de Cătălina Tăgârță
Puţin cunoscut în Occident, Chi Nei Tsang (CNT) reprezintă masajul organelor interne, o tehnică veche chineză. Acesta echilibrează energetic, eliberează şi detoxifică organele de încărcări emoţionale, tensiuni, preocupări, astfel creându-se o stare de armonie. Urmând modelul clasic Tao, Chi Nei Tsang vindecă simultan problemele fizice, mintale, emoţionale şi spirituale ale persoanei care beneficiază de acesta. Claudia Maria Sandru (foto), fiziokinetoterapeut și terapeut la Centrul Sakura, din București, ne-a spus mai multe pe această temă.
„Ficatul acumulează furia şi supărările”
- Claudia, vorbește-ne, te rog, despre masajul Chi Nei Tsang!
- Conform culturii orientale, fiecare organ vital acumulează diferite sentimente şi emoţii, de exemplu: ficatul acumulează furia şi supărările; intestinul gros - tristeţea; intestinul subţire - emoţii negative; stomacul - stres şi griji; rinichii şi vezica - frica. Abdomenul este locul încrucişării, unde energia cerului în coborârea ei spre Pământ se întâlneşte cu energia terestră ascendentă, care se găseşte în abdomen, în drum spre energia celestă. De aceea, blocajele situate la nivelul abdomenului afectează întregul organism.
- Dacă lucrezi zona abdomenului, presupun că pacientul stă întins pe spate.
- Într-adevăr, poziția pacientului în timpul masajului CNT este în decubit dorsal (deci întins pe spate), iar zonele lucrate sunt cea abdominală, timusul şi ganglionii limfatici inghinali. Se lucrează astfel pe organele interne, pe ganglionii limfatici în cazul în care există blocaje mari și neapărat pe echilibrare energetică. În cadrul medicinei chineze, intestinul este considerat un „al doilea creier”, care stochează cele mai multe tensiuni, stres, emoții și sentimente reprimate.
„Tehnica facilitează însănătoşirea organelor interne”
- Vrei să spui că un tranzit dereglat poate fi nu doar rezultatul stilului alimentar, ci și al modului de gândire și al gradului de stres…
- Exact. Iar Chi Nei Tsang este excelent pentru o diversitate de dezechilibre din sistemul digestiv, în special dacă sunt generate de stres și de tensiune nervoasă. Lucrând la nivelul intestinului este ajutată circulația și este echilibrat sistemul nervos pentru a fi eliberat de stres și de tensiuni nervoase, facilitând vindecarea organelor.
- Care este gradul de confort/disconfort?
- Majoritatea pacienților de obicei tolerează bine masajul, însă el se lucrează foarte profund, și în unele cazuri unde sunt blocaje mari pot apărea dureri. În ceea ce privește eliberările emoționale, unii pacienți le descriu prin râs, alții, prin plâns, furie, frică, diverse amintiri reprimate și înmagazinate în organe, cum ar fi în ficat sau în splină. Mai pot apărea spasme musculare, senzație de greață, semn că organismul începe să se echilibreze. Însă niciodată nu fac presiunea atât de puternică, încât omul să nu suporte manevrele, masajul se face la limita suportabilității durerii fiecărui pacient în parte.
„În caz de constipație prescriu concomitent clisme săptămânale”
- De câte ședințe e nevoie pentru a înlătura constipația, spre exemplu?
- Numărul de ședințe depinde de la un pacient la altul (sunt recomandate între 5 și 15, la un interval de minimum cinci zile), întrucât pe intestin pot fi reziduuri vechi chiar de zeci de ani. În cazuri de constipație cronică veche, pe lângă CNT, recomand pacientului clisme săptămânale fie cu apă, fie cu cafea sau cu soluții speciale, pentru a ajuta mai mult intestinul să elibereze reziduurile. Pacienții trebuie să respecte de obicei un regim igieno-dietetic pe care îl recomand, să mănânce fructe și legume în stare pură și să bea apă, care este vitală organismului.
- De când încep să se vadă efectele masajului?
