Main menu

header

699 11 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Pentru multe persoane, toamna vine cu un accentuat sentiment de melancolie. Deși totul este în limite normale, senzația că nu mai aveți chef de nimic vă domină și nu știți cum să vă reveniți. Iată câteva sfaturi pertinente legate de combaterea asteniei de toamnă.

Puneți vacanța la timpul trecut

Duse sunt zilele de vacanță estivală, cu libertatea și entuziasmul conferite de zilele lungi și însorite. Dar acesta nu este un motiv de tristețe, chiar dacă vă simțiți mai lipsiți de energie. Potrivit specialiștilor, întoarcerea la rutina de la birou ne poate da senti- mentul că regresăm, iar progresul este unul dintre motoarele care îi împing pe oameni înainte, notează huffingtonpost.com.au. Care sunt soluțiile salvatoare? Puneți vacanța la timpul trecut și întoarceți-vă spre frumusețea anotimpului pe care îl traversați. „Concentrați-vă pe ceea ce aveți de câștigat în noul sezon mai degrabă decât pe ce ați pierdut odată cu trecerea celui anterior. Plănuiți în avans, priviți înainte și gândiți-vă la ce urmează să se întâmple”, punctează psihologul Stephanie Chan.

Păstraţi dieta și exercițiile

699 11 2După ce v-ați străduit foarte mult să intrați în formă pentru sezonul estival, este firesc ca toamna să vă apuce o lehamite de a continua dieta și rutina de fitness - vine frigul, vă îmbrăcați cu lucruri care vă acoperă, așa că de ce să vă mai bateți capul? Specialiștii atrag, însă, atenția că menținerea regimului alimentar și a exercițiilor fizice sunt în beneficiul dumneavosatră nu doar estetic, ci și din perspectiva sănătății. „Am văzut mulți oameni care au pus presiune pe ei înșiși pentru a fi în formă vara, apoi au încetinit ritmul ori chiar au renunțat. Acest fapt le-a anulat progresele și tot ei au fost nevoiți să revină, în sezonul cald următor, la eforturi în plus. Așa că, chiar dacă vremea de afară nu vă inspiră, continuați dieta și exercițiile, provocându-vă cu formule noi”, este de părere Robbie Clark, fondator al „The Health Clinic”. Iar dacă nu vă puteți mobiliza să mergeți la sală, aveți opțiuni: mersul pe jos, cu bicicleta, sporturile de anduranţă. Plimbările şi drumeţiile sunt, de asemenea, reconfortante și sănătoase, pentru că aerul de toamnă previne infecţiile respiratorii şi simptomele provocate de acestea.

Consumați fructe și legume de sezon

699 11 3Toamna este anotimpul fructelor bogate în nutrienţi, al merelor, perelor, nucilor, strugurilor şi gutuilor. Acestea fac minuni pentru organism şi efectul pozitiv al unei alimentaţii bogate în fructe şi legume este de notorietate. Prin urmare, este important să consumați, ca și vara, multe fructe și legume sezoniere, pentru un sistem imunitar mai puternic, care să lupte eficient împotriva răcelilor. Apelați, de pildă, la introducerea frecventă în meniu a dovleacului, legumă de sezon cu puţine calorii, dar în schimb plină de vitamine şi oligoelemente importante. Dovleacul menţine echilibrul de apă-sare în organism, îmbunătăţește tonusul muscular, normalizează activitatea tractului gastrointestinal şi previne diabetul. La rândul său, varza albă, o altă vedetă a sezonului de toamnă, este bogată în fibre, aminoacizi valoroşi, vitamina C, reglează funcţia glandei tiroide şi activitatea rinichilor. Sunt doar două exemple din multitudinea de soluții alimentare care vă pot ajuta să mențineți metabolismul în echilibru, să funcționați la parametri optimi și în acest fel să scăpați de melancolia inexplicabilă care poate veni odată cu toamna.

„Urmăriți” soarele

O veche expresie românească spune că una dintre cele mai clare și mai frumoase lumini din an este în luna octombrie. Pe parcursul toamnei, așadar, încercați să petreceți timp afară atunci când soarele încă strălucește, prelungind astfel izvorul de energie pe care îl oferă astrul zilei. Dacă este ceață, căutați lumina pe vârful muntelui, într-o excursie, chiar scurtă, întrucât culorile minunate ale toamnei vă vor umple de o stare de bine ce va face să dispară imediat orice urmă a asteniei de sezon. De asemenea, o altă rețetă de eliminare a melancoliei este un disc nou cu toate piesele muzicale care vă plac în mod deosebit. Rulați-l în diminețile mohorâte, în mașină, în drumul spre birou, poate și fredonați puțin, și orice urmă de tristețe se va disipa. În plus, veți fi mult mai bine dispus întreaga zi.

Stați aproape de prieteni cu energie pozitivă

Dacă sunteți genul de persoană pentru care toamna înseamnă melancolie, petreceți cât mai mult timp alături de persoane cu energie pozitivă, vă sfătuiesc specialiștii. Dacă aceștia sunt și oameni dragi sau prieteni în prezența cărora vă simțiți relaxat, orele alături de ei sunt comparabile, la nivel de dispoziție, cu o adevărată terapie. O seară în oraș cu oameni pozitivi vă va scoate rapid din nostalgii și astenie, vremea „tristă” de afară nemaiavând efectul de care vă temeți. Iar dacă nu vreți să ieșiți, folosiți-vă de nenumăratele posibilități pe care le oferă internetul și alăturați-vă, de pildă, unui grup de oameni care iubesc florile ca și dumneavoastră și care vă va primi cu brațele deschise pe rețelele de socializare.

Faceți voluntariat

Empatia și compasiunea sunt atribute firești ale oamenilor, așa că veți fi surprinși să vedeți ce efect asupra dispoziției sumbre pe care v-a indus-o instalarea toamnei poate avea un gest făcut prin voluntariat. Dacă o persoană intră în birou, întâmpinați-o cu „Bun venit” și încercați s-o ajutați să-și rezolve problema. Sau, dacă sunteți genul mai activ, vizitați un adăpost pentru animale și implicați-vă, cât puteți și cât doriți. Și un cămin pentru bătrâni poate fi un loc unde să duceți un strop de bucurie și astfel să descoperiți nu doar că ați făcut fericiți pe alții, dar că de fapt melancolia de toamnă era doar o stare trecătoare și aveți încă rezervele de lumină interioară intacte. Nu în ultimul rând, puteți ieși să plantați un arbore. Creșterea sa vă va da o enormă satisfacție și în toamnele viitoare.

Pentru a combate astenia de toamnă, sfătuiți-vă cu un specialist care să vă recomande cele mai potrivite suplimente alimentare

Împrospătaţi garderoba

Dacă faptul că nu mai ieșiți în rochițe vaporoase și nu vă mai arătați corpul tonifiat la plajă vă induce o stare de tristețe tomnatică, este momentul să vă împrospătați garderoba. Și toamna puteți avea un stil original și fermecător, așa că nu ezitați: mergeți la shopping. „Deși nu avem un sentiment bun când trecem de la pantaloni scurți la pardesiu, este bine să ne privim în oglindă și să combatem prin culoarea vestimentară nuanțele de gri de afară. Provocați-vă starea de spirit prin haine colorate, introduceți o piesă în nuanțe vii în garderoba de fiecare zi și simțiți-vă mai fericiți cu acest tip de terapie”, adaugă Clark.