de Gabriela Militaru
Cu toții ne-am dori ca atunci când nu ne simțim bine să putem apela la anumite tehnici naturiste care să nu implice medicamente, ba, dacă s-ar putea, să fie chiar relaxante. Gua Sha, o practică tradițională din China, poate fi soluția la această problemă, mai ales pentru aceia care dovedesc rezistență la manevrarea energică a pielii corpului.
Masaj cu vânătăi
Înainte de a începe tratamentul Gua Sha este foarte important să vă informați cu privire la efectele sale asupra organismului. Atât la cele terapeutice, dar și asupra celor estetice. Este bine de menționat acest lucru, pentru că, deși foarte eficientă, această tehnică lasă urme pe corp, astfel, nu este deloc indicat să fie urmată înainte de vacanța de vară, mai ales dacă mergeți la plajă.
Dar ce este Gua Sha? Tehnica aceasta constă în presarea și frecarea pielii cu ajutorul unor instrumente de lemn sau de os de bivol. Masajul se realizează direct pe piele și, de aceea, pentru o mai mare aderență, în timpul masajului se folosește o cremă sau un ulei de masaj. Urmează apoi masajul propriu-zis, prin care se presează și se fricționează puternic pielea, urmărind punctele de acupunctură și meridianele corpului. Masajul Gua Sha este recomandat pentru zona spatelui, umerilor, gâtului și a membrelor. Terapeutul care trebuie să fie specializat în acest gen de masaj știe să găsească și să insiste asupra zonelor muscu- lare mai încordate. El trebuie, de asemenea, să acționeze asupra porțiunilor de tegument mai deschise la culoare, deoarece în acele zone circulația sângelui este deficitară. Masarea, frecarea și presarea pielii se fac până la apariția unor puncte și pete roșii. Acestea sunt semne ale spargerii capilarelor și, oricât de ciudat ar suna, acest lucru este echivalentul punerii în circulație a sângelui. Odată apărute aceste echimoze, se consideră că energia vitală Qi este deblocată și poate circula liber prin organism, fapt ce are ca efect vindecarea anumitor boli. Culoarea punctelor și a petelor apărute pe piele ca urmare a masajului Gua Sha îi indică terapeutului care sunt zonele unde circulația sângelui este defectuoasă. Cu cât culoarea echimozelor este mai pronunțată, cu atât sângele a fost blocat pentru o perioadă mai lungă în capilare. În cazul în care echimozele nu dispar la câteva zile după ședința de masaj Gua Sha este posibil și ca anumite organe din zonele respective să nu funcționeze corect. Dat fiind că manipularea pielii în cadrul tehnicii Gua Sha se poate dovedi destul de agresivă pentru unii pacienți care au o rezistență scăzută la durere, la finalul sesiunii de masaj pot să apară sângerări și vânătăi la nivelul pielii. Nu trebuie totuși să sperie pe nimeni, efectele acestea mai puțin plăcute din punct de vedere estetic sunt, în fond, o reacție terapeutică ce indică eficiența tehnicii.
Este o metodă eficientă de detoxifiere și de întărire a sistemului imunitar
Susținătorii tehnicii Gua Sha (și mulți beneficiari ai acesteia) sunt de părere că, deși lasă semne pe corp, terapia nu este dureroasă. De asemenea, efectele benefice par să fie foarte rapide, sigure și de durată. În plus, terapeuții asigură că înroșirea pielii nu evidențiază decât căldura și toxinele care ies la suprafață din corp. În general, tehnica Gua Sha ajută la o mai bună vascularizare a corpului și, prin urmare, o „dezmorțire” a tuturor funcțiilor acestuia. Masajul deblochează sângele stagnant, permițând circulația normală a acestuia către mușchi, țesuturi și organe. În particular, printre efectele benefice ale tehnicii Gua Sha se numără ameliorarea răcirii extremităților, reducerea stării de balonare și constipație. Tehnica însă corectează excesele alimentare, dar are un rol important și în neutralizarea carențelor alimentare sau de vitamine din organism. Procesele metabolice normale sunt și ele resta- bilite prin transportarea fluidelor și a nutrienților către țesuturi. Gua Sha ajută la scăderea temperaturii resimțite de persoanele supraîncălzite și crește temperatura în cazul celor friguroase. Tehnica are rezultate și în ceea ce privește vindecarea răcelii, gripei, bronșitei, astmului, durerilor de cap, febrei, frisoanelor, tusei, durerilor abdominale și ale spatelui, diareii și a contracțiilor musculare. De asemenea, Gua Sha ajută la îmbunătățirea calității pielii. Este o metodă eficientă de detoxifiere și de întărire a sistemului imunitar.
Pro şi contra
În ciuda faptului că Gua Sha a devenit o tehnică la care apelează tot mai multe vedete, există și sceptici cu privire la această terapie. Ce i se reproșează în primul rând acestei proceduri este lipsa de documentare științifică. În plus, mulți dintre cei care critică această tehnică spun că Qi, energia vitală din filosofia și medicina chineză, nu există, și chiar dacă ar exista nu s-a dovedit niciodată că aceasta s-ar afla localizată la nivelul sângelui. Prin urmare, nu se poate spune sigur nici că odată cu spargerea capilarelor chiar se deblochează această energie. Cu toate acestea, câțiva cercetători de la Universitatea Duisburg-Essen din Germania au făcut o cercetare pe această temă. Ei au selectat două grupuri de persoane care sufereau de dureri de gât. Membrii primului grup au fost supuşi tehnicii Gua Sha, în timp ce membrii celuilalt grup au fost tratați prin metoda compreselor fierbinți plasate pe gât și ceafă. Rezultatele studiului au relevat faptul că membrii primului grup s-au simțit semnificativ mai bine după o săptămână de tratament. Un alt susținător al tehnicii Gua Sha este Arya Nielsen, responsabila secției de acupunctură din cadrul Departamentului de Medicină Integrativă de la Centrul Medical Israelian Beth din New York. Ea este de părare că Gua Sha este o tehnică promițătoare, care câștigă teren atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Europa. Nielsen adaugă că Gua Sha ajută nu doar în cazul durerilor de gât, dar și în cazul mastitei, o condiție serioasă care afectează țesutul mamar al femeilor care alăptează. Ea este de părere că fricționarea pielii determină un răspuns cu efecte antiinflamatorii. „Nu spun că Gua Sha poate înlocui antibioticele, dar tehnica stimulează un răspuns imun din partea organismului, ceea ce poate ajuta în lupta cu infecția, făcând antibioticul mai eficient”, a explicat Benjamin Kligler, și el cercetător la Centrul Beth.