Main menu

header

705 10 1de Luana Mare şi Carmen Bădulescu

Dacă pentru cei mai mulţi expunerea la frig este considerată a fi un pericol pentru sănătate, Ştefan Chihaia, trainer Wim Hof la centrul Zohal, Not Ego, spune că este una dintre cele mai eficiente terapii în combaterea inflamaţiilor, a acidităţii din sânge şi în restabilirea imunităţii şi implicit a sănătăţii. Cum deveniţi mai sănătoşi intrând într-o cadă cu gheaţă, ne-a explicat chiar trainerul internaţional al terapiei Wim Hof.

„Are trei etape: exerciţii specifice de respiraţie, meditaţie şi expunere graduală la frig”

- Ce este terapia Wim Hof?

- Este o terapie prin expunerea la frig, dezvoltată de un olandez cu numele Wim Hof, în anii ’80, după ce a trecut prin câteva experienţe la limită. Soţia lui, aflată într-o gravă depresie pe care medicii nu i-au putut-o trata, s-a sinucis, fapt ce l-a dus şi pe Wim Hof într-o cruntă deznădejde. Acesta a început să consume alcool, iar într-o iarnă, plimbându-se prin parc s-a aruncat în lacul aproape îngheţat. Ajuns în apa îngheţată a simţit o linişte totală, şi apoi a observat că, dacă respiră într-un fel, rezistă din ce în ce mai mult, şi astfel a luat naştere tehnica aceasta ce-i poartă şi numele, iar ea este alcătuită din trei elemente: nişte exerciţii specifice de respiraţie, o tehnică de meditaţie şi expunere graduală la frig. Tehnica este caracterizată de eficienţă şi simplitate, iar testele medicale efectuate au confirmat faptul că este o metodă uluitoare de a obţine o imunitate sporită.

- În ce a constat acel experiment?

- Win Hof a arătat că el poate să-şi influenţeze sistemul nervos autonom. A fost injectat cu bacteria E.coli, care în mod normal ar fi trebuit să provoace greaţă, febră, stări de rău, dar asupra lui nu a avut niciun efect. Doctorii au spus că el este un caz special şi că nu se poate pune pe seama vreunui exerciţiu de respiraţie sau de frig. Win Hof a convocat apoi 12 voluntari pe care i-a dus la munte, i-a pregătit o săptămână cu tehnica lui, după care s-au întors la spital şi au refăcut experimentul pe cei 12 şi rezultatul a fost acelaşi. Bacteria nu a avut niciun efect asupra lor. Injectată asupra unor oameni care nu au făcut exerciţiile de respiraţie cu expunerea la frig, au făcut febră, vomitau, au stat la pat cu frisoane, dar cei pregătiţi de Wim Hof nu au avut aceste probleme. De aici a explodat tehnica lui, a creat o platformă şi oamenii au început să vină la el, să-l viziteze şi să înveţe.

„Ridică nivelul de căldură din corp”

705 10 2- Care sunt beneficiile acestei metode în afară de creşterea rezistenţei organismului la anumite bacterii?

- Se întăreşte sistemul imunitar, creşte nivelul de energie, creşte rezistenţa la frig, fiecare îşi poate influenţa sistemul imunitar, în sensul că orice practicant poate trece conştient de la sistemul nervos autonom simpatic la cel parasimpatic. Adică de la modul „luptă şi fugi” la „odihnă şi refacere”. Nervul vag va fi influenţat cu ajutorul respiraţiei, iar corpul va fi dus în starea în care se repară singur. De asemenea, sporeşte eliberarea de endorfine, de serotonină, de oxitocină, care sunt hormonii fericirii. Este stimulată şi glanda pituitară să secrete melatonină în mod natural, iar cei care au insomnii îşi pot regla somnul, cei care au reumatism pot cunoaşte îmbunătăţiri. Prin metoda Wim Hof oricine își poate crește producția de căldură din corp (în timpul testelor asupra lui Wim Hof, atunci când era expus la gheață, metabolismul său a crescut cu 300%). De-a lungul timpului s-a demonstrat că oamenii care fac dușuri reci au mai multe leucocite (cele care luptă împotriva bolilor) în sânge. Dușul rece face rata metabolică să crească și astfel se produce căldura, iar organismul este menținut cald, în condiții optime. În același timp, sistemul imunitar este activat, rezultând eliberarea unui număr mai mare de celule albe.

