de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu
Pentru îndrăgostiți e ca respirația. Pentru poeți, ca o boare, iar omul de rând nu o poate defini. Dar cea mai frumoasă definiție a iubirii a dat-o Sfântul Pavel în Epistola întâia către Corinteni: „Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte (...) Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul (...)”. Dincolo de toate acestea, iubirea rămâne cel mai puternic medicament din câte există.
Răbdarea este esențială
Iubirea nu are nici început, nici sfârșit, există odată cu Dumnezeu și răspunde întotdeauna la toate întrebările lumii. Mai mult, așa cum frumos a spus părintele Stăniloae, „iubirea singură este în stare să vindece orice patimă”. Pentru că cel mai important lucru în iubire este răbdarea. Dacă reușiți să aveți răbdare, dragostea va vindeca tot ce este urât, chiar și iubirea despre care doar credeți că este iubire. Specialiștii susțin că toate problemele pe care un om le are în viață, fie că e vorba despre traume psihologice, boli fizice, pierderi de orice fel, tot ce vă aduce în stări emoționale negative, este un semnal că v-ați îndepărtat de iubire. Iar această atitudine v-a afectat mintea, corpul și emoțiile. Psihologii susțin că primul lucru care trebuie făcut atunci când aveți o problemă este să alegeți să redobândiți puterea interioară de a iubi. Dar, atenție! Nu e vorba despre dorința de a fi iubiți, ci despre alegerea de a iubi, de a vă comporta cu înțelepciune și cu dorința de a dărui dragoste oricărei ființe pe care o întâlniți. Nu trebuie să uitați că o boală grea sau o pierdere este o constrângere prin care vă rechemați, inconștient, pe voi înșivă, la iubire. Puțină lume înțelege că vindecarea nu presupune doar o intervenție chirurgicală sau administrarea unui medicament, chiar dacă simptomele dispar pe moment. Vindecarea cuprinde și reacțiile emoționale pe care le avem, pentru că atât ura, cât și frica trebuie vindecate. Pentru vindecare, e nevoie să treziți în dumneavoastră iubirea, care „pe toate le înţelege şi pe toată le iartă”.
Pune pe fugă virușii
Să fie verigheta salvarea atunci când problemele sau boli precum cancerul sau infarctul și-au făcut apariția? Cercetătorii răspund pozitiv la o astfel de întrebare. Iar punctul pe I l-a pus un grup de oameni de știință din California, specialiști în oncologie, care, în anul 2016, a publicat, în revista „Cancer”, conclu- ziile lor, afirmând că o relație stabilă crește cu mult șansele unui pacient de a supraviețui chiar și unei tumori maligne. Bolile severe sunt adesea legate și de încurcăturile din familie, care provin din faptul că unele persoane preiau destinul altor membri din familie. Acest lucru se întâmplă fără ca persoana să fie conștientă, dar există totodată și un fel de lanțuri ale destinului. Mai mult decât atât, oamenii care au un mariaj frumos, foarte rar se îmbolnăvesc de demență senilă. Totodată, iubirea alungă virușii, vindecă rănile mult mai repede și pune pe fugă depresiile. Și asta nu e tot. Tot oamenii de știință au afirmat că până și îngroșările pereților inimii intră în regresie la oamenii care iubesc. În plus, socializarea pe care o au soții, momentul acela când se bucură să stea de vorbă pe canapea, este de mare ajutor pentru a se menține în formă, din punct de vedere mental. De asemenea, și grijile privind situația financiară dispar, când două persoane își unesc eforturile. Nu în ultimul rând, oamenii de știință au demonstrat, deși nu au putut să explice, unele vindecări miraculoase ale diabetului prin iubirea de sine.
Îmbrățișările întăresc sistemul imunitar
Studiile au arătat și faptul că îmbrățișările transmit sentimente de simpatie și de solidaritate, reduc stresul, previn infecțiile și întăresc sistemul imunitar. Sigur că e minunat ca atingerile să vină de la partenerul de cuplu, dar ce se întâmplă când acesta nu există? Specialiștii spun că efectele neurofiziologice se produc în mod identic şi în cazul apropierii unei persoane străine care are doar bune intenții. Din nefericire însă, cercetătorii spun că îmbrățișările se produc tot mai rar, chiar și la prieteni, nu doar la iubiți. Iar atunci, omul nu mai beneficiază de acțiunea oxitocinei, cel mai incredibil hormon produs de sistemul endocrin, acea substanță care apare în cazul sărutului, contactului fizic sau alăptatului. De multe ori, acest hormon consolidează legătura dintre doi oameni, motiv pentru care e cunoscut și sub denumirea de hormonul fidelității. Dar cercetările spun că oxitocina acţionează nu numai în creier, ci şi la nivelul inimii. Urmarea? Reducerea tensiunii şi a pulsului. Cu alte cuvinte, sexul, mângâierile şi îmbrăţişările între prieteni protejează direct inima. Un alt motiv în plus pentru a pune mare preț pe iubire.
De ce e nevoie de dragoste
Din ce în ce mai mult, oamenii se întreabă de ce este nevoie de iubire, în contextul în care o persoană se poate descurca și singură, iar femeile sunt egale cu bărbații. Pentru că doar dragostea aduce fericire și bucurie, fiind cel mai frumos cadou. Pentru că oamenii au fost creați să se completeze unii pe ceilalți, dar sunt situații în care ajung dușmani. Și asta pentru că într-o relație se uită de grija care trebuie purtată celuilalt, egalitatea dintre femei și bărbați fiind în defavoarea iubirii, care a devenit o dezamăgire. În aceste condiții, oamenii ajung să se complacă în tot felul de relații compromise, pentru că vor să scape de singurătate sau de diferite probleme financiare, sociale, însă sfârșesc prin a fi tot singuri. Pentru că atunci când masca cade, apare monotonia care distruge tot ceea ce se crede că ar putea fi o relație. Oare când vor înțelege oamenii că iubirea autentică este constantă? Că nu aduce suferință, durere, sacrificiu sau gelozie?
Nu rămâneţi legaţi într-o relaţie care vă îmbolnăveşte
Există și un tip de iubire care nu doar că nu vindecă, ci distruge: cea în care există gelozie, posesivitate și neîncredere. E iubirea care se transformă în obsesie, când oamenii ajung să fie sclavi pe altarul acesteia. Există oameni, femei şi bărbaţi deopotrivă, care iubesc prea mult şi asta înseamnă că visurile şi dorinţele personale nu există, ci numai ale partenerului. Ideea despărţirii le provoacă atacuri de panică şi suferinţă trupească, în timp ce sufletul este de mult timp în piuneze. Psihologii spun că acest tip de comportament este întâlnit la femeile care au avut un tată exigent, care nu le-a arătat niciodată afecţiune şi iubire care, cred că dacă suferă şi se victimizează lângă un bărbat nepăsător în încercarea de a-l schimba, reuşesc, cumva să schimbe trecutul. La fel se întâmplă şi în cazul bărbaţilor care au impresia că, lăsându-se călcaţi în picioare de o femeie, sunt pedepsiţi pentru greşelile copilăriei, atunci când și-au supărat părinţii. Dacă nu mai simțiți fluturi în stomac, când sunteți cu partenerul, plecați. Nu rămâneți niciodată legați într-o relaţie care vă îmbolnăveşte.