de Cătălina Tăgârţă
Odihna este extrem de importantă pentru ca organismul să funcţioneze în parametri normali, iar obiceiurile pe care le aveţi pot contribui la lipsa unui somn de calitate, ceea ce poate duce la alte probleme de sănătate.
Insomnia/hipersomnia, semnalate la 75% dintre depresivi
Somnul este o componentă importantă pentru sănătatea indivizilor încă din primii ani de viaţă. De altfel, potrivit Societăţii Europene de Studiu al Somnului (ESRS), medicina somnului ar trebui să deţină o specializare recunoscută în toate ţările europene. „Insomnia şi/sau hipersomnia sunt semnalate la 75% dintre persoanele cu boli depresive şi sunt asociate cu creşterea de zece ori a riscului de dezvoltare a bolilor depresive şi tulburărilor bipolare”, a declarat profesor doctor Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi Fondatorul Secţiunii de Somnologie. Anul acesta, specialiştii au serbat Ziua Mondială a Somnului (14 martie) sub sloganul „Somn odihnitor, Respiraţie uşoară, Corp sănătos”, un mesaj 3 în 1, cu scopul de a evidenţia factorii de risc ai apneei în somn care pot fi preveniţi.
Persoanele care suferă de apnee nu mai pot conduce vehicule
Somnolenţa şi problemele legate de somn determină 20% dintre accidentele rutiere şi au dus la catastrofe majore industriale şi de trafic în ultimii ani. Din acest motiv, potrivit unui ordin al Ministerului Transporturilor de la sfârşitul anului trecut, persoanele care suferă de sindromul de apnee în somn sever, netratat, nu sunt apte de a conduce vehicule. „În populaţia generală, problemele de somn sunt reprezentate de somnul prea scurt şi deficitul de somn, dar şi de existenţa unor boli nediagnosticate sau ignorate, precum insomnia, sindromul de apnee, hipersomnia şi administrarea unor anumite medicamente”, a declarat doctor Oana Deleanu, preşedintele Secţiunii de Somnologie şi Ventilaţie Noninvazivă din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
„Evitaţi călătoriile după o zi obositoare de lucru”
Iată care sunt efectele periculoase ale somnolenţei la volan: iluzii vizuale, deci atracţii fatale; euforie/optimism crescut cu privire la capacitatea de a şofa; asumarea unor riscuri mai mari; percepţie distorsionată a deficitului de vigilenţă, plus efectul alcoolului - care la somnoroşi se dublează. Din aceste motive, specialiştii recomandă să vă planificaţi călătoria, să opriţi la intervale regulate şi să evitaţi somnolenţa. „Pentru siguranţă, încercaţi să evitaţi deplasările cu maşina între miezul nopţii şi ora 6:00, dar şi călătoriile lungi. Şi mai ales singuri, fără alţi pasageri în maşină! Aceştia v-ar putea ţine de vorbă, să nu adormiţi. Nu plecaţi la drum după o noapte nedormită şi evitaţi călătoriile după o zi obositoare de lucru! Pentru persoanele care dorm mai puţin de cinci ore pe noapte, probabilitatea de a avea un accident este de patru, cinci ori mai mare”, a mai spus doctor Oana Deleanu.
Daţi dovadă de responsabilitate
Şoferii îşi pot da seama că riscă să adoarmă la volan dacă observă următoarele semne: căscat, lăcrimatul ochilor, clipit des, dificultate de a ţine ochii deschişi, vedere dublă sau înceţoşată, nevoia imperioasă de a închide ochii sau chiar de a aţipi, neatenţie, anxietate, scăderea vitezei de reacţie sau devieri de la traiectoria normală. De regulă, conducătorii auto încearcă să reducă somnolenţa folosind diverse strategii: deschid geamurile, dau muzica tare, mestecă gumă sau pornesc aerul condiţionat. Însă niciuna dintre aceste măsuri nu este eficientă, cel mult poate doar să întârzie evenimentul cu câteva minute. „Somnul este singura măsură eficientă împotriva somnolenţei. De aceea, sfatul pentru cei aflaţi în situaţia amintită este simplu. Nu încercaţi să opuneţi rezistenţă, căci până la urmă tot vă va doborî! Mai bine opriţi într-o zonă sigură, beţi o cafea sau două şi dormiţi vreme de 15-20 de minute înainte de a relua călătoria. În caz contrar, dacă veţi conduce în această stare veţi da dovadă de iresponsabilitate, căci veţi pune în pericol nu doar viaţa dumneavoastră, ci şi a celor din jur”, a atras atenţia medicul.
Ştiaţi că... o cafea băută atunci când vă e somn îşi face efectul în circa 30 de minute? De aceea, nu porniţi la drum imediat ce aţi terminat de băut „elixirul-minune”! Acesta nu va reduce somnolenţa decât după jumătate de oră, iar în combinaţie cu somnul vă va menţine treaz încă 60-90 de minute.
România, pe locul 10 la şoferi adormiţi în trafic
Potrivit studiului „Wake up bus”, efectuat online, din 19 ţări participante, România s-a situat pe locul 10 ca frecvenţă a adormirii la volan, dar pe locul 5 ca număr de accidente la volan cauzate de somnolenţă. „Dintre accidentele rutiere astfel provocate, 44% s-au produs în timpul orelor de serviciu, toţi şoferii implicaţi fiind conştienţi că, din diferite motive, nu s-au odihnit suficient în noaptea anterioară. Iar dintre bărbaţii respondenţi la chestionar (chiar şi în absenţa somnolenţei sau a accidentelor rutiere), peste 60% prezentau risc intermediar sau mai mare de a suferi de sindrom de apnee în somn”, a mai amintit doctor Oana Deleanu.