Main menu

header

711 11 1de Luana Mare şi Florica Pintea

Dacă utilizarea infuziei, a decoctului, a maceratului sau a pulberilor din plante a devenit o obişnuinţă pentru mulţi, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre folosirea uleiurilor esenţiale. Considerate a fi un prag între medicină şi magie, uleiurile esenţiale au numeroase arii de acţiune, iar despre acestea ne-a vorbit Adrian Lucian Moldovan (medalion), specialist în alchimia plantelor la laboratorul Celeste Body & Soul Therapy.

„Amplifică diverse tipuri de stări din care ne hrănim”

- Ce reprezintă din punct de vedere spiritual uleiurile esenţiale?

- Plantele, copacii, regnul vegetal reprezintă o stare a Creaţiei, ele sunt expresia emoţiilor şi gândurilor noastre. Ele apar în viaţa noastră ca să ne ajute să compensăm anumite deficienţe ale gândirii şi ale emoţiilor noastre. Se consideră că ele apar în anumite locuri deloc întâmplător, tocmai ca să compenseze ceea ce omul sau locul nu dă ca să fie armonie. Acest rol al plantelor este esenţial pentru viaţă în acest plan al Creaţiei. Uleiurile esenţiale, fiind mult mai concentrate decât plantele medicinale uscate, amplifică armonia corpului fizic, îi stimulează capacitatea naturală de autovindecare şi ajută la menţinerea echilibrului energetic la nivel fizic, emoţional şi spiritual.

- Cum putem beneficia de cât mai multe avantaje de la aceste plante?

- În mod normal, dacă luăm planta şi o mâncăm sau o facem ceai, nu se întâmplă lucruri spectaculoase, pentru că trupul nostru, care este ca un creuzet alchimic netrezit, nu va putea recunoaște şi prelucra eficient acestă materie-informaţie. Din aceste motive se fac tincturile şi uleiurile esenţiale ca să ne ajute să putem asimila într-un mod eficient aceste calităţi ale regnului vegetal. Dacă tincturile extrag esenţa (spiritul plantei), uleiurile reprezintă partea emoţională a plantei, sunt emoţie condensată. Ne ajută să putem amplifica sau estompa diverse tipuri de stări din care ne hrănim în mod curent sau de care avem nevoie.

- Cum se obţin aceste uleiuri?

- Cea mai clasică metodă este cea de distilare, ca la ţuică, doar că, în loc de borhot, se pun plante. În loc de alcool, va ieşi ulei esenţial. Asta este metoda clasică. Nu toate plantele pot fi prelucrate aşa, iar în prezent sunt metode mai sofisticate de extragere a substanţei active. Una dintre ele este cea cu CO2. Se introduce substanţa la presiune mare cu planta şi va ieşi aproape instantaneu substanţa activă din ea. Este o metodă utilă în special la extracţiile din flori, la trandafiri, de exemplu.

„Se pot pune în vaporizator, pe piele, în creme, sau în apă”

- Cum se folosesc aceste esenţe?

- Uleiurile esenţiale au fost folosite încă din vechime la ritualuri religioase, la parfumuri, dar mai ales la tratarea unor afecţiuni. Ele sunt de uz extern sau intern. Primele ne pot influenţa prin miros şi prin absorbţie prin piele. Pot schimba calitatea vieţii destul de uşor. Adică, faptul că pui într-un vaporizator cinci picături de lavandă, de salvie, de violete sau altceva, faptul că pui în baie cinci picături de ulei esenţial de anumite plante, faptul că pui într-o cremă care are o bază corectă puţin ulei esenţial de tămâie, puţin ulei de trandafir, schimbă mult armonia locului, conferă o stare bună celor care se află acolo.

- Şi pentru uz intern?

- Se folosesc cu precauţie şi numai la sfatul unui specialist. De altfel, acţiunea lor asupra corpului este din ce în ce mai studiată şi mai acceptată de medicina modernă.

„Cele din rădăcini sunt dedicate problemelor de oase”

711 11 2- Sunt momente speciale astrale pentru a realiza amestecurile?

- Pentru fiecare preparat există un anumit ritual de obţinere pe care-l respect, inclusiv cu perioadele astrale de concepţie.

- Este diferit uleiul din rădăcină, ca cel din plantă sau din flori?

