de Luana Mare şi Adrian Barna
Una dintre terapiile energetice care au cucerit lumea în ultimii ani este şi Qigong, care este definită ca fiind abilitatea corpului de a controla forţa vitală. Ca şi acupunctura, Qigongul medical se bazează pe premisa qi-ului, a forţei vitale care circulă prin canalele energetice ale corpului nostru. Această rețea energetică ascunsă în profunzimile structurilor noastre are trasee bine stabilite, care se ramifică din ce în ce mai mult, dând ramuri din ce în ce mai mici, care ajung în toate țesuturile, fără să rămână vreo zonă neacoperită de ele. Atunci când forţa vitală circulă nestingherită prin reţea, sănătatea noastră este perfectă, iar bolile vor fi ţinute la distanţă, după cum spune doctor Amelia Luiza Nogali, de la Clinica de Terapie „Loving Life”, medic specialist în medicină de familie, dar având şi pregătire în fitoterapie, ayurveda, homeopatie, acupunctură, Qigong, arte marţiale, medicină tradițională chineză, taijiquan.
„Foloseşte principiile alchimiei interne”
- Care este originea Qigong?
- Qigongul taoist, cel pe care-l practic eu, are o vechime foarte mare. Sunt unele surse care spun că ar fi vechi de 5.000 de ani, sunt alte tehnici şi mai vechi, chiar de 10.000 de ani, adică de la ultima eră glaciară. De-a lungul timpului a trecut prin multe etape. Are o istorie ca o fiinţă vie, în sensul că a avut perioade de dezvoltare, de înflorire, alte perioade în care a trebuit să supravieţuiască retras, ascuns, iar acum este o altă etapă, în care se răspândeşte foarte mult. Qigongul medical îşi are originea în alchimia internă, care direcţionează respiraţia (vântul), circulaţia sângelui (focul) şi secreţiile endocrine (fluidele) pentru a reîntineri corpul şi mintea. Folosind principiile din alchimia internă, Qigongul medical elimină toxinele și patogenii, infuzează ființa cu lumină și transmută boala în sănătate.
- Pacientul trebuie să înveţe mişcări de Qigong sau terapeutul poate acţiona asupra lui?
- Se pot face ambele variante. Cea mai eficientă este cea în care pacientul contribuie la propria vindecare. În Qigong, în loc să fie reţetă acasă cu pastile pe care trebuie să le ia de câteva ori pe zi, pacientul trebuie să facă exerciţiu, şi ideal ar fi de trei ori pe zi. Câte zece minute. Se numeşte Qigong intern.
„Este eficient de la suferinţe uşoare până la cancer”
- Dar se poate face şi utilizând energia terapeutului?
- Da. Când terapeutul acţionează asupra pacientului se numeşte Qigong extern. Se pot aplica ambele aceluiaşi pacient. Nu este obligatoriu să fie ambele practicate în acelaşi timp, dar împreună sporesc eficienţa. Chiar şi pentru cei care practică Qigong este necesar ca, la început, să aibă ajutor şi din afară. Eu combin Qigong cu acupunctură, şi atunci pacientul beneficiază de un ajutor suplimentar. Acupunctura acţionează tot energetic.
- În ce suferinţe este eficient acest gen de terapie?
- Suntem educaţi să clasificăm efectele în boli tratate. Este viziunea vestică asupra sănătăţii. Qigong e o ştiinţă holistică. Este posibil ca un exerciţiu să fie util în creşterea imunităţii, poate să rezolve probleme de boli infecţioase sau şi afecțiuni autoimune, chiar cancer, pentru că şi în acest caz este necesar un sistem imunitar puternic. Este eficient de la suferinţe foarte uşoare, cum ar fi o răceală, până la boli grave, cum ar fi cancerul. Eu cred că nu este vreo boală în care Qigong nu ar fi util. În orice maladie este necesară o vitalitate în plus. Asta face Qigong: creşte vitalitatea. Qigongul medical este eficient mai ales pentru vindecarea profundă a bolilor cronice. Această terapie este neinvazivă, mai blândă chiar decât acupunctura, şi complet lipsită de reacţii adverse.
