de Gabriela Niculescu
România este, în prezent, deținătoarea unor recorduri negative în ceea ce privește protejarea faţă de fumul de tutun în spa- țiile publice, astfel încât putem spune că am devenit un adevărat „paradis” al consumului de tutun. Din păcate, acest lucru nu se asociază cu beneficii, ci cu boli ale adulţilor şi copiilor români. Din fericire, avem şi o veste bună. Din anul 2011 există şi în România metoda menită să îi ajute pe fumători să renunţe la acest viciu, numită Allen Carr Easyway, şi este aplicată într-o clinică din Bucureşti, specializată în terapie antifumat. Despre aceasta ne-a vorbit Diana Vasiliu, terapeutul specializat în această tehnică.
În ţările civilizate, consumul de tutun în spațiile publice este interzis
Principalele cauze de deces din România sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60% dintre decesele anuale, față de 48% media Comunității Europene), cancerul (la bărbaţi, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei, acest tip de cancer este în continuă creştere) şi bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80% dintre cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronică - BPOC). Nu există deci absolut niciun dubiu că fumul de țigară este extrem de nociv, cauzând îmbolnăvirea și decesul prematur al celor care îl inhalează, activ sau pasiv, voluntar sau involuntar, adulţi şi copii. Legislațiile țărilor europene, printre care şi România, prevăd deja măsuri stricte de interzicere a consumului de tutun în spațiile publice închise, inclusiv în ţări în care fumatul era considerat emblematic: Turcia, Irlanda, Italia. Chiar şi vecinii noştri unguri, bulgari, sârbi şi ucraineni au interzis fumatul în aceste spații, demonstrând că şi această parte a Europei poate adopta măsuri ferme de protecţie a sănătăţii populaţiei proprii. Legislația românească actuală în acest domeniu se remarcă atât printr-o redactare deficientă, cât și printr-o aplicare insuficientă.
Funcţionează înlăturând temerile
Diana Vasiliu, unicul terapeut format în terapie antifumat prin metoda Easyway din România, a asistat peste 500 de fumători în procesul renunțării la fumat și este implicată direct în acțiuni de prevenție a fumatului, lucrând cu adolescenții și cu părinții acestora, precum și în proiecte de schimbare a cadrului legislativ privind consumul tutunului în spațiile publice, făcând parte din Coaliția „România Respiră”. „Metoda Allen Carr constă în sesiuni de terapie antifumat, de grup, la finalul cărora fumătorii pleacă fără a mai avea acest viciu. Asta pentru că metoda Allen Carr se bazează pe argumente logice și de bun-simț, prin intermediul cărora se înlătură complet dorința de a mai fuma, lucrul cu care fumătorii se luptă cel mai mult atunci când încearcă să se lase de fumat pe cont propriu. Nu vorbim despre orori, nu vorbim despre motivele pentru care vă doriţi să vă lăsaţi de fumat, ci atacăm tocmai acele motive din pricina cărora fumaţi, cum ar fi, spre exemplu, faptul că fumaţi pentru a vă putea concentra, pentru a vă calma, pentru a vă recompensa şi alte motive similare. Mai trebuie să știţi că metoda Allen Carr funcționează pentru orice fumător, indiferent dacă are la activ doi ani de fumat sau 30, chiar dacă fumează o țigară sau cinci pachete pe zi”, ne-a spus terapeutul.
Rezumând, metoda Allen Carr funcţionează înlăturând temerile care-i țin captivi pe fumători: Cum aș putea sărbători o reușită fără țigări? Cum să ies în oraș fără să fumez? Ce fac cu mâinile? Cum mă mai calmez fără tutun? Cum să depășesc un moment greu fără țigări? Terapia anulează toate aceste spaime și conferă încredere, astfel încât cei care apelează la această metodă pleacă la final simțindu-se eliberați, susținuți și pregătiți pentru acest proces de transformare.
„Fiecare trece prin sevraj zi de zi fără să știe”
„Și cu sevrajul cum rămâne?”, ar spune mulţi. „Ei bine, unul dintre primele mituri demolate în sesiune este cel al sevrajului fizic de care se tem numeroşi fumători. În realitate, fiecare fumător trece prin sevraj zi de zi fără să știe. Simptomele sunt atât de ușoare, încât mulți fumători nici nu-și dau seama că sunt dependenți. Ceea ce «se simte» atunci când oamenii încearcă să se lase de fumat folosind adjuvanți nicotinici, medicamente sau pur și simplu propria lor voință este frustrarea cauzată de iluzia renunțării la un sprijin, la un prieten drag. Prin abordarea sa complet diferită, metoda Allen Carr oferă starea mentală adecvată pentru a vă simți pur și simplu eliberaţi”, completează terapeutul.
Diana Vasiliu susţine că în procesul de vindecare nu se folosesc: adjuvanți nicotinici (plasturi sau gume cu nicotină, spray-uri nazale, inhalatoare, țigări electronice), terapii de șoc (nu sunt prezentate fotografii șocante, informații despre boli sau inducerea fricii de moarte), medicamente, țigări medicinale sau voința. Se apelează doar la rațiune, logică și bun-simț.
Mituri legate de renunţarea la fumat
1. E nevoie de voință
Fals! Voința este un instrument psihic de ajutor pe perioade scurte. Voința ne poate aduce în decizia de a stinge ultima țigară, dar este insuficientă pentru a ne menține în statutul de nefumători. Voința este o mare consumatoare de energie psihică, ea transformă o victorie minunată într-o luptă continuă pentru abținere. Antrenarea voinței în procesul lăsatului de fumat sună prohibitiv: nu ai voie să mai fumezi! Or, fructele oprite sunt și mai tentante. Dacă dorim să rămânem nefumători, e necesar să evităm antrenarea voinței în proces.
2. Vă veţi îngrăşa
Fals! Kilogramele în plus nu vin automat după stingerea ultimei țigări, ci vin pentru că oamenii înlocuiesc țigările cu mâncarea percepută drept inofensivă. Necesitatea înlocuirii vine dintr-o percepție greșită, ce ține de sentimentul pierderii unui „bun prieten”. Dacă însă vom simți că am scăpat de o problemă, nu vom mai avea nevoie de substituenți pentru a ne simți întregi.
3. Nu este bine să vă lăsaţi deodată, ci treptat
Fals! Fumatul este o adicție. Continuarea hrănirii adicției prin scăderea cantității de nicotină duce la creșterea frustrării psihice, perpetuând problema fiziologică. Singurele șanse la vindecare sunt eliminarea drogului care creează problema (acest lucru fiind posibil numai prin întreruperea consumului) și ajustarea mentală optimă, în paralel, astfel încât frustrarea primelor zile să poată fi gestionată și chiar folosită în sprijinul procesului. Sunt necesare, în medie, trei-cinci zile pentru a evacua toată nicotina din organism.