de Irina Ţolea
Terapiile cu câmp electromagnetic pulsat (PEMF) au început să fie folosite în domeniul medical încă din anii ’70. Mii de teste clinice de specialitate au demonstrat multiplele efecte terapeutice pe care acest sistem le oferă. Principalele sale beneficii vizează efectele antiinflamatoare și antialgice. În domeniul recuperării sportive, terapiile PEMF sunt astăzi utilizate cu succes de performeri de talie mondială din fotbal, motociclism, schi alpin sau baschet. În România, aceste terapii sunt încă puțin cunoscute, fiind accesibile doar în clinicile private, dar eficiența lor oferă deja rezultate în afecțiuni diverse, de la fracturi și traumatisme până la boli cronice sau oncologie. Metoda terapeutică și beneficiile terapiilor PEMF prin sistemul Papimi ne-au fost explicate de Valentin Ghincea (medalion), terapeut la Centru de Recuperare şi Medicină Integrativă Global Wellness System din București.
„Acționează asupra glandelor și a sistemului imunitar”
- Cum acționează, de fapt, aparatul Papimi?
- Orice tip de patologie, fie că vorbim despre o leziune tegumentară, fie că vorbim despre un mic traumatism, până la afecțiuni ce țin de domeniul oncologic, toate acestea provoacă o perturbare la nivel celular. Respectiv, celulele nu mai pot face aportul de nutrienți și de oxigen, adică nu se mai hrănesc, ceea ce creează un grad de inflamație. Papimi eliberează un impuls magnetic înalt pulsat pe o perioadă foarte scurtă de atac, de câteva microsecunde. Când acel câmp magnetic se retrage brusc, lasă în urma sa un curent ciclic, care reglează permeabilitatea membranei celulare. Astfel este refăcut transferul transmembranar, celulele funcționează din nou la capacitatea lor optimă și, implicit, scad inflamația și edemul. Primordial pentru efectul acțiunii Papimi este scăderea procesului inflamator. Papimi poate să penetreze absolut orice tip de țesut (osos, muscular, epidermic), el poate să ajungă până la 480 Gauss, asta însemnând aproximativ 15 cm adâncime în țesut la capacitatea maximă de funcționare.
- În ce constă terapia, ce i se întâmplă pacientului?
- Inițial, pacientului i se face o consultație medicală de specialitate. În funcție de rezultate se stabilește un protocol personalizat de tratament. Terapia Papimi este noninvazivă, nedureroasă, pacientul nu trebuie să se dezbrace, sonda se aplică direct peste haine. Ședința de tratament este împărțită în două faze: pentru început sunt stimulate, prin transmiterea de energie, hipotalamusul, epifiza, glanda pituitară. Apoi stimulăm zona timusului (torace), și transmitem energie plămânilor, glandei tiroide, precum şi glandelor limfatice. Acționăm și în zona ficatului, care ajută la producerea de glutation. Lipsa acestuia poate fi parţial responsabilă pentru retenţia de metale grele şi de produse reziduale în organism. De asemenea, stimulăm zona splinei, cea care filtrează celulele roşii și ajută la creșterea numărului de celule albe, îmbunătățind sistemul imunitar. În cea de-a doua fază se pune accent pe zona dureroasă, pe patologie în sine. În funcție de necesitățile pacientului, putem să tratăm mai multe zone.
„Durerea trece fără un exces de medicamente antialgice”
- În ce afecțiuni e recomandată?
- Impulsurile magnetice generate nu tratează doar simptomele, ci acţionează asupra cauzei. Papimi oferă rezultate impresionante într-o gamă largă de afecţiuni şi traumatisme precum: leziuni tegumentare, întinderi sau rupturi tendino-musculare, inflamații ale articulațiilor, afecțiuni ale coloanei vertebrale (spondiloză, discopatii, lombosciatică, hernie de disc), fracturi cu întârziere de consolidare, osteoporoză, osteoartrită, gonartroză, recuperare post-AVC. Și în cazul bolilor cronice, astm, sinuzită, în cazul diabetului, hepatitelor, ficatul clar este afectat şi are nevoie de ajutor. Papimi ajută la regenerarea celulară, la stimularea organelor într-un mod natural. Foarte importante sunt efectele antiinflamator, decontracturant și antialgic al terapiei, durerea fiind redusă fără a mai consuma în exces medicamente antialgice care ne dăunează.
- Cum interveniți în cazurile oncologice?
- Utilizăm acest protocol în astfel de cazuri, mai ales că aceasta acționează, prin transferul transmembranal, la nivel de celulă. Însă terapia Papimi în domeniul oncologic nu exclude tratamentul în sine pe care îl face pacientul, noi ținem cont de absolut toate investigațiile făcute, de medicația pacientului, de stadiul bolii. Noi colaborăm cu medicul curant al pacientului, împreună cu el se stabilește un protocol bine pus la punct, în funcție de evoluția bolii. Terapia Papimi susține tratamentul oncologic, în special când vorbim despre intervenții chirurgicale, despre perioade de recuperare postoperatorii și postchimioterapie. În funcție de patologia fiecărui pacient, o ședință poate dura de la 15-40 de minute până la patru ore, cu pauze mici dacă vorbim despre afecțiuni oncologice. În aceste cazuri, ședința se împarte în trei părţi ale zilei, ca aparatul să poată prinde celulele în toate fazele sale de evoluție.
„Nu există limită de vârstă“
- Care sunt cele mai spectaculoase efecte obţinute?
- La această terapie apelează inclusiv sportivii de performanță, acțiunea este foarte rapidă, rezultatele sunt optime instant, dar nu doar din punct de vedere al durerii, țesutul în sine este recuperat rapid. Sportivii și după două ședințe se pot întoarce la antrenament. Vă pot da exemple de pacienți cu hernie de disc care, după opt ședințe, nu au mai resimțit durerile. Avem chiar acum un caz de artroză, iar doamna respectivă are câteva ședințe făcute, s-a simțit bine și și-a „lăsat” bastonul la noi. Sunt rezultate vizibile. De asemenea, pentru o cât mai mare eficiență, la clinică noi coroborăm terapia Papimi cu alte proceduri și investigații moderne, noninvazive. Avem posibilitatea, cu ajutorul aparatului Accugraf, să scanăm cele 12 meridiane energetice, o investigație care ne oferă un raport foarte amănunțit privind toate coordonatele energetice ale organismului. Descoperim unele afecțiuni pe care pacientul nici nu le-a conștientizat vreodată.
- Există contraindicații?
- Sunt foarte puține persoanele cărora nu le este indicat protocolul Papimi. Vorbim despre femeile însărcinate și pacienții cu peacemaker cardiac, despre pacienții cu transplant de organe și pacienții cu hemoragie internă. Nu există limită de vârstă, procedurile sunt perfect sigure, nu au efecte secundare. Aplicăm terapia Papimi de la copii până la bătrâni, în cazul acestora din urmă avem și pacienți trecuți de 80 de ani, și au o mare eficiență. Papimi a fost folosit, fără efecte adverse, în peste 200.000 de tratamente.