- Acţionează şi asupra stratului de grăsime din corp?

- Da, într-un sens pozitiv. Corpul va produce acea grăsime maro (cu concentrație mare de mitocondrii), cea care se găsește la nou-născuții care o au depozitată în cantități mari și-i ajută să-și recâștige căldura pierdută. După vârsta de 9 luni acest tip de grăsime începe să scadă, iar la adulți tinde să fie în cantități foarte mici sau chiar să lipsească. S-a demonstrat că grăsimea maro se activează la frig pentru a-i oferi corpului căldură, iar prin practica metodei Wim Hof aceste depozite se refac, înlocuind grăsimea albă, cea nesănătoasă.

„Se poate practica acasă, fără instructor”

705 10 3- În ce constă această tehnică?

- Frigul trebuie folosit inteligent, nu oricum. În această tehnică, frigul este folosit gradat, doar pentru perioadă scurtă de timp şi după o anumită respiraţie. Altfel, expunerea la frig poate dăuna grav sănătăţii. Tehnica este foarte simplă: este alcătuită din 40 de respiraţii, inspirul este profund, iar expirul este relaxat, ca şi cum 20% din aerul care se introduce în plămâni ar rămâne în continuare în corp. După 40 de respiraţii se întăresc plămânii fără să existe forţare şi începe retenţia, în care se stă cât de mult timp posibil, după care se inspiră o gură de aer, se ţine zece secunde şi apoi se reia ciclul respiraţiei de la capăt. Acesta este un set de respiraţii. După ce se fac trei runde, se intră într-un duş cu apă rece sau în gheaţă, unde fiecare trebuie să se concentreze asupra a ceea ce simte. Se stă un minut, două, trei, în funcţie de pregătirea fiecăruia, apoi se iese şi asta este tot.

- Este necesară îndrumarea unui instructor?

- La început, da. Consider că este mai bine pentru oricine să participe la un seminar cu un trainer specializat şi autorizat, care să explice foarte bine etapele şi procesele chimice care au loc în urma fiecărei etape din tehnică, apoi, fiecare poate practica singur acasă, fără niciun ajutor din partea altcuiva.

„Se antrenează sistemul circulator, iar sângele capătă un pH alcalin”

- Cât timp necesită zilnic practica Wim Hof?

- De la zece minute până la 20 de minute maximum. Făcând această tehnică dimineaţa, se întăreşte sistemul nervos, se antrenează sistemul circulator şi se pregăteşte organismul pentru întreaga zi. De asemenea, pH-ul sângelui creşte, iar un pH alcalin înseamnă sănătate, un sistem imunitar mai puternic, pe când un pH acid favorizează apariţia bolilor. Practicând această tehnică, oamenii încep să perceapă o mai mare claritate a momentului prezent pentru că cei mai mulţi ori sunt concentraţi pe evenimente trecute, ori pe cele viitoare şi ratează ceea ce-i mai important, momentul prezent, iar după cum ştim, unde pui atenţia, acolo se creează şi realitatea.

- Acţionează şi asupra bolilor psihice sau neurologice?

- Atunci când omul este supărat, bolnav, depresiv, anxios, dezorientat, mintea îi este încețoșată și nu mai poate vedea cu claritate lumea din jur. Cu ajutorul practicii Wim Hof se poate recâștiga pacea interioară, sănătatea, fericirea, puterea și curajul. O minte controlată este cel mai bun prieten, în timp ce o minte dezordonată este cel mai mare dușman. Această metodă poate aduce îmbunătățiri semnificative într-o mulțime de probleme de sănătate precum artrită, depresie, anxietate, boala Parkinson, oboseală și multe altele.

„Este interzisă celor cu sindromul Raynaulds“

- Metoda are contraindicaţii?

- Tehnica poate fi practicată de absolut orice om sănătos, indiferent de vârstă. N-ar trebui să încerce această practică cei care au angină pectorală, care au tensiune arterială ridicată, sindromul Raynaulds, epilepsie sau care au un istoric medical deosebit.