de Luana Mare
Fumatul, consumul de alcool sau mâncatul în exces sunt tot atâtea vicii care ne perturbă sănătatea şi ne scurtează viaţa. Toate acestea pot fi combătute cu ajutorul procedurilor de auriculoterapie, prin electrostimulare la nivelul pavilionului urechii, după cum spune George Ţăranu, specialist în combaterea adicţiilor prin medicină alternativă. Acesta precizează că în 15 minute de tratament neinvaziv şi nedureros un fumător înrăit poate renunţa definitiv la ţigară, iar procedura este valabilă pentru orice alt viciu.
„Pe ureche se găsesc 200 de centri nervoşi corespunzători fiecărui organ”
- Ce este auriculoterapia?
- Auriculoterapia este o variantă a acupuncturii chinezeşti, care are o vechime de peste 2.000 de ani, adusă în Europa la începutul anilor ’50 de Paul Nogier, un doctor francez din Lyon. Acesta a descoperit că în pavilionul auricular se găsesc 200 de centri nervoşi corespondenţi ai fiecărui organ intern, şi anume meridianele. Aceste puncte din zona pavilionului auricular, pe care se lucrează pentru adicţii, sunt puţin diferite faţă de cele din acupunctura din medicina tradiţională chineză. De exemplu, în urmă cu 2.000 de ani nu exista în China consumul de nicotină sau consumul de alcool în abundenţă, consumul de zahăr rafinat, dar şi altele. Atunci, francezul Paul Nogier s-a concentrat pe punctele care corespund adicţiilor noastre, ale europenilor. Auriculoterapia este un domeniu foarte complex, se poate rezolva majoritatea problemelor organelor interne, însă eu m-am specializat în adicţii, adică în renunţarea la vicii.
- Folosiţi ace, ca în auriculoterapia chineză?
- Nu, eu folosesc un aparat unic în România, dar şi în Europa de Est, şi cel mai performant în acest domeniu, cu ajutorul căruia transmit impulsuri electrice la nivelul urechii şi intru în contact direct cu neurotransmiţătorii. Procedura este nedureroasă. Lucrez exclusiv pe pavilionul auricular. Durează 15 minute, iar pacientul poate ieşi din cabinet un om fără viciul pentru care am lucrat. Prin această electrostimulare de fapt se ridică nivelul serotoninei, cel pe care ţigara sau alt viciu îl creşte. Astfel, timp de 20, 30 de zile, acest nivel de serotonină este stabil, iar pacientul nu mai simte acea nevoie imperioasă de a fuma. Serotonina este „hormonul fericirii”, substanţă importantă a creierului. Când are nivel scăzut suntem vulnerabili, când este stabilă avem comportament normal, iar când este ridicată suntem fericiţi. În perioada tranzitorie nu există reacţii adverse, gen sevraj, constipaţie, depresie, insomnie etc. Conform studiilor, după 21 de zile, creierul nu o mai percepe ca pe o adicţie, ieșind din zona viciului.
„Fumatul este asociat cu diverse stări sau momente din viaţa noastră”
- Va mai exista tentaţia viciului?
- Adicţia rămâne ca informaţie în creier, dar nu mai este o prioritate. Fumatul e ca mersul pe bicicletă, nu se uită niciodată. Toată viaţa vom cocheta cu ideea de a fuma, pentru că fumatul, fiind un mod de viaţă, este asociat cu diverse stări, cu diverse momente din viaţa noastră. Este o parte din noi, dar nu va mai exista acea nevoie intensă de a fuma. Rămâne la alegerea noastră dacă vrem sau nu să fumăm, fără a simţi necesitatea.
- Cum aţi ales să deveniţi specialist în adicţii?
- Fiind pacient, fumător înrăit de trei pachete de ţigări pe zi, am încercat întâmplător procedura în Italia, în urmă cu trei ani, neaşteptându-mă la rezultate deosebite, dar care s-au dovedit spectaculoase. Dintr-o singură şedinţă, în 15 minute, eu am plecat din cabinetul respectiv nefumător. Şi aveam la activ peste 20 de ani şi nici nu încercasem vreodată să mă las de viciul ăsta, pentru că ţigara făcea parte din viaţa mea. Era un fel de a fi. Anul trecut am adus acest aparat în România, iar în prezent este unic în ţară. Am tratat în această perioadă aproximativ 200 de pacienţi fumători, şi rezultatele au fost garantate.
- Există şi cazuri în care nu dă rezultate?
- Sunt puţine cazuri în care nu dă rezultate, şi acolo depinde de dorinţa fiecăruia de a renunţa la viciul său atunci când organismul nu mai simte nevoia să consume substanţele respective.
- Există posibilitatea ca fostul fumător să ia în greutate sau să înlocuiască fumatul cu un alt viciu după procedură?
- Nu, pentru că noi stabilizăm de fapt, după cum am spus, nivelul de serotonină, ceea ce face să nu existe acel presevraj, care să ceară o nevoie de înlocuitor. Atunci când se renunţă în mod natural la fumat, de exemplu, serotonina caută un adjuvant, şi, atunci, inevitabil, fie începem să mâncăm dulciuri, fie se înlocuieşte cu altă nevoie şi se dezvoltă o nouă adicţie pentru a compensa nevoia de nicotină. În cazul nostru, când se renunţă la fumat cu păstrarea nivelului de serotonină, aceste efecte nu mai au loc, deci nu se pune problema creşterii în greutate sau a adoptării unei noi adicţii.
„De cele mai multe ori, într-o şedinţă se scapă de adicție”
- Este electrostimularea mai eficientă decât acupunctura clasică?
- Auriculoterapia prin electrostimulare este mai confortabilă pentru cei cărora le este frică de ace, iar rezultatele sunt mai rapide, pacientul simţind în timp real senzaţiile datorate ridicării nivelului endorfinelor.
- Are contraindicaţii?
- Nu se face procedura celor care au aparat electrostimulator cardiac, pentru că acela lucrează pe o anumită frecvenţă şi există o posibilitate minimă să ne intercalăm pe frecvenţe. De asemenea, ca o măsură de precauţie, nu facem femeilor însărcinate, deşi este o posibilitate foarte mică să fie afectat fătul de această terapie. Este doar o măsură de siguranţă în plus.
- De câte şedinţe este nevoie pentru a scăpa de o adicţie?
- În principiu este suficientă o şedinţă, acum, în cazuri extreme în care, în timpul garanţiei pe care o oferim, un pacient al nostru recidivează, repetăm procedura. În toată această perioadă, de 21 de zile, ţinem legătura permanent cu pacienţii noştri, pentru a-i monitoriza şi pentru a şti cum evoluează. Pot spune că auriculoterapia este cea mai rapidă, sigură şi neinvazivă terapie din lume împotriva fumatului, consumului de alcool, obezităţii, stresului şi a oricărui fel de viciu.
„Îi induce pacientului o stare de bine“
- Există efecte secundare ale procedurii?
- Nu sunt, pentru că lucrăm pe frecvenţe joase, de la 1 la 6 hertzi. Intrăm în contact direct cu neurotransmiţătorii, iar pacientul simte în timp real ceea ce facem noi. Este o procedură neinvazivă şi nu afectează negativ sănătatea, dimpotrivă, pacientului îi inducem o stare de bine, o stare de relaxare. Va simţi pe parcursul şedinţei o uşoară ameţeală şi gusturi diferite, dar acestea vor dispărea după şedinţă. Sunt doar stări tranzitorii.