de Cătălina Tăgârţă
- Vreţi să călătoriţi cu trenul prin Europa?
Fie că aveţi rău de avion, fie că nu deţineţi permis de conducere, dacă vreţi să faceţi o călătorie prin Europa puteţi opta cu încredere pentru o variantă sigură şi destul de rapidă: trenul. Acesta poate atinge o viteză de până la 300 de kilometri pe oră, lucru care vă va permite să admiraţi şi peisajul, iar dacă optaţi pentru o clasă anume, veţi putea trage şi un pui de somn. În acest sens, CFR Călători oferă pe site-ul său mai multe sfaturi şi ponturi pentru românii care optează pentru această variantă de transport în comun.
Fiţi atenţi la afişele cu destinaţia
Multe linii ultrarapide traversează Europa în toate direcţiile, toate oferind vagoane confortabile de clasele I şi II, plus catering. Însă reprezentanţii CFR Călători atrag atenţia, pe site-ul oficial www.cfrcalatori.ro, că rezervarea locurilor este obligatorie şi trebuie plătit un supliment în acest sens.
Numărul vagonului şi cel al locului le veţi găsi tipărite pe legitimaţia de călătorie. Dar e bine să fiţi gata de îmbarcare în momentul în care trenul soseşte în staţie, întrucât opririle în gări sunt de obicei foarte scurte. Fiţi foarte atenţi şi la afişele cu destinaţia şi/sau numărul vagonului. Puteţi vedea dacă acesta din urmă este clasa I sau a II-a după numerele aflate pe el, în apropierea uşii sau pe o fereastră. Însă există şi trenuri care au ambele clase în acelaşi vagon.
Opririle în gări pot fi anunţate într-o limbă străină
Atenţie! Oraşele mari au mai multe gări, iar trenurile înspre şi dinspre acestea nu opresc întotdeauna la toate. De aceea, e bine să verificaţi cu atenţie locaţia de unde urmează să vă îmbarcaţi, pentru a nu pierde cursa. Apoi, dacă trebuie să coborâţi la o anumită gară dintr-un oraş în care vreţi să ajungeţi, verificaţi dacă trenul pe care îl luaţi opreşte într-adevăr acolo. Poate fi intimidant să ajungi într-o ţară căreia nu-i cunoşti limba. În aceste condiţii, e bine ca în gări să căutaţi pictograme universale pentru a vă descurca mai uşor. Opririle în gări nu sunt anunţate întotdeauna sau pot fi anunţate într-o limbă străină pe care nu o înţelegeţi. Aşa că ar fi bine să verificaţi programul trenului, să notaţi ora de sosire şi numele ultimelor staţii de dinaintea celor la care trebuie să coborâţi. În străinătate, numele gărilor sunt afişate vizibil pe peroane. Însă, dacă tot nu sunteţi sigur, cel mai bine e să întrebaţi totuşi un angajat al căilor ferate sau un alt pasager pe care îl vedeţi coborând.
Şi încă ceva: vagoanele unui tren pot fi separate la un moment dat şi trimise în direcţii diferite, aşa că trebuie să vă asiguraţi că vagonul în care sunteţi merge la destinaţia pe care o aveţi trecută pe bilet.
În caz de întârzieri, primiţi gustări şi băuturi răcoritoare
În caz de anulări sau întârzieri ale curselor, pierderea/deteriorarea bagajelor sau rănirea ori decesul în accident feroviar, călătorii cu trenul în ţările Uniunii Europene au dreptul la o serie de despăgubiri. Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPSR), sumele primite de călători în astfel de cazuri pleacă de la 330 de euro/bagaj pierdut şi pot ajunge la peste 21.000 de euro în caz de deces.
