Main menu

header

769 10 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Gândurile legate de moarte vă bântuie mintea în orice moment și vă provoacă multă neliniște? Evitați să mergeți la o înmormântare sau sunteți pur și simplu îngroziți atunci când diverse persoane vorbesc despre decesul cuiva? E posibil să suferiți de o teamă patologică de moarte, cunoscută sub denumirea de tanatofobie.

Asociată frecvent cu anxietatea

Potrivit specialiștilor, până într-un anumit punct, pentru orice persoană e normală teama de moarte. Când însă aceasta este intensă și apare permanent în gândurile unei persoane, devine o problemă care trebuie luată în seamă și tratată cât mai repede cu putință. Ca multe alte fobii, tanatofobia nu este recunoscută de unii medici ca fiind o tulburare mintală, ci asociată mai degrabă cu anxietatea. Indiferent care ar fi motivele care au dus la apariția acestei afecțiuni, pacientul are urgentă nevoie de un consult de specialitate, cel care îi oferă ajutor fiind ori un psihoterapeut, ori un psihiatru, în funcţie de caz și de intensitate.

Cele mai întâlnite simptome sunt atacurile de panică intense

Primele semne care trebuie să vă dea de gândit că ceva nu este în regulă includ anxietatea și teama accentuată. Simptomele pot apărea permanent, însă există și situații în care acestea pot dispărea pentru o scurtă perioadă de timp, dar apar apoi mult mai intense, cel mai adesea în cazul în care omul pierde pe cineva foarte drag sau este diagnosticat cu o boală gravă. Cele mai frecvente simptome ale tanatofobiei sunt: atacurile de panică dese și intense, anxietate sporită, amețeli, transpirații, palpitații, greață, dureri de stomac, sensibilitate accentuată la căldură sau la frig. În plus, pe măsură ce simptomele tanatofobiei se intensifică, apar și semnele de natură emoțională. În aceste condiții, persoana suferindă începe să fie furioasă sau tristă, are episoade frecvente de tristețe sau de vinovăție, este permanent îngrijorată și începe să-și evite atât prietenii, cât și familia. De asemenea, omul în cauză va simți nevoia de a fugi, de a scăpa de situația care cauzează aceste simptome.

Alimentată de credințe religioase

769 10 2Există și cazuri în care teama de moarte este stimulată și de anumite credințe religioase. În acest sens, oamenii se tem să nu greșească când va veni momentul final, pentru că multă vreme li s-a spus că dacă nu au un anume comportament în viață, atunci când vor trece în neființă, vor merge direct în iad. Acest lucru face ca, atunci când vine momentul morții cuiva, să-și piardă definitiv controlul. Potrivit specialiștilor, acest tip de fobie este adesea asociat cu tulburarea obsesiv-compulsivă sau gândirea delirantă. În ceea ce privește propria moarte, suferinzii se tem de faptul că nu știu când vor muri, dacă se va întâmpla când vor fi tineri sau când vor îmbătrâni. Mai mult, se întreabă ce se va întâmpla cu lucrurile pe care le-au strâns, cum vor arăta morți și se gândesc la dezintegrarea corpului după moarte.

Apare în jurul vârstei de 20 de ani

Sigur că oricine poate să dezvolte acest tip de fobie, însă oamenii de știință spun că sunt persoane care au risc mult mai crescut. Ciudat sau nu, teama patologică de moarte apare mai ales în jurul vârstei de 20 de ani și, în multe cazuri, se diminuează odată cu trecerea anilor. Dacă domnii pot avea mai mult noroc și nu sunt chiar atât de afectați de tanatofobie, din păcate femeile pot avea parte de o revenire a acestei fobii în jurul vârstei de 50 de ani. O cauză foarte importantă o constituie moartea unui părinte, copiii dezvoltând tanatofobie din momentul în care observă că acesta se apropie de finalul vieții. În plus, persoanele care au probleme de sănătate au frecvent tendința de a dezvolta tanatofobie.

Afecțiunea răspunde foarte bine la terapia cognitiv-comportamentală

769 10 3Specialiștii susțin că tratamentul pentru fobii şi anxietate se bazează, în general, pe ameliorarea fricii resimțite. În acest scop, de mare ajutor vă este terapia prin vorbit. În consecință, e important să acceptați că aveți o problemă, apoi să mergeți la un terapeut, căruia să îi spuneți tot ce aveți pe suflet. Acesta va ști ce metode să folosească pentru a vă ajuta să înțelegeți unde scapă lucrurile de sub control și mai ales de ce anxietatea reușește să vă facă viața un calvar. De asemenea, tanatofobia răspunde foarte bine și la terapia cognitiv-comportamentală, un tip de terapie care se concentrează pe găsirea unor soluții practice pentru problema pe care o aveți. Scopul final al acestei terapii este ca modul de gândire al suferindului să fie modificat astfel încât să facă față ideii de moarte. Pentru a reduce cât mai mult simptomele cauzate de anxietate sunt folosite și tehnici de relaxare precum meditația, exercițiile de respirație sau masajul terapeutic. Nu în ultimul rând, pacientului i se va prescrie și un tratament medicamentos, în scopul reducerii anxietății și a atacurilor de panică. În cele mai multe cazuri, medicația pentru tratarea tanatofobiei este folosită pe termen scurt. Este foarte important să nu vă izolați și sub nicio formă să nu vă învinovățiți pentru ceea ce simțiți sau gândiți, ci să apelați la ajutorul unui specialist care vă poate ajuta să vă depășiți temerile, să le înțelegeți și mai ales să le acceptați.

ATENŢIE! Nu vă supraexpuneți la factori declanșatori, pentru că veți putea căpăta un nou tip de fobie.

Rezultatele au arătat că micuții cu un grad mai mic de anxietate față de ideea de deces au fost cei care au avut o bună înțelegere a conceptului biologic de moarte

Hipnoza dezactivează mecanismul

Atunci când o experiență traumatică a copilăriei rămâne în subconștient, asociată cu emoții negative, se dezvoltă o fobie. Hipnoza este o tehnică care permite atingerea sursei de fobie și dezactivarea mecanismului, de aceea poate fi extrem de utilă la îmbunătățirea simptomelor tanatofobiei. Hipnoza încearcă să realizeze o schimbare a comportamentului printr-o schimbare în contextul sau în sensul aceluiași comportament, de exemplu, în căutarea unei conotații pozitive într-un anumit gând sau comportament. Nu în ultimul rând, programarea neurologică poate fi folosită ca tratament psihoterapeutic pentru controlul afecțiunilor nefatabolice sau a altor afecțiuni fobice.