- Oamenii descriu o senzație de eliberare, de ușurare încă din momentul efectuării ședinței, însă problemele încep să se rezolve pe parcurs, cu timpul dispărând complet. CNT se bazează mult pe echilibrarea CHI-ului, a energiei vitale din corp, astfel în timpul masajului eu induc și o stare de meditație pacientului.
„Corpul dă afară ce e toxic chiar de a doua zi”
- Cum se simte pacientul a doua zi?
- A doua zi, pacientul poate avea diverse stări. De obicei, după prima noapte de somn, începe evacuarea intestinului, prin scaune repetate sau chiar diaree, dar e un efect perfect normal, corpul dă afară ceea ce e toxic. Mulți se simt relaxați din punct de vedere emoțional, psihic, însă sunt și pacienți care mă sună să mă informeze că sunt mai nervoși decât de obicei, că sunt foarte obosiți, furioși, dar și aceste stări sunt efecte perfect normale, deoarece masajul tratează cauza, nu efectul, și corpul eliberează ceea ce era în interior - însă aceste stări trec de obicei în două-trei zile după ce se echilibrează organele.
„Imediat ce palpez abdomenul cuiva realizez ce probleme are”
- Ce probleme mai poate trata acest tip de masaj? Tu pentru ce îl mai aplici pacienților?
- Chi Nei Tsang tratează o multitudine de probleme. Așa cum am spus mai devreme, intestinul este considerat un al doilea creier. Am observat cu toții că atunci când suntem stresați, avem emoții, simțim o durere în stomac, o pulsație; simțim un disconfort în intestine; pe unii îi apucă durerea de burtă cu nevoie de a merge la toaletă, alții au frisoane, transpirații etc. Toate aceste stări sunt înmagazinate în intestin și în organe, creând dezechilibre. Masajul pe care îl practic eliberează foarte bine ficatul. Imediat ce palpez abdomenul cuiva îmi dau seama ce probleme are, precum și tipologia persoanei respective: dacă e un om mereu furios, dacă se enervează foarte repede, are un ficat congestionat, care suferă și este plin de pietre sau de grăsime. Eu am avut pacienți cu probleme de constipație, diabetici de tip I și tip II, pacienți cu gastrite, dureri de stomac, dureri de splină, pietre la bilă, dureri foarte mari de cap, dureri de oase, de articulații, acnee, lombosciatică, dureri de spate etc. CNT echilibrează foarte bine sistemul limfatic, deoarece se lucrează pe splină, timus și pe ganglionii limfatici. De asemenea, pot fi ameliorate sau chiar tratate problemele coloanei vertebrale.
„Ideal să se facă în paralel cu drenajul limfatic“
- Îl recomanzi în combinație cu alt tip de masaje?
- Îl recomand în combinație cu reflexoterapie, terapie shiatsu, drenaj limfatic medical și cu terapie craniosacrală, plus terapie raindrop, care folosește uleiuri esențiale terapeutice. De ce îl recomand în combinație cu una dintre aceste terapii?! Deoarece la oamenii foarte blocați procesul de vindecare și de echilibrare poate fi mai greu aplicând doar CNT, însă, dacă se combină cu una dintre terapiile anterioare, corpul se echilibrează și se vindecă mult mai repede. Scopul meu este să găsesc sănătatea și ca fiecare pacient să se simtă bine cât mai repede, nefiind nevoie să vină timp îndelungat la terapie. Nu sunt adepta unui număr fix de terapii, deoarece fiecare om este diferit, iar eu terapiile le personalizez în funcție de fiecare persoană în parte, de problemele și dorințele sale, astfel încât să se simtă foarte bine încă de cum intră în cabinet. Starea pe care o transmiți pacientului este foarte importantă. Ca și terapeut este de dorit să fiu mereu echilibrată atât din punct de vedere emoțional, spiritual, cât și fizic. Un terapeut trebuie să transmită pacientului siguranță, profesionalism și o stare de meditație, de deconectare, mai ales în Chi Nei Tsang, unde lucrăm profund.