de Cătălina Tăgârță
Indiferent că e vorba despre un accident soldat cu fractură, despre o intervenție chirugicală la un pacient diagnosticat cu cancer, despre dorința de a pierde câteva kilograme în greutate sau despre o simplă durere de spate, oamenii trebuie să se adreseze unui kinetoterapeut specializat. Loredana Munteanu (foto) are competență în ortopedie-traumatologie, este specializată pe drenajul manual la gravide/post-mastectomie și ne-a oferit câteva sfaturi despre stilul de viață sănătos.
Picioare și mâini umflate în urma intervențiilor chirurgicale
- Loredana, cât de deschiși sunt pacienții români când vine vorba despre recuperare medicală?
- Din păcate, românii sunt obișnuiți ca după operație să meargă acasă, unii se mai întorc la control, alții uită/ignoră complet acest lucru. Spre deosebire de străini însă, foarte puțini se gândesc să se adreseze unui kinetoterapeut, putând să prevină astfel foarte multe complicații - cum ar fi edemul postmastectomie sau postintervenție cancer de col uterin. Din păcate, sunt multe cazuri cu edeme (picioare sau mâini foarte umflate) apărute în urma unei intervenții. În străinătate, chiar medicii îi trimit pe oameni la un specialist în recuperare, să ia preventiv măsuri. Însă, la noi, colaborarea cu doctorii nu este foarte evoluată. Sper ca pe viitor să fim mult mai apropiați.
- Cât de grav poate fi edemul și ce e de făcut?
- Sunt mai multe tipuri de edem. Dacă este generalizat (deci piciorul este de trei ori mai mare decât în mod normal), iar când apeși rămâne o gaură - acesta-i semnul godeului. Dar poate fi și mai grav de-atât. Este populară expresia: „Am picioarele butuc”. Ei bine, în acest caz poate fi vorba despre un edem fibros (cu toate toxinele adunate acolo), iar munca terapeutului este cu adevărat mult mai mare, fiindcă pentru a debloca trebuie să apese foarte tare, să vină cu o presiune puternică, să mobilizeze, căci zona e ca și anesteziată! Și chiar dacă rezultate se pot vedea încă din primele ședințe, e mult de lucru până la o detensionare completă.
„Pe măsură ce se apropie seara reduceți consumul de apă”
- Pentru a nu mai ajunge în aceste situații disperate, ce se poate face în scop preventiv?
- Se recomandă cât mai multă mișcare și un stil de viață sănătos, iar dacă ședințele de radioterapie - în cazul bolnavilor de cancer - continuă și după operație, atunci cu atât mai mult este indicată mișcarea. Adjuvant în lupta cu bolile oncologice se pot urma și terapii alternative care întăresc persoana atât pe plan psihic, cât și fizic. Ca exemple, putem menționa terapia craniosacrală, Bowen, prananadi, taiji, qigong... Apoi, e recomandat ca pacienții să facă multe băi cu sare și să nu mănânce dulce. Ei în general știu toate aceste lucruri, dar, din păcate, nu le respectă.
- Apa are vreo legătură cu picioarele umflate? Se spune că ar fi vorba despre retenție de lichide în organism.
- Da, este o legătură. Tocmai de aceea eu le recomand tuturor pacienților mei ca, pe măsură ce se apropie seara, să reducă semnificativ consumul de apă, căci noaptea organismul ajunge într-o stare de stand by, și de aceea oamenii se trezesc dimineața cu degetele și cu picioarele umflate. În plus, pe pacientele operate de cancer și care fac edeme le învăț să evite lactatele! Interdicția ține de medicina chineză, care spune că aceste produse slăbesc splina, o fac leneșă, iar limfa are de suferit.
„Mâncați produse calde, la ore fixe”
- Dar de întărit, cum poate fi întărită splina? Deci implicit eliberat traseul sistemului limfatic...
- Trebuie întărită prin mișcare. Dar dacă eu nu fac nici mișcare, și îi mai dau și lactate splinei, lucrurile duc spre mai rău. Ideal e să mănânc produse calde, la ore fixe, ca să ajut splina. Indiferent că ești gravidă, că treci printr-un cancer de orice fel, că vrei să scapi de celulită sau să slăbești... ideal e să ai mese calde la ore fixe. Dacă nu reușești să mănânci cald, cel puțin bea un ceai fierbinte. Deci, spre exemplu, ceai fierbinte, sandviș, apoi din nou ceva cald, căci stomacul are nevoie de circa 36-37 grade ca să digere bine. Noi nu-i aducem întotdeauna alimentele la această temperatură, așa că îngreunăm digestia. În plus, pentru că stomacul are nevoie de această temperatură merge și aduce temperatură din extremități, dar ulterior nu-l mai trimite înapoi, așa că se ajunge la stază de sânge în stomac. Și îi invit pe cititori să facă un mic experiment: să observe cum după o masă rece li se răcesc mâinile și picioarele.
„Organismul cere echilibrare în toate”
- Ce alte sfaturi alimentare le mai dai bolnavilor sau gravidelor care vin la tine la cabinet?
- În ultima vreme foarte multe persoane trec la vegetarianism. Întrucât am fost și eu vegetariană un an și jumătate, îmi permit să le atrag atenția asupra câtorva lucruri. Eu, spre exemplu, am grupa sangvină 0-1, specifică oamenilor carnivori, și n-am ținut cont de acest lucru, așa că m-am dus mult în jos. Plus că eram un vegetarian neinformat, mâncam numai frunze și morcovi și mă simțeam atât de obosită, încât nu mai puteam ridica o cană cu apă. Așadar, ideea e următoarea: eu nu sunt împotriva vegetarienilor, doar că am experimentat pe pielea mea că organismul cere echilibrare, vrea din toate câte puțin, excluse fiind doar prăjelile și grăsimile. Trebuie să-ți asculți organismul. Bineînțeles, nu mănânci mult, dar să satisfaci puțin. Și-am mai observat ceva: mănâncă dimineața până nu mai poți, la prânz ponderat, iar seara doar te faci că ciuguli câte ceva. Bea multă apă în timpul zilei, iar spre seară uită de ea, ca să nu o acumulezi în organism, să nu te îngrași.
- Legat de drenaj, ce ar mai fi de spus?
- Eu am o schemă după care lucrez, iar de la un caz la altul pot combina manevrele cu masaj anticelulitic, cu alte proceduri pe care le știu. Până nu rezolv ceva nu las omul să plece din mâna mea... Dar depinde foarte mult și de client, căci dacă e vorba de o persoană foarte grasă, care nici nu cooperează, nici nu face sport, nu ține dietă, pot să muncesc eu mult și bine... De aceea spun tuturor că sarcinile se împart la doi. Adică eu îmi fac treraba, dar tu acasă trebuie să ții cont de sfaturile mele, să faci exercițiile recomandate...
„Mişcarea favorizează circulaţia limfatică“
- Ce altceva mai pot face gravidele pentru a se simți bine?
- E bine să facă mișcare, deoarece contracția musculară e un puternic favorizant al circulației limfatice. Edemele vin la pachet cu dureri de spate, iar după drenajul limfatic manual, care se face foarte ușor pe picioare (în situația gravidei nu se accesează zona claviculară și cea inghinală, întrucât acestea fiind două mari puncte de drenare există risc de avort spontan sau de naștere prematură), gravida spune că nu o mai dor picioarele, spatele...