- Da. La unele plante substanţa activă este mai puternică în rădăcină, la altele în plantă, la altele în floare. În principiu, la o plantă, floarea reprezintă culmea emoţiei ei. Este cunoaşterea ei. Vindecă în special problemele emoţionale. Dacă vorbim despre rădăcină, vorbim despre dureri de oase, de traume mai grosiere, organice. Tătăneasa, arnica sunt pentru aşa ceva.

„Abramelin este un elixir biblic de activare a arhetipului de lider”

- Ce amestecuri recomandaţi?

- Sunt amestecuri ritualice sau pentru diferite situaţii. Există unele pentru spor, pentru vise conştiente, de prosperitate, pentru somn bun, pentru frumuseţe, pentru protecţie, pentru vigoare, elixir de dragoste, de energie sexuală, de pace, spiritul luptătorului. Sunt multe variante. Mai sunt uleiurile personalizate în funcţie de harta astrală a fiecăruia sau uleiuri în funcţie de zodie. Mai sunt cele care curăţă, activează o anumită chakră. Există un produs de transformare, Abramelin, un elixir biblic, ce i se spunea ulei exodus. A fost revelat egiptenilor, preluat de Moise şi portat la zona ebraică. Este uleiul care se utiliza când se învesteau regii. Este recomandat pentru fiinţele interesate să aprofundeze conştienţă în acţiune. Activează arhetipul liderului social, aduce în fiinţă o stare de „Soare”, adică o fiinţă care emite lumina, energie asemeni astrului central. Forţa vitală pe toate nivelurile fiinţei pe care o generează această sinergie este remarcabilă. Are, în proporţii diferite, ulei de scorţişoară, cassia şi verum, calamus şi smirnă, dar şi o piatră semipreţioasă.

- Cum ajută cel de protecţie, în ce situaţii?

- Protejează de diverse energii negative, iar în plan fizic acţionează ca antibacterian, antiviral şi antifungic. Se foloseşte în scopul protejării corpurilor fizic şi subtile ale fiinţei de diferite acţiuni agresive biologice şi energetice exterioare, fiind un puternic antibacterial, antiviral şi antifungic. Am folosit ca bază o reţetă antică, transmisă peste secole prin povestea a patru hoţi care furau din casele oamenilor bolnavi de holeră şi de lepră şi care nu se îmbolnăveau niciodată pentru că foloseau această sinergie. Asigură protecţie subtilă şi fiziologică, stimulează energia mentală şi culorile albastru şi galben din aură.

„Amestecul pentru energie sexuală poate fi folosit şi de femei, şi de bărbaţi”

- Dar elixirul de dragoste? Ce conţine şi cum ajută?

- Este deosebit de puternic, elixir al iubirii afective efervescente care ajută fiinţa în pregătirea interioară pentru îmbrăţişarea unei stări primordiale, meditative, în armonie cu Universul interior şi exterior. Ajută la construirea unei forţe interioare vitale superioare şi este un sprijin în dezvoltarea compasiunii şi a iubirii.

- Ce proprietăţi are cel de energie sexuală?

- Este un stimulent al acestui tip de energie, putând fi folosit de ambii parteneri pentru o armonie sexuală puternică şi rafinată. Beneficiul pe care îl aduce este acela că împământează şi activează primele două chakre ale fiinţei, chakra Muladhara şi chakra Svadhishthana.

„Uleiurile esenţiale amplifică armonia corpului fizic, îi stimulează capacitatea naturală de autovindecare şi ajută la menţinerea echilibrului energetic“

„Somnul conştient este indus cu o combinaţie de trandafir, iasomie, muşeţel“

- Ce caracteristici are cel de somn conştient?

- Puţini ştiu că somnul de calitate este cel conştient, în care creierul se relaxează şi sufletul se hrăneşte din energia Universului. Iar pentru acesta, pe lângă tehnici meditative care asigură conexiunea superioară cu Eul Divin, există şi un elixir subtil şi graţios din uleiuri esenţiale, care, aplicat în zona capului sau folosit în aromoterapie, va permite fiinţei să aibă un somn de calitate. Aduce relaxarea profundă a întregii fiinţe şi induce claritate şi conştienţă în timpul somnului, ceea ce la trezire se traduce printr-un corp odihnit şi un suflet clar, pregătit pentru o nouă zi. Conţine printre multe uleiuri şi absolut de trandafir, de iasomie, de muşeţel, de valeriană.