Main menu

header

714 10 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Depresia, stresul și oboseala psihică nu cruță pe nimeni. Un studiu recent arată că, în general, oamenii care au astfel de probleme ajung la psiholog cu un an mai târziu decât ar fi trebuit, ceea ce îngreunează procesul de însănătoșire. Dar există și vești foarte bune venite din partea experților: stresul și depresia pot fi alungate cu eficiență și de câteva obiceiuri care vă pot face chiar fericiți.

Sportul vă scoate din izolare

Studiile arată că multe activități plăcute de petrecere a timpului liber sunt la fel de eficiente ca și psihoterapia sau medicamentele, mai ales dacă implică exerciții fizice. Acest lucru stimulează hipocampusul, zona creierului responsabilă cu emoțiile. Asta afirmă cercetatorii de la „King’s College”, din Londra. Dar este foarte importantă și crearea unei competiții vizavi de aceste exerciții fizice (care trebuie să fie plăcute, nu extenuante). Spre exemplu, jocul de fotbal mărește încrederea în propria persoană și fericirea. Un studiu de dată recentă, efectuat în Scoția, a constatat că bărbații care suferă de un stres intelectual pronunțat, dar au putut fi atrași în partide de fotbal la nivel de amatori, au evoluat foarte bine și, foarte repede, și-au recăpătat încrederea în ei înșiși, au devenit mai sociabili și mai interesați de alte activități de grup.

Plimbările în natură elimină depresia

714 10 2Un grup de cercetători danezi a concluzionat, după un studiu de mai mulți ani, că oamenii care trăiesc în zone înverzite sunt foare greu atinși de stres. Mai mult, un procentaj infim dintre cei care își duc viața în zone împădurite ajung să simtă ceea ce se numește oboseală intelectuală, iar numărul depresivilor tinde spre zero. În secolul trecut, plimbarea prin pădure era una dintre îndeletnicirile cele mai uzitate de cei care locuiau la oraș. Pe atunci se numeau „băi de natură” și erau recomandate de mai toți medicii. Se spune că starea de calm dată de veșnicia pădurilor se instalează repede în mintea celor care acuză probleme mintale de tipul depresiei. Specialiștii de la Universitatea Națională din Taiwan au descoperit că după numai 48 de ore petrecute într-o pădure, anxietatea, epuizarea și ostilitatea scad cu 16% în cazul persoanelor cu depresie acută. Iar experții Universității de Stat din Moscova au pus la dispoziția comunității științifice internaționale câteva studii care spun că lucrul în aer liber, plimbările prin locuri înverzite, fie ele și parcuri, cresc puterea de concentrare, alungă gândurile negre și predispun indivizii la comunicare.

Tricotatul și grădinăritul reduc gândurile negre

Este de ajuns să învățați să tricotați și să vă rezervați două seri pe săptămână pentru această îndeletnicire pentru a vă ameliora starea psihică. Acestea sunt concluziile unui alt studiu, efectuat cu ajutorul a 15.000 de subiecți care acuzau stări depresive. Tricotatul de două ori pe săptămână ușurează stresul și alungă anxietatea, distrage atenția de la durerea psihică sau fizică și impune o formă de relaxare care ajută și la scăderea tensiunii arteriale. O altă activitate care aduce beneficii uriașe stării de sănătate este banalul grădinărit. Nu este deloc o glumă, sunt mai multe studii care arată că această activitate reduce gândurile negre cu până la 20%. Și asta fără pastile, fără ședințe de terapie sau alte tratamente chimice pe termen foarte lung. Nu este nevoie să arați hectare, dar câțiva metri pătrați de pământ pe care se află plantele ce au nevoie de dumneavoastră v-ar face un program ce vă va feri de stres și de depresie.

Faceți prăjituri, ca să vă detensionați

Dacă nu vă permiteți un concediu ca să mergeți în mijlocul naturii, măcar lăsați mașina acasă. Ba, mai mult, nu luați niciun mijloc de transport până la serviciu. Mergeți pe jos. Poate mai puțin în prima zi, dar, încet-încet, încercați să ajungeți cu propriile puteri la muncă. Acest lucru scade riscul de a face depresie, spun cercetătorii de la Universitatea Stanford. Tot ei au mai descoperit faptul că șoferii care sunt în mod regulat blocați în trafic timp de 90 de minute pe săptămână sunt în pericol mai mare ca depresia să le afecteze viața socială și profesională și vor acumula un stres greu de învins în condiții citadine. O altă activitate care intră în ceea ce se numește „odihnă activă” este „bucătăritul”. Dar nu orice fel de gătit este recomandat. Cel mai bun este acela care include coacerea unei prăjituri - un cozonac, un chec, un desert oarecare. Aceasta este concluzia unui studiu recent încheiat în Australia, în care au fost examinate 650 de persoane. Coacerea se consideră a fi benefică datorită atenței implicate, cum ar fi măsurarea ingredientelor, care distrag concentrarea de la falsele griji pe care și le fac cei stresați. Se pare că și pregătirea unei cine speciale pe săptămână este de bun ajutor pe direcția diminuării anxietății și tensiunii interioare.

Animalele de companie activează iubirea

Persoanele care trăiesc singure au o calitate mai bună a vieții dacă dețin un animal de companie. Nu mai puțin de 17 studii de psihiatrie au constatat o creștere pozitivă a activității neuronale în cazul proprietarilor depresivi de animale de companie. Totul devine și mai pregnant atunci când suferinzii mângâie necuvântătoarele sau vorbesc cu acestea. Micile gesturi afective fac să se reverse valuri de oxitocină, hormonul responsabil cu... iubirea. De asemenea, ascultați muzică live, această activitate provoacă sentimente de euforie, pentru că muzica declanșează eliberarea unui hormon numit dopamină, care aduce bucurie și un sentiment de împlinire, adevărate tratamente naturale pentru depresivi.

Cursurile de olărit și de sculptură în lemn combat depresia și anxietatea, iar pirogravura sau navomodelismul sunt de mare ajutor pentru recuperarea stării de calm interior

Pictura anulează ostilitatea

714 10 3Un studiu al Universității Ruskin, din Marea Britanie, relevă faptul că depresivii care au fost înscriși într-un program de învățare a picturii au evoluat rapid într-un mod foarte favorabil. Concentrarea asupra pânzei de pe șevalet, efortul de a face un tablou îmbogățesc imaginația și ajută la sporirea atenției. Și nu numai anxietatea scade îmbucurător, ci sunt eliminate irascibilitatea și stările de ostilitate ce însoțesc mai mereu oboseala psihică. Interesant este faptul că atunci când s-au folosit modele nud s-a constatat că subiecții au căpătat o mai mare încredere în ei înșiși și au devenit mai toleranți față de cei din jurul lor. În plus, cei mai mulți dintre participanții la studiu s-au arătat dispuși să încerce și alte metode care nu implică medicamentație ca să scape de problemele de stres.