire la şpagă. Dacă nu are ordinul, acest lucru trebuie trecut în procesul-verbal. Apoi, puteţi cere avizul de control recent al aparatului radar la o instituţie abilitată, prin care să se specifice că acesta e conform cu normele tehnice. Dacă nu-l are nici pe acesta, treceţi şi acest lucru în procesul-verbal. A treia variantă este să nu semnaţi amenda şi să cereţi să vi-o trimită acasă, unde majoritatea continuă cu varianta de lipsă de la domiciliu.