Main menu

header

743 10 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Cu mult timp în urmă, Sir Winston Churchill, fost prim-ministru al Regatului Unit în cel de-Al Doilea Război Mondial, a afirmat că „optimistul vede în orice obstacol o oportunitate, în vreme de pesimistul vede în orice oportunitate un obstacol”. Ce a reușit să facă Churchill prin aceste cuvinte? Să definească, de fapt, care este adevărata esență a optimismului, și anume încredere într-un final fericit. Cum să fiți fericiți, dar mai ales optimiști, aflați în rândurile de mai jos.

Pozitivii au un risc mult mai scăzut de deces!

Gata cu pesimismul! La auzul acestor vorbe, cu siguranță mulți dintre dumneavoastră veți spune că e imposibil, pentru că, oricât ați încerca, aveți momente de pesimism involuntar. E adevărat, spun specialiștii, uneori acesta e incontrolabil, dar dacă veți încerca să duceți gândurile în direcția corectă, veți reuși. Sigur că există și situații în care oamenii cu probleme se bucură de o mai mare atenție din partea celorlalți decât cei care au mereu zâmbetul pe buze. Dar sunt doar situații! Optimismul este cea mai valoroasă resursă personală, care vă asigură succesul. Iar acest lucru este dovedit de numeroase studii, care au arătat faptul că oamenii siguri pe ei și cu multă încredere în viață nu se vor lăsa niciodată doborâţi de nereuşite. Mai mult, aceștia au o forță interioară incredibilă şi, după ce au primit o lovitură de la viață, îşi regăsesc mai uşor echilibrul. Tot optimiștii sunt cei care au un sistem imunitar mai puternic, stau bine la capitolul glicemie și colesterol și se refac foarte repede după intervenții chirurgicale. De asemenea, potrivit unui studiu al oamenilor de știință de la Universitatea Harvard, optimiștii se confruntă cu un risc mai mic de deces survenit ca urmare a unui infarct sau a unui accident vascular cerebral. Lucru susținut și de specialiștii de la Universitatea din Zürich, care au observat că modul cum vă evaluați propria sănătate se răsfrânge direct asupra speranţei de viaţă.

Faceţi exerciții de imaginație!

Este important de știut că sunteți influențați foarte puternic de ceea ce vi s-a întâmplat în primii ani ai copilăriei. Și sunt mulți cei care, după ce au fost învățați să muncească din greu, au convingerea că pot avea tot ce își doresc dacă vor continua în acest fel. Sigur că și mediul social își pune amprenta asupra personalității unei persoane, însă niciodată nu aveți voie să vă resemnați. Și asta pentru că gândirea pozitivă se învață, spun oamenii de știință, asemenea unei limbi străine. Acest lucru necesită timp și multă răbdare, dar aveți posibilitatea să adoptați diverse strategii, cu ajutorul cărora să creați noi conexiuni care vă vor ajuta să deveniți optimiști și cu mare dorință de a trăi viața frumos. Un prim pas este ca în fiecare seară să vă notați într-o agendă care sunt lucrurile frumoase pe care le-ați trăit în timpul zilei. În acest fel, creierul, care secretă hormoni ai fericirii, va lua în serios prezentarea scrisă pe hârtie. Sunteți într-o situație neplăcută? Credeți că, orice ați face, nimic nu se mai poate schimba? Nimic mai greșit. Pentru a ieși din impas, nu trebuie să vă demoralizați pentru că nu veți reuși decât să intrați într-o și mai mare problemă, ci pur și simplu să analizați situația la rece. Datorită acestei percepţii construite deliberat, împrejurările vor fi ulterior evaluate într-un mod pozitiv.

Ați pierdut la început? Faceți o nouă încercare și veți câștiga!

743 10 2Să spunem, de exemplu, că ați dat un examen care, din nefericire, a fost un eșec. Sau, pur și simplu, dieta pe care o țineți de ceva vreme nu a dat rezultatul dorit. De ce să fiți pesimiști când puteți să faceți o nouă încercare? Cu siguranță, veți avea mult mai mult succes a doua oară, tocmai pentru că știți deja unde ați greșit prima dată. Nu trebuie să uitați niciodată că pentru orice lucru din lume, există o altă alternativă. În plus, specialiștii spun că ar trebui să învățați să fiți optimiști de la alte persoane și să stați mai mult pe lângă acestea. Bucuria și succesul unui om se repercutează asupra propriei dumneavoastră stări de spirit și, până la urmă, veți ajunge să fiți binedispuși și cu multă speranță în suflet. Acest lucru a fost dovedit și de un studiu al cercetătorilor americani care s-a desfășurat pe o perioadă de două decenii. Acesta a arătat, la final, că probabilitatea ca dumneavoastră să fiți fericiţi creşte cu 34% dacă vecinul din imediata apropiere este şi el fericit. Dacă nu vă veți lăsa dominați de sentimentele negative, veți reuși să vedeți că viața poate fi și roz. Chiar dacă e plină de neajunsuri.

Lumina solară redusă influențează negativ starea de spirit

În altă ordine de idei, specialiștii susțin că lumina solară mai redusă, mai ales toamna, influenţează negativ starea de spirit. Și atunci intervine ceea ce în limbaj de specialitate se numeşte depresie sezonieră. Nu e un capăt de țară, trebuie să spuneți, voi trece și peste asta! Și veți reuși, începând cu o plimbare de măcar un sfert de oră în natură, de unde organismul își va lua lumina necesară. De asemenea, sunt recomandate vacanțele în țări mai calde și mai însorite. Tot contra proastei dispoziții este de mare ajutor și activitatea fizică, fie că e vorba despre o plimbare pe jos sau cu bicicleta. Iar studiile au atestat faptul că mişcarea are un mare efect antidepresiv.

Preparatele cu extract de sunătoare dau rezultate bune în formele uşoare şi medii de depresie, ca şi în depresia sezonieră

Formule magice

Nu în ultimul rând, oamenii de știință susțin că este extrem de important să începeți să nu mai folosiți formule negative. Începeți să întrebuințați doar cuvinte pozitive și ar fi indicat ca acestea să fie repetate o perioadă de timp, de până la 30 de ori pe zi, pentru ca subconștientul dumneavoastră să se concentreze asupra acelei do- rințe. Este esențial să știți că aceste fraze magice nu trebuie repetate niciodată cu glas tare sau în prezența celorlalți. Rețineți faptul că, odată ce veți începe să folosiți formulele pozitive (de genul pot, cred, câștig, fac), tot mai multe lucruri pozitive vi se vor întâmpla. Sunt de mare ajutor propozițiile scurte, clare și cât mai precise cu putință. Nu uitați că, pentru a vă desprinde de vechiul mod de gândire, aveți nevoie de multă răbdare. Priviți mereu totul din perspectiva plină a paharului. Cât mai des. Cu fiecare ocazie. Și veți reuși.