În cazul anulărilor sau întârzierilor, companiile feroviare au obligaţia să informeze asupra situaţiei. Dacă se anunţă că veţi ajunge la destinaţia finală cu o întârziere de cel puţin o oră, atunci aveţi dreptul să vă anulaţi călătoria şi să solicitaţi rambursarea imediată a preţului biletului, integral sau doar pentru segmentul de călătorie neefectuat. Dacă întârzierea vă împiedică să vă îndepliniţi scopul călătoriei, aveţi dreptul să beneficiaţi inclusiv de transport gratuit înapoi la punctul de plecare. De asemenea, în funcţie de durata de aşteptare, trebuie să primiţi gustări şi băuturi răcoritoare.
Puteţi avea dreptul şi la cazare gratuită
În cazul în care sunteţi nevoit să aşteptaţi peste noapte într-o locaţie anume, atunci trebuie să beneficiaţi de cazare gratuită. Dacă alegeţi să vă continuaţi călătoria în condiţiile date sau acceptaţi propunerea de a folosi alt mijloc de transport pentru a ajunge la destinaţie, aţi putea avea dreptul la despăgubiri. Acestea sunt în valoare de 25% din preţul biletului pentru întârzieri între una şi două ore şi 50% din preţ pentru întâzieri de peste două ore. Excepţie face cazul în care aţi fost informat în legătură cu întârzierea înainte de a cumpăra biletul sau în cazul în care întârzierea survine în circumstanţe excepţionale.
Dacă bagajele înregistrate au fost pierdute sau deteriorate în cursul călătoriei, aveţi dreptul la despăgubiri, cu excepţia cazului în care acestea au fost împachetate necorespunzător. Şi, dacă puteţi dovedi valoarea conţinutului bagajului, puteţi primi despăgubiri de până la 1.300 de euro pentru fiecare bagaj înregistrat şi lăsat în boxa special amenajată pentru acestea.
Atenţie! Reprezentanţii CFR călători atrag atenţia şi asupra hoţilor de buzunare. Aceştia pot fi oriunde e aglomerat, atât în mijloacele de transport, cât şi în gări. Referitor la bagajele de mână, pasagerii le poartă singuri de grijă, aşa că ar trebui să le faceţi cât mai uşoare posibil!
În cazul în care optaţi pentru o cursă de noapte trebuie să luaţi în considerare faptul că, deşi unele oferă şi locuri „obişnuite”, altele au numai locuri de dormit. Însă, dacă bugetul dumneavoastră este limitat, luaţi în considerare cuşetele sau bancheta rabatabilă. Cuşetele sunt compartimente mixte, şi pentru bărbaţi, şi pentru femei, cu maximum patru paturi la clasa I şi patru sau şase paturi la clasa a II-a. Acestea sunt dotate cu un cearceaf, o pătură şi o pernă, dar pregătiţi-vă să dormiţi în hainele de stradă. Banchetele rabatabile sunt disponibile în puţine trenuri şi, în general, se găsesc numai la clasa a II-a. Însă, pentru confort maxim şi intimitate, ar fi bine să rezervaţi un loc într-un compartiment la clasa I (pentru unul sau doi pasageri) ori la clasa a II-a (doi sau trei pasageri). Acestea sunt dotate de obicei cu o chiuvetă, însă toaleta poate fi găsită la capătul coridorului. Dar pentru a avea un loc asigurat, este recomandat să faceţi rezervarea cât mai devreme posibil. Mai există şi varianta trenurilor-hotel. Acestea aparţin de gama de lux, întrucât sunt dotate şi cu vagoane restaurant şi bar, iar cina şi micul dejun pot fi incluse în preţ. Pasagerii care optează pentru transportul de noapte e bine să ştie că însoţitorul de vagon poate strânge legitimaţiile şi paşapoartele pentru realizarea formalităţilor de la graniţă. Astfel vă veţi putea bucura de un somn neîntrerupt, iar documentele vă vor fi returnate a doua zi dimineaţă.
• Persoanele care depistează orice tip de nereguli în timpul călătoriei cu trenul pot anunţa Protecţia Consumatorului la numărul 021/9551