de Simona Lazăr şi Florica Pintea
Helațioterapia reprezintă o metodă de vindecare ce are la bază curățarea sângelui de toxine. Deși are o vechime considerabilă - o întâlnim, cu forme asemănătoare, și în medicina tibetană, și în cea egipteană antică -, de la jumătatea secolului al XX-lea se „repoziționează” și își găsește loc, pe lângă medicina tradițională, și în cea alopată. În anii ’40-’50, această metodă a făcut subiectul mai multor studii, atât ca metodologie, cât și ca efecte asupra organismului uman. Iar de atunci a cunoscut o dezvoltare și o recunoaștere globale. Care sunt diferențele și asemănările dintre cele două tipuri de abordări terapeutice? Cui se recomandă? Ce rezultate are? Iată câteva întrebări la care am cerut răspunsuri doctorului terapeut Codruț Țuțu, specialist în terapii tradiționale, de la Centrul de Medicină Tradițională Pirasan din București.
„Nu trebuie să provoace dezechilibre la nivelul celulelor”
- Domnule doctor Codruț Țuțu, vorbim despre o terapie foarte veche, redescoperită de câteva decenii și aplicată, iată, în cele două ramuri distincte ale medicinei: cea tradițională și cea clasică. Sunteți licențiat în medicină, dar în același timp aveți și mai multe atestate în domenii ale medicinei tradiționale, iar în ceea ce privește helațioterapia sunteți unul dintre puținii terapeuți care o practică în forma ei tradițională.
- Ar trebui, probabil, să începem prin a spune că helațioterapia sau metoda helațio are un principiu foarte simplu: detoxifică sângele și prin asta oferă o șansă organismului/ organelor/ celulelor să se curețe, să se vindece, să funcționeze corect și chiar să... reîntinerească. Boala și apoi extincția vin atunci când numărul de celule moarte sau bolnave este mai mare decât numărul de celule viabile, sănătoase, capabile să-și îndeplinească, asemeni unor soldați conștiincioși, sarcinile, funcțiile.
- Pare o metaforă...
- Și nu e o metaforă. Iar rezultatele pe care le are helațioterapia - pe care eu o practic cu succes pe pacienții mei - vorbesc de la sine.
- Detoxifierea se poate realiza prin mai multe metode. Aminteam despre faptul că există două modalități, una specifică medicinii clasice, alopate, cealaltă specifică medicinei tradiționale. În ce constă prima dintre ele?
- În medicina alopată se acționează cu ajutorul unor „agenți chelatori” - substanțe care ajută la „extragerea” toxinelor din organism, fie că vorbim despre metale grele ori de calciu, magneziu sau de diferite toxine „primite” printr-o alimentație incorectă, un stil de viață toxic sau un mediu poluat de lucru și de trai. Acești „agenți chelatori” - cuvântul are aceeași rădăcină cu „helațioterapia”, respectiv din grecescul „hela” care înseamnă „clește” - sunt introduși în corp, prin perfuzii sau pe cale orală, prin administrarea suplimentelor cu acid etilendiaminotetraacetic (EDTA). În cel de-al doilea caz, EDTA ajunge în organism împreună cu diferiți nutrienți (extracte din plante medicinale). Cele două metode necesită o supraveghere medicală și pot să prezinte anumite doze de risc. În primul rând datorită faptului că această metodă este una prin care curățarea organismului de toxine se face rapid, dar pe lângă toxine eliminăm și substanțe necesare organismului, iar terapia nu trebuie să provoace dezechilibre la nivelul celulelor.
„Se aplică ace de acupunctură şi pansamente cu extracte din plante medicinale”
- Metoda tradițională, cea pe care o practicați dumneavoastră, este mai puțin riscantă?
- Da, e mai puțin riscantă pentru pacient, dar necesită un tratament de mai lungă durată. Mai întâi, pacientului i se vor aplica mai multe ace speciale de acupunctură. Trei ace se fixează toate în același punct de acupunctură, centrul energetic care corespunde organului pe care vrem să îl detoxifiem. În jurul lor se pun alte opt ace și apoi, în apropierea celor trei ace, se înfige încă unul, pentru echilibru. Se pot pune, în același timp, mai multe seturi de ace, pentru a acționa pentru detoxifierea a două organe o dată. În funcție de schema de terapie, lăsăm acele să acționeze un anumit timp, apoi le scoatem și aplicăm în acele puncte tampoane de tifon, îmbibate în extracte din plante medicinale care conțin nutrienți și substanțe bioactive. Aceste substanțe sunt absorbite de organism, în mai multe reprize. În funcție de ceea ce vrem să obținem, de organul pe care dorim să îl detoxifiem, formula acestor extracte de plante este diferită. Practic, prin acele puncte în care au fost fixate mai înainte acele, substanțele intră în organism și acționează, curățând corpul de toxine. Tampoanele cu extracte de plante sunt fixate pe corp pentru 72 de ore, iar în acest timp pacientul trebuie să bea, după o anumită schemă, tincturile de plante recomandate. Metoda tradițională egipteană are un avantaj: evită introducerea în organism a preparatelor EDTA sau a nutrienților pe cale venoasă, fiind eliminate și toate riscurile pe care le implicau aceste proceduri.
- Spuneați că aceasta este o metodă care durează... Cât anume?
- De obicei, vorbim despre 30 de ședințe, câte două pe săptămână, după care, dacă vom considera că terapia trebuie să continue, vom face asta abia după trei luni de pauză. Dacă am forța, riscăm să schimbăm polaritatea celulelor și să dezechilibrăm organismul.
„Este recomandată şi celor care au suferit pierderi de memorie”
- Cui îi este recomandată această metodă de tratament?
- Helațioterapia este aplicată cu succes, în lume, pentru tratarea suferinzilor de atac vascular cerebral, a persoanelor cu diferite boli cardiovasculare, dar e recomandată și în terapia diabeticilor și a celor care prezintă o circulație periferică deficitară sau au suferit pierderi de memorie. Terapia mai este recomandată și acelora care și-au intoxicat organismul cu tutun și alcool ori acelora care au fost afectați de toxicitatea mediului înconjurător și/sau suferă de intoxicare cu metale grele. Prin metoda helațio, vasele de sânge sunt curățate, li se redau elasticitatea și viabilitatea, iar metalele grele și surplusul de calciu se elimină pe cale renală.
Regina Cleopatra a „fentat“ bătrâneţea
Mitul „tinereții fără bătrânețe” îl întâlnim la mai toate popoarele. Dar se pare că, prin helațioterapie, vechii egipteni reușeau chiar să împlinească acest deziderat. Prin acțiunea sa specifică la nivel celular, asupra sistemului cardiovascular și a structurii osoase, helațioterapia ajută la rege- nerarea celulelor și, în consecință, la întinerirea organismului, în ansamblul său. Cleopatra, Regina Egiptului Antic, ar fi beneficiat și ea de această terapie. Se spune că nu i se putea cunoaște vârsta, pentru că, datorită helațioterapiei, corpul său rămânea mereu tânăr și niciun rid, niciun fald de piele flască nu se arăta. Asta ar putea explica de ce a reușit să țină în mrejele sale pe doi dintre cei mai puternici bărbați ai lumii antice: Iulius Cezar și Marc Antoniu.