de Cătălina Tăgârță şi Claudiu Melinte
În anul 2016, peste 1.500 de cazuri de bullying au fost înregistrate de Asociația Telefonul Copilului la linia telefonică gratuită dedicată minorilor 116.111. Fenomenul bullying desemnează situația în care cineva este jignit, lovit, rănit, exclus sau umilit, deci agresat în mod repetat și intenționat. Răul se poate întâmpla oricui, la orice vârstă și oriunde: la școală, în parc, în momentul antrenamentului, pe stradă și chiar online.
În 82% dintre situaţii, agresiunile au loc la școală
Potrivit statisticilor înregistrate de Asociația Telefonul Copilului, cei mai afectați de abuzul de tip bullying sunt băieții cu vârste cuprinse între 9 şi 12 ani (34,15%), precum și fetele de 9-12 ani (23,80%), respectiv 16-18 ani (15,03%). Forma de bullying cel mai des întâlnită este cea verbală (42,98%), urmată de violența fizică (38,58%). În 82% dintre situații, agresiunile au loc în unitățile de învățământ. Ciprian Marica, fostul căpitan al echipei naționale de fotbal, s-a alăturat, în calitate de ambasador (la începutul lunii aprilie), celei de-a treia ediții a campaniei „Clubul Prieteniei”, derulată de Cartoon Network împreună cu Asociația Telefonul Copilului. Proiectul își propune să acorde sprijin copiilor și tinerilor afectați de bullying și să susțină desemnarea unei zile de conștientizare a fenomenului în România. Anul trecut, Asociația Telefonul Copilului a acordat sprijin unui număr de peste 1.500 de cazuri de tip bullying, cu 25% mai mult decât în 2015.
Ciprian Marica, protagonistul spotului de promovare „Fii prietenos, nu răutăcios”
Ciprian Marica s-a alăturat campaniei de conștientizare și este protagonistul spotului de promovare, preluând mesajul „Fii prietenos, nu răutăcios”, adresat în egală măsură celor care sunt actorii agresiunilor, celor care sunt simpli observatori și celor afectați de bullying. Ciprian îi încurajează pe cei care au nevoie de sprijin specializat să sune la 116.111 sau să găsească sfaturi pe www.cartoonnetwork.ro/clubulprieteniei. „M-am alăturat campaniei pentru că lecțiile învățate de-a lungul carierei mele sportive pot fi de folos acum tuturor celor afectați de bullying. Este foarte important să-i respectați pe ceilalți, chiar dacă sunt competitori și chiar dacă sunt diferiți. Fotbalul este un sport de echipă, și doar împreună cu colegii mei am obținut rezultate. Așa și voi, în viață, trebuie să învățați să contaţi pe coechipieri și pe prieteni, iar la rândul vostru să îi susțineți, pentru a fi puternici împreună. Încercați să vă înțelegeți frustrările și să nu le revărsați asupra celorlalți. Și, de fiecare dată când ați căzut, să vă ridicați și să mergeți înainte. Agresiunea este inacceptabilă, iar prin tăcere nu faceți decât să fiți de partea agresorului. Cereți sprijin și fiți prietenoși, nu răutăcioși”, a declarat Ciprian Marica, ambasador al campaniei „Clubul Prieteniei Cartoon Network”.
Se urmăresc conștientizarea și prevenirea fenomenului
Colaborarea dintre Cartoon Network și Asociația Telefonul Copilului urmărește conștientizarea și prevenirea fenomenului, precum și identificarea acelor cazuri de tip bullying - violență verbală sau fizică, abuz emoțional, hărțuire și excludere - care au nevoie de sprijinul specialiștilor și pot beneficia de serviciile de consiliere oferite de psihologi și de asistenți sociali la linia telefonică gratuită. Pe fondul creșterii numărului de cazuri raportate, susținătorii campaniei pledează pentru marcarea formală la nivel național a unei zile antibullying, care să extindă implicarea la nivelul autorităților, al sistemului de învățământ și al altor entități care pot contribui la conștientizarea și prevenirea acestui fenomen. „Continuăm și anul acesta angajamentul față de eforturile de a combate agresiunea bullying. Suntem foarte bucuroși că putem transmite mesajul prieteniei într-un mod puternic prin campania pe care o demarăm și suntem încrezători că acțiunile noastre comune oferă sprijin celor care au nevoie”, a declarat și Malgosia Chapman, vicepreședinte Brand&Content Engagement Europa Centrală și de Est, Turner.
Au fost raportate incidente și de la grădiniță
Organizatorii campaniei de anul acesta subliniază și faptul că cele două ediții anterioare au adus la nivelul liniei telefonice gratuite situații de abuz de tip bullying în grădiniță, raportate de părinți. Aceste cazuri s-au referit la bullying fizic (52,32%) și bullying verbal (47,68%). Cauzele abuzului de tip bullying fizic au fost statutul de inferioritate al unui copil față de celălalt (din punct de vedere al dezvoltării fizice sau al vârstei) și violența resimțită în familie de copilul agresor. Cauzele agresiunii de tip bullying verbal au fost statutul social/nivelul financiar al familiei, incapacitatea copilului victimă de a se exprima inteligibil (aceștia fiind etichetați/umiliți), nereușita integrării copiilor noi în grupele existente, centrarea educației pe sancționarea comportamentelor neadecvate, precum și incapacitatea integrării copiilor emotivi. „Bullyingul nu este un fenomen nou în România. Nou este faptul că din ce în ce mai mulți părinți și copii înțeleg să nu accepte comportamente asociate fenomenului bullying și, astfel, cer ajutor și consiliere la Telefonul Copilului. Campania desfășurată în ultimii doi ani a evidențiat și un fenomen șocant: copiii se confruntă cu bullyingul încă de la grădiniță. Prin urmare, acțiunea de educare în privința acestui fenomen este vitală și necesară în mod urgent. Le mulțumim celor de la Cartoon Network pentru implicarea în acest proiect important, care poate aduce liniște și poate opri suferința multor copii”, a susținut Cătălina Surcel, director executiv Asociația Telefonul Copilului.
Dacă cereţi ajutor nu înseamnă că sunteţi pârâcioşi
Vă întrebați ce puteți face dacă deveniți ținta agresorilor? Nu suferiți în tăcere! Spuneți tare ce se întâmplă! Alegeți o persoană de încredere (prieten, profesor, membru al familiei) și mărturisiți-i tot, fără să vă fie rușine, sau sunați la Telefonul Copilului. Întotdeauna va răspunde cineva gata să vă asculte și să vă ajute. Dacă cereți ajutor nu înseamnă că sunteți pârâcioși. Cea mai bună soluție e să vorbiți cu prietenii și cu adulții în care aveți încredere! Mulți se tem de rușine, însă aceștia trebuie să înțeleagă că fenomenul bullying nu depinde de ei, nu apare din vina lor și nu există motiv pentru care să le fie rușine. Din păcate, tăcerea nu face agresorii să dispară. Așadar, aveți încredere în voi și în cei apropiați, dezvăluiți-le prin ce treceți și împreună veți reuși să învingeți fenomenul bullying! Nu rămâneți nepăsători nici dacă vedeți că este agresat un necunoscut. Amintiți-vă că numărul 116.111 vă stă mereu la dispoziție!