„Se pot folosi ace din argint, aur sau platină”
- Cum decurge o şedinţă de Qigong extern?
- Când terapeutul acţionează asupra pacientului este cel mai simplu; pacientul nu are nimic de făcut decât să fie atent la senzaţii şi să îi facă plăcere ceea ce simte. Este aşezat pe scaun sau în picioare. Terapia s-a dezvoltat în China, unde se poate desfăşura şi în vârful muntelui, nu numai într-un cabinet. S-a aplicat mai mult metoda stând în picioare sau pe scaun, în detrimentul celei de a fi întins pe un pat. Se acţionează pe anumite puncte cunoscute şi în acupunctură. Este o tehnică în Qigongul medical care se numeşte „qi needles” sau „ace de qi”. Se folosesc ace, dar nu pătrund prin piele, au vârf cu gămălie, deci nu înţeapă nici măcar cât să producă un mic disconfort. Aceste ace sunt din argint, aur, platină şi din alte metale preţioase. Cu ajutorul lor se transmite energia într-un mod bine focalizat. Asta este una dintre proceduri. O şedinţă durează 20 de minute - o jumătate de oră. E important să obţin un răspuns, să văd cum reacţionează pacientul.
- Şi cum poate reacţiona pacientul?
- Mulţi simt o relaxare mai mare decât la acupunctură. Depinde şi de sensibilitatea fiecăruia. Unii nu sunt obişnuiţi să identifice efectul.
„Fără reacţii adverse”
- Există şi o etapă de diagnoză în timpul şedinţei de terapie?
- Da, este similară celei din acupunctură, în sensul că se ia pulsul, se controlează limba. Este şi un diagnostic strict energetic, dar acesta ajută mai mult terapeutului, medicului, mai puţin pacientului, pentru că sunt denumiri specifice. De exemplu, se constată umiditate la nivelul splinei. Nu-i spune prea mult pacientului, poate chiar să-l sperie, pentru că nu înseamnă neapărat o boală alopată, ci mai mult o tendinţă.
- Există reacţii adverse?
- Nu, acesta este marele beneficiu al Qigong. Spre deosebire de alte terapii alternative, Qigong nu are deloc contraindicaţii. În felul ăsta se poate şi asocia foarte bine alopatiei, pentru că funcţionează abordând boala într-un alt fel. Să zicem că alopatia acţionează strict fizic, pe reacţii chimice, biochimice care au loc în corp, pe când în Qigong, prin faptul că se abordează energetic, cele două metode se pot completa foarte bine. Nu sunt reacţii adverse, deci, indiferent de problema despre care este vorba, ambele merg bine împreună.
- De câte şedinţe este nevoie pentru început, în medie, astfel încât să se vadă un rezultat?
- Un rezultat se poate vedea şi după prima şedinţă. Pacientul se simte mai bine pe loc. Dacă problema este mai gravă, sunt necesare mai multe şedinţe. Recomandarea mea este ca şedinţele de Qigong extern să se facă o dată pe săptămână, dar să fie completate cu o şedinţă în care să-i învăţ Qigong intern, pentru a practica acasă. Eu pun mare accent pe practica individuală.
„Medicina energetică protejează ficatul“
- De ce credeţi că este mai eficient decât medicina alopată, de exemplu?
- Fiecare generaţie de medici sau de cercetători are de rezolvat problemele generate de soluţiile găsite de generaţiile anterioare la problemele din vremea lor. În perioada actuală, substanţele farmaceutice soluţionează multe probleme de sănătate, dar în acelaşi timp generează o nouă problemă, aceea a suprasolicitării ficatului - locul de metabolizare finală a multora dintre aceste substanţe. Medicina energetică este cea care vine să rezolve această problemă, deoarece, aşa cum este cazul Qigongului medical sau al acupuncturii, nu este introdusă nicio substanţă care să rămână în corp, cruţând astfel ficatul.