de Raluca Grinţescu
Poate aţi observat că persoanele bolnăvicioase sunt, de obicei, şi persoane negativiste. Desigur, nu e uşor să fii fericit când eşti mereu bolnav sau ai dureri. Ştiinţa este însă de părere că emoţiile sunt cele care cauzează durerile cronice - şi nu invers.
Cum afectează stresul corpul?
Ca reacţie la stresul psihologic sau la anumiţi factori de stres fizic se declanşează un proces inflamatoriu. Conform Science Daily, un studiu recent efectuat de Universitatea Carnegie Mellon a demonstrat că stresul psihologic cronic este asociat cu pierderea abilităţii corpului de a regla reacţia inflamatorie. Aceste studii arată pentru prima oară că efectele stresului psihologic asupra abilităţii corpului de a-şi regla starea de inflamaţie pot favoriza dezvoltarea şi evoluţia unor boli precum cele cardiovasculare, astmul şi tulburările autoimune. Dr. Susanne Babbel, un psiholog specializat în depresia indusă de traume, explică faptul că „durerea cronică nu este cauzată doar de rănile fizice, ci şi de stres şi de probleme emoţionale.”
Ce este durerea cronică?
Conform Departamentului Veteranilor din SUA, aproximativ unul din trei americani suferă de o formă de durere cronică în viaţă, iar un sfert dintre aceştia nu îşi pot desfăşura activităţile zilnice din cauza durerii cronice. Studiile arată că mulţi pacienţi care suferă de dureri cronice (până la 100% dintre aceşti pacienţi) pot fi diagnosticaţi cu depresie. De asemenea, între 15% şi 35% dintre pacienţii cu dureri cronice prezintă simptome de stres posttraumatic. Între 80% şi 90% dintre occidentali suferă de astfel de probleme cronice la nivelul gâtului sau al zonei lombare.
Ce spune locul durerii despre ceea ce simţiţi
După cum ne atrage atenţia dr. Babbel: „Deseori, o durere fizică acţionează ca un semnal de alarmă care indică faptul că mai sunt probleme emoţionale nerezolvate şi traume la nivelul sistemului nervos.”
Dureri de gât
Aveți vreodată senzaţia că o persoană vă „stă în gât”? Ei bine, chiar aşa şi este! Durerile de gât arată că nu puteți ierta o persoană sau pe voi înșivă. În loc să vă lăsați stăpâniți de resentimente şi de mânie, faceți o listă mentală cu lucrurile bune pe care le ştiți despre acea persoană sau despre dumneavoastră. Ideea este să începeți în mod conştient să iertați.
Dureri de la nivelul umerilor
Durerile de umeri sunt deseori însoţite de o senzaţie de greutate pe piept. Acestea indică faptul că duceți o povară emoţională. De aici şi zicala „cocoşat de griji”. Faceți-vă un masaj şi încercați să găsiți o soluţie pentru problema dumneavoastră, în loc să o purtați cu voi. Puteți vorbi cu un prieten, cu un membru al familiei sau cu un psiholog, pentru a căpăta o altă perspectivă asupra problemei şi a învăţa să fiți proactivi.
Dureri în partea superioară a spatelui
Dacă aveți dureri în partea de sus a spatelui, probabil că simţiți lipsa unui suport emoţional. Deseori, acest sentiment este însoţit de dureri de umeri. Poate că nu vă simţiți iubiți sau poate vă reprimați propria dumneavoastră iubire. Dacă acesta este cazul, atunci căutați modalităţi prin care să puteți primi, dar şi să oferiţi, dragoste. Poate vă dați seama că partenerul sau prietenii dumneavoastră îşi exprimă dragostea altfel decât o faceți voi. Încercaţi să găsiţi un limbaj comun pentru a vă comunica reciproc dragostea.
Dureri lombare
Durerile lombare sunt deseori asociate cu grijile de ordin financiar. Dar, ca şi durerile din partea de sus a spatelui, pot fi şi un semn că duceți lipsă de sprijin emoţional. Dacă aveți probleme cu banii, încercați să vă revizuiţi bugetul, cereți o mărire de salariu sau consultați un specialist financiar. Poate că nu luați deciziile cel mai bune în plan financiar.
Dureri ale coatelor
Durerile de la nivelul coatelor au legătură cu rezistenţa opusă schimbărilor din viaţă. Dacă vă simţiți braţele rigide, este posibil să nu fiți suficient de flexibili. Dacă nu le simţiți suficient de puternice, încercați să vă reevaluați limitele şi ţelurile în viaţă. Gândiți-vă la nevoile dumneavoastră şi la felul în care vă puteți adapta la nevoile celor din jur. Când învățați să nu mai fiți la fel de rigizi sau de flexibili, veți descoperi că e mult mai uşor să vă bucurați de viaţă.
Dureri de mâini
Mâinile sunt cele pe care le întindeți spre ceilalţi şi cu care intrați în contact cu ei. De aceea, durerile de mâini pot indica faptul că nu întindeți suficient de mult mâinile către familie şi prieteni. De ce nu-i sunați pe unul dintre copii? Sau înscrieți-vă la un curs de artă cu prietenii! Viaţa dumneavoastră socială va înflori de îndată ce devine o prioritate.
Dureri la nivelul șoldurilor
Şoldurile sunt esenţiale pentru mobilitate. Dacă vă este frică de mişcare sau vă opuneţi schimbării, pot să devină dureroase. Astfel de dureri pot însemna şi că evitați să luați decizii. În loc să vă faceți griji, scrieți avantajele şi dezavantajele fiecărei opţiuni şi aveți încredere că veți lua decizia corectă. Puteți face şi o listă cu lucrurile care vă îngrijorează şi motivele, pentru a le depăşi şi a merge înainte.
Dureri la gambe
Durerea de gambe poate fi declanşată de gelozie şi de resentimente. Găsiți aspecte pozitive din viaţa şi personalitatea dumneavoastră. Nu uitați că gelozia acţionează în sensul opus celui pe care-l doriți. În loc să vă comparați cu alţii, concentrați-vă pe a vă construi o viaţă de care să fiți mândri.
Dureri de genunchi
Durerile la genunchi pot însemna multe lucruri, cum ar fi refuzul de a merge înainte, dar pot fi şi un semn de ego nemăsurat. Dacă vă lăudați oricui vă ascultă, fiți mai rezervat. Încercați să faceți câteva acte de voluntariat, pentru a învăţa să fiți şi umili. Nu uitați că sunteți un simplu muritor şi că singura persoană pe care trebuie să o impresionați sunteți dumneavoastră înșivă.
Dureri la glezne
Durerile de glezne pot indica faptul că vă privați de plăcerile vieţii. Indiferent prin ce treceți, întotdeauna puteți găsi şi modalităţi de a vă face câte o mică plăcere. Faceți o baie, gătiți-vă ceva bun sau faceți-vă timp pentru activitatea dumneavoastră preferată.
Dureri ale tălpilor
Când vă simţiți deprimați, puteți avea dureri în tălpi. Negativismul pe care-l absorbiți pe parcursul zilei vă poate face să simţiți că mergeți pe bucăţi de sticlă sfărâmate. Nu uitați însă să renunţați la ceea ce nu vă foloseşte şi nu absorbiți părerile şi frustrările altora. Căutați micile bucurii ale vieţii, indiferent de forma sub care vin!
Dureri de cap
Durerile de cap pot fi declanşate de factorii de stres din viaţa de zi cu zi. Pot indica faptul că o anumită situaţie este copleşitoare pentru minte. Când apare o astfel de durere de cap, respirați şi încercați să vă relaxați. Întindeți-vă pe spate sau trageți un pui de somn pentru a vă elibera de o parte din presiunea pe care o simţiți la nivelul capului. Băile şi băuturile calmante au şi ele efect terapeutic.