Main menu

header

719 10 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Folosirea imaginaţiei cu scopul de a vindeca este una dintre cele mai vechi terapii cunoscute. Bine documentată științific, această procedură complementară a demonstrat rezultate și beneficii considerate mai mult decât promițătoare, într-o lungă serie de afecțiuni.

Controlul gândurilor și al emoțiilor

719 10 2Potrivit documentelor de arhivă, vizualizarea a fost folosită încă de pe vremea marelui vindecător și filosof Asclepius. Datorită eficacităţii şi succesului terapiei, acesta a cerut ca, după moartea sa, să fie construite „temple de vindecare”, în Grecia, Italia şi Turcia. Acestea au fost precursoarele centrelor medicale holistice din zilele noastre, în care medici și psihologi recurg frecvent la acest mijloc de a ameliora unele afecțiuni. Terapia prin vizualizare se bazează pe convingerea că, gândind, generăm imagini pe care le putem folosi în mod negativ său pozitiv. Învăţând să ne controlăm imaginaţia, ne controlăm gândurile; controlând gândurile, ne controlăm emoţiile; controlând emoţiile, ne limpezim mintea.

Rezultatele pot apărea după câteva şedinţe

719 10 3Vizualizarea individuală poate fi folosită în mai multe moduri şi cu diferite scopuri. Dacă este utilizată pentru autovindecare, pacientul se relaxează imediat, şi, fiind într-un spaţiu de relaxare profundă, se concentrează asupra locului de unde provine problema şi lasă să vină imaginile care să-l vindece. Odată ce a apărut imaginea vindecătoare, pacientul continuă să recurgă la ea până când problema este rezolvată. De exemplu, un caz documentat este cel al unui pacient a cărui retină a fost distrusă în urma unei boli. Acesta a vizualizat spontan o imagine în care ţesuturile se refăceau, iar starea sa s-a ameliorat. Efectele benefice ale vizualizării pot fi sporite prin păstrarea optimismului și este posibil ca rezultatele să apară după câteva şedinţe.

Recurs la trecut, pentru recuperare

Tehnica vizualizării poate fi folosită şi pentru eliberarea de emoţii sau de ataşamentul inutil sau nedorit faţă de oameni, locuri şi situaţii. Vizualizarea poate avea loc în grup sau individual. Ţinta principală a tehnicii este manipularea imaginilor mentale ale pacientului dintr-o stare negativă într-una pozitivă, pentru a ajuta vindecarea. Aceasta poate fi folosită și pentru însănătoşire sau recuperare după o boală, și pentru recăpătarea încrederii în sine. Unii terapeuţi folosesc şedinţele de vizualizare pentru a duce pacientul la perioada copilăriei şi pentru a încerca să elucideze cauza problemelor actuale ale acestuia. Această întoarcere în trecut poate merge până la o viaţă anterioară.

Destindere și eliberare rapidă de stres

Vizualizarea nu este hipnoză, deci nu trebuie să vă temeți că ați putea fi determinați să faceți sau să spuneți ceea ce nu vă doriți. În schimb, potrivit specialiștilor, terapeutul vă poate conduce spre a vizualiza momente trecute de relaxare, întâlniri plăcute, scenarii în care faceți față cu bine viitorului sau în care sunteți sănătoși și fericiți. Tehnica încurajează utilizarea tuturor simțurilor, iar la nivelul creierului se percepe mai mult decât imaginea, intervine experimentarea. Beneficiile imediate ale acestei terapii sunt destinderea și eliberarea rapidă de stres.

Puteți scăpa de sentimentele de vină

Avantajele acestei tehnici sunt deopotrivă psihologice și fizice. În prima categorie intră efecte ca experimentarea unor schimbări ale alegerilor pe care doriți să le faceți legate de viitor, strategii mai puțin complicate, vă puteți simți mai pregătiți pentru încercări sau puteți scăpa de sentimente de vină ori de obiceiul de a fi prea aspri cu propria persoană. Prin apelul la momente trecute puteți învăța, cu ajutorul terapeutului, să reevaluați decizii trecute și să vă simțiți mai puțin jenați de eventuale greșeli anterioare. De asemenea, există posibilitatea să ajungeți la performanța de a scăpa de negativism și de a fi capabili să vă reorientați întregul sistem de a gândi spre partea pozitivă a vieții, regăsindu-vă încrederea în propria persoană.

Eliminarea durerilor cronice și a dezechilibrelor psihice

Din categoria beneficiilor fizice ale terapiei prin vizualizare face parte, înainte de toate, controlul unor dureri cronice, cum sunt migrenele persistente sau al celor cauzate de afecțiunile spatelui, cu posibilitatea ca acestea să fie ameliorate sau chiar eliminate. De asemenea, pot fi tratate cu ajutorul vizualizării suferințe generate de dezechilibre psihice, cum sunt stresul posttraumatic, depresia și anxietatea, atacurile de panică, fobiile sociale. De asemenea, insomnia și problemele sexuale sunt pe lista neplăcerilor care pot fi tratate cu succes cu ajutorul terapiei prin vizualizare.

Crește nivelul celulelor care apără organismul

Prin gândirea constantă, controlată, la lucrurile pozitive, se poate obține o reacție de același fel de la organism. Un studiu al Universității din Miami a relevat faptul că, după mai mulți ani de terapie prin vizualizare, pacienții supuși testelor au înregistrat o scădere semnificativă a nivelului hormonului stresului, legat de oboseală și înclinația spre negativism. De asemenea, un experiment derulat la Centrul pentru Managementul Stresului din Carolina de Nord a dat la iveală faptul că toți participanții care au făcut terapie prin vizualizare au avut un nivel crescut al celulelor responsabile cu apărarea organismului.

Terapia prin vizualizare s-a dovedit excelentă și în cazul atleților de performanță. Cercetările derulate la Universitatea Western Australia au arătat faptul că 20 de minute de procedură pe zi în cazul baschetbaliștilor din echipa locală care nu se antrenau efectiv au dus la aceleași rezultate sportive ca ale celor care făceau exerciții fizice

Ghidare spre proiecţia reuşitei

În cadrul ședinței, terapeutul vă așază confortabil, apoi vă spune să închideți ochii, să relaxați musculatura și să reglați ritmul respirației. Apoi sunteți îndemnați să derulați în minte un scenariu și sunteți ghidați spre aspectele pozitive, imaginându-vă că obțineți jobul pe care îl doriți, că vă vindecați, că reușiți într-o întreprindere în care sunteți angrenați etc. Cu ajutorul unor întrebări țintite, specialistul vă orientează spre vizualizarea celui mai bun rezultat. Tehnica este blândă, complet neinvazivă și nu are efecte secundare nici în cazul copiilor. La recomandarea terapeutului, această tehnică se poate integra în viața de fiecare zi, notează harleytherapy.